vs vs

Joomla vs. Drupal vs. Wordpress

Als je aan ons vraagt wat op het moment de meest populaire Content Management Systemen (CMS) zijn, dan antwoorden wij vol overtuiging: "Joomla, Drupal en Wordpress". Maar welke van deze Open Source CMS-en is het beste?

In grote lijnen lijken de systemen best veel op elkaar. Het zijn alle drie systemen om content te publiceren en te beheren, alle drie worden ze gebruikt door grote vooraanstaande organisaties en alle drie zijn ze gebaseerd op dezelfde techniek, namelijk PHP en MySQL.

Dit zijn enkele punten waarop de systemen NIET onderscheidend zijn, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt: 

 • Webdesign - De look&feel van de website wordt bepaald door de html/css van de theme of template. Het CMS heeft hier geen enkele invloed op.
   
 • Gebruikersgemak - Wanneer het gaat om artikelen invoeren, verschillende de systemen niet veel van elkaar. Dit komt omdat bij alle drie de CMS-en het mogelijk is om een eigen WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor te gebruiken. WYSIWYG editor bepaalt in grote mate het gebruikersgemak als het gaat om een artikel plaatsen of bewerken. Veel gebruikte editors zijn TinyMCE en CKeditor.
   
 • Snelheid - Alle drie de systemen zijn gebaseerd op dezelfde technieken waarbij caching een groot verschil maakt in de laadtijd van de website. Aangezien Drupal, Joomla en Wordpress alle drie caching mogelijk maken (al dan niet via een plugin) is er op dit vlak niet veel verschil.
   
 • Vindbaarheid - Alle drie de systemen bezitten vanuit de basis of via plugins meer dan voldoende mogelijkheden om de website door een SEO (search engine optimization) ringetje te halen. Goede urls, page titels, sitemap xml's of metatags zijn vrij standaard te creëren in zowel Joomla als Drupal als Wordpress.

Maar waar zitten die verschillen dan wel in? Om hier goed inzicht in te krijgen, is het belangrijk iets te weten over het ontstaan en de achtergrond van de systemen.

Over de auteur

In 2001 heb ik Van Eldijk internetbureau opgericht dat zich als een van de eerste bureau's in Nederland ging specialiseren in creëren van websites op basis van open source. Samen met mijn team ontwerpen en bouwen we websites voor o.a. het UWV, de Universiteit van Utrecht en het World Trade Centre.

Drupal

Drupal is in Nederland inmiddels goed doorgedrongen tot de massa. Met name de keuze van de Tweede Kamer voor Drupal in 2011 en de vele gemeentes die volgden, brachten Drupal onder de aandacht. In Amerika, Engeland en België is Drupal al jaren een veelgebruikt systeem. Het kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn.

De modules, zoals de plugins genoemd worden binnen Drupal, werken op een hele andere manier dan bij Wordpress of Joomla. In plaats dat deze een eigen zelfstandig systeem zijn binnen het CMS, zijn de Drupal modules kleine onderdelen en vormen ze samen een nieuwe functionaliteit. Niet alleen zorgt dit voor een beter CMS, het zorgt ervoor dat de combinaties eindeloos zijn en daarmee ook de mogelijkheden van Drupal. Vergelijk het met een Duplo en technisch lego. Op zich zelf staand kan een technisch lego stukje niet zo veel maar wanneer je het combineert ontstaat er een nieuwe functie. Een extra voordeel van Drupal modules is dat ze allemaal gratis zijn. 

Op de hoogte blijven van de laatste internet trends? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Naast de veelzijdigheid is het ook de stabiliteit en schaalbaarheid waardoor grote organisaties als Ahold, de Universiteit van Utrecht, Nasa, Holland Casino, RTL nieuws, Het witte huis of Harvard kiezen voor Drupal. De ontwikkelingen van de laatste jaren rondom Drupal laten duidelijk zien dat er meer gekeken wordt naar de behoeftes van deze grote organisaties. Zo is de nieuwe versie van Drupal, versie 8, qua code compleet anders opgebouwd en wel op zo'n manier dat ontwikkelaars straks zonder Drupal kennis makkelijker kunnen instappen.

Ook gaat de update cycle op de schop. Voorheen werden nieuwe features alleen toegevoegd per grote release. Updates als 7.1, 7.2, etc bevatten op dit moment alleen bug en security fixes. Vanaf Drupal 8 worden nieuwe features ook toegevoegd in updates als 8.1, 8.2, etc. Daarnaast bevat Drupal 8 de mogelijkheid om teksten in-line te bewerken. Je hoeft daardoor niet meer naar het artikel zelf maar je kunt rechtstreeks op je pagina of overzicht wijzigingen aanbrengen. Nog een nieuw focus punt is het mobiel beheren van je website. De 'backend' van Drupal wordt in Drupal 8 responsive waardoor je ook op een tablet of smartphone gemakkelijk content en gebruikers kunt beheren.

 • Drupal is het beste te gebruiken voor: Corporate, Magazine, Community en Intranet websites.
 • Drupal is minder geschikt voor: In principe is Drupal inzetbaar voor alle type websites. Voor een simpele blog website is het misschien wat overkill maar het kan verstandig zijn als je verwacht in de toekomst je website uit te gaan breiden.
 • Drupal is qua gebruiksgemak: Uiteenlopend. Voor degene die content invoert is Drupal extreem makkelijk. Voor iemand die functionaliteit moet inbouwen heeft Drupal een flinke leercurve. Door de modulaire opbouw zijn de mogelijkheden eindeloos en kost het tijd voordat men genoeg ervaring heeft.

Wordpress

Wordpress is in feite gestart als een Blog Systeem. Het is daarom ook gefocust op de bij een blog passende functionaliteiten: snel en gemakkelijk artikelen plaatsen. Binnen een paar minuten heb je een Wordpress online staan en hoef je je eigenlijk alleen nog maar bezig te houden met het schrijven van de content.

Wordpress bezit vanuit de basis niet veel opties en maar dit is dan ook de kracht van Wordpress. Een webmaster die gewend is aan Drupal, zoekt naar opties in Wordpress die er niet zijn en een webmaster die gewend is aan Wordpress, moet in Drupal wennen aan de vele opties en instellingen.

Dankzij de plugins die je kunt downloaden voor Wordpress, kun je toch je website voorzien van functionaliteiten zoals formulieren of overzichten. Voor de goede plugins moet je betalen maar daar krijg je dan ook meestal support voor terug. 

Matt Mullenweg, de bedenker van Wordpress, heeft een duidelijke visie. In het kort komt die neer op: less is more. De toevoegingen aan Wordpress van de afgelopen jaren zijn dan ook niet echt schokkend of vernieuwend geweest. Ze zijn met name gericht op gebruikersgemak. Neem bijvoorbeeld de onlangs uitgekomen update aan het design van de backend in Wordpress 3.8 of het automatisch installeren van updates in wordpress 3.7.

 • Wordpress is het beste te gebruiken voor: Blog websites, simpele corporate en magazine websites.
 • Wordpress is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waarin verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal ). Ook is Wordpress minder geschikt als webshop.
 • Wordpress is qua gebruiksgemak: Erg gemakkelijk. Doordat Wordpress vanuit de basis niet veel opties biedt is het invoeren en beheer ervan overzichtelijk. 

Joomla

Begonnen als Mambo in 2000 en later omgedoopt tot Joomla, loopt dit CMS al een poos mee. Lange tijd was het nadeel van Joomla dat de interface nogal rommelig was, vooral als een website veel externe plugins bevatte. Je moest dan vaak zoeken naar de plek waar je iets kon configureren. Met de recente komst van Joomla 3 is de interface gelukkig flink op de schop genomen en oogt deze een stuk overzichtelijker en professioneler.

Er zijn een aantal zaken die erg goed zijn aan Joomla en deze hebben er dan ook mede voor gezorgd dat Joomla een tijd lang het meest gebruikte CMS ter wereld was. Hoewel Joomla niet altijd even overzichtelijk werd ervaren, oogde de interface wel zeer vriendelijk. Dit heeft veel gebruikers over de streep getrokken om het systeem een kans te geven en beter te leren kennen. Joomla heeft hierdoor een grote community om zich heen verzameld. Mede hierdoor is er zeer veel informatie over te vinden, zoals op onze eigen www.joomlain24dagen.nl

Joomla is van de drie het oudst en is een lange tijd stil blijven staan. Eigenlijk is er vanaf de splitsing tussen Mambo en Joomla, weinig echt vernieuwende functionaliteit toegevoegd. Maar sinds Joomla 3.0 gaat het hard. Multi-language, een auto-update functie, meer opties op gebruikers specifieke rechten te geven en ook net als Drupal (8) een moderne manier van updaten, waarbij nieuwe features in de kleine updates worden doorgevoerd. 

 • Joomla is het beste te gebruiken voor: Corporate website en magazine websites.
 • Joomla is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waaraan verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal ). Ook is Joomla minder geschikt als webshop of kan het minder goed omgaan met rijke content die velden bevatten. Denk aan evenementen, downloads, medewerkers, etc. Je bent dan al snel overgeleverd aan 3rd party plugins. 
 • Joomla is qua gebruiksgemak: Gemiddeld. De interface is ziet er vriendelijk uit maar sommige onderdelen zijn wat onlogisch en vereisen wat uitleg en gewenning. 

Conclusie

Bedenk bij de keuze van het CMS goed wat voor een functionaliteit noodzakelijk is voor jouw website. Kort samengevat: wil je een brochure-achtige website of een blog? Dan zijn Wordpress of Joomla prima systemen. Wil je een meer uitgebreide corporate website of een online magazine met meer mogelijkheden, zoals formulieren of downloads? Of moeten gebruikers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Drupal de betere keuze.

Heb je vragen over Wordpress, Joomla of Drupal? Stel ze dan gerust hieronder in het commentaar gedeelte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt, net zoals 2410 andere mensen, eens per maand een overzicht van onze beste artikelen. Met onderwerpen zoals; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress.