In dit artikel vertelt Dries, de bedenker van Drupal, wat het Drupal core developmentteam de komende jaren van plan is. Wanneer ze van plan zijn Drupal 9 uit te brengen, hoe de overgang van 8 naar 9 eruit zal zien en wanneer ze stoppen met het onderhouden van Drupal 7.

In dit artikel vat ik de belangrijkste punten samen vanuit zijn blog en licht ik toe welke impact dit heeft voor iedereen die een Drupalwebsite bezit of van plan is om op te gaan zetten.

Einde ondersteuning Drupal 7

De geplande einddatum voor de ondersteuning is 28 november 2022. Dat betekent niet dat je Drupal 7-website vanaf die datum stopt met werken, maar het betekent dat de core developers geen nieuwe core updates meer uitbrengen.

Deze datum stond gepland op 21 november 2021 maar doordat het core team ziet dat er nog zoveel Drupal websites werken op versie 7, waarschijnlijk mede door budget beperkingen, is in de zomer van 2020 besloten deze datum op te schuiven naar 2022.

Met “core” wordt de code van Drupal zelf bedoeld. Naast de core zijn er ook 3rd party of contrib (van het woord contribution) -modules die de functionaliteit van Drupal uitbreiden. Deze worden door onafhankelijke ontwikkelaars gemaakt en die bepalen zelf hun updatebeleid. Dit zijn volgens ons 11 onmisbare drupal modules.

De core updates van Drupal bevatten verbeterde code om bugs en securityproblemen op te lossen. Na verloop van tijd zullen er veiligheidslekken en bugs ontstaan welke vanaf november 2022 dus niet meer worden verholpen.

Dat dit een grote impact zal hebben is vrij zeker aangezien het overgrote deel van alle Drupalwebsites nu nog werkt met Drupal 7.

grafiek die het gebruik van de verschillende drupal versies laat zien. Drupal 7 wordt verreweg het meest gebruikt.
Drupal 7 wordt overduidelijk het meest gebruikt van alle Drupal versies.

Het is verstandig, zeker wanneer je website bedrijfskritisch is of persoonsgegevens bevat, deze voor november 2022 te vervangen met een Drupal 9 website.

Het is echter niet zo dat je Drupal 7 website het niet meer zal doen na die datum. Deze blijft gewoon werken. Er zijn bijvoorbeeld nu nog steeds Drupal 6 websites online, terwijl de 'end of life' datum van februari 2016 al lang verstreken is.

Helaas verschillen de Drupalversies 7 en 8 dermate van elkaar dat een simpele upgrade niet mogelijk is. Er moet een geheel nieuwe website worden opgezet waarbij je wel onderdelen kunt migreren vanuit je Drupal 7-website. Bijvoorbeeld de content of de gebruikers.

Aangezien je een geheel nieuwe website moet opzetten is het belangrijk hier op tijd mee te beginnen. Op die manier heb je genoeg tijd om na te denken over een nieuw webdesign, verbeterde navigatie of nieuwe functionaliteiten.

Drupal 8

Drupal 8 werd op 19 november 2015 uitgebracht en is de eerste versie met een ander updatepatroon. In plaats van alleen reparatie-updates uit te brengen en de nieuwe functionaliteit voor de volgende Drupalversie te bewaren, brengen de updates voor Drupal 8 niet alleen kleine verbeteringen maar ook nieuwe functionaliteiten.

Zo bezit Drupal 8 sinds kort een media library en de mogelijkheid om een preview van de website te bekijken nadat je aanpassingen hebt gemaakt, zonder dat deze te zien zijn voor alle bezoekers. Dit gaat verder dan alleen een preview en wordt ook wel “staging” genoemd.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/3JwkLA--Ciw.jpg?itok=_Iv7MuYl","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=3JwkLA--Ciw","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Doordat Drupal 8 technisch sterk verschilt van Drupal 7 en de ontwikkelaars van de contribmodules ook moesten wennen aan het nieuwe updatepatroon van Drupal 8 heeft het een tijd geduurd voordat er genoeg contribmodules beschikbaar waren om een degelijke website te ontwikkelen.

Een lange tijd hebben we als Drupal website bouwer het moeten doen zonder bepaalde modules binnen Drupal 8 die we vaak gebruikte in Drupal 7 websites maar inmiddels zijn heel veel modules omgezet en zien we dat 3rd party Drupal developers nieuwe modules en functionaliteiten uitsluitend voor Drupal 8 ontwikkelen.

Drupal 8 wordt vanaf 21 november 2021 niet meer ondersteund. Dat houdt in dat er geen bug fixes of security updates worden gemaakt door het Drupal core team. Het wordt daarom aangeraden om voor die datum over te stappen naar Drupal 9.

Drupal 9

Deze versie die uitgekomen is in de zomer van 2020 en met Drupal 9.0 wordt met name een versie waarbij men schoon schip maakt en vaarwel zegt tegen code die niet meer gebruikt wordt. Vanaf 9.1 worden weer nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Hierdoor is de overgang van Drupal 8.x naar Drupal 9.0 vrij gemakkelijk. Zeker als de Drupal 8 omgeving goed onderhouden is.

Omdat Drupal 8 en 9 zo op elkaar lijken is het developmentteam van plan de compatibiliteit van de contribmodules ook op elkaar af te stemmen. Hierdoor zouden contribmodules die compatibel zijn met Drupal 8, direct kunnen werken in Drupal 9.

Dit betekent een stuk minder werk voor de ontwikkelaars van contribmodules van Drupal waardoor je kunt verwachten dat de overgang een stuk soepeler zou moeten gaan verlopen. Goed nieuws dus voor website-eigenaren die nu al een Drupal 8-website bezitten.

Foto van presentatie over Drupal 9
Wil je meer weten over hoe de het upgrade proces gaat van Drupal 8 naar 9. Bekijk dan deze presentatie.

Conclusie

Bezit je een Drupal 7-website dan is er op korte termijn niets aan de hand. Maar het is wel duidelijk dat je in 2020 plannen moet gaan maken om een nieuwe website op te gaan zetten om in 2022 of liever nog daarvoor een nieuwe website te kunnen lanceren gebaseerd op Drupal 9.

Is je Drupal 7-website inmiddels verouderd? Ben je bijvoorbeeld aan een nieuw webdesign toe of wil je de website flink uitbreiden of herzien? Dan kun je nu al aan de slag om een nieuwe website op te gaan zetten met Drupal 9. Je geniet dan van de nieuwste features en zal gezien het nieuwe update patroon, hierna geen grote migratie meer hoeven te doen.

Wel moet je opletten dat wanneer je een grote complexe website wilt gaan opzetten, het kan zijn dat je bepaalde modules mist waar je bij Drupal 7 wel gebruik van kon maken. Je moet dan de keuze maken tussen wachten totdat deze gereed zijn of zelf deze functionaliteiten laten ontwikkelen in een op maat gemaakte module. Lees hier meer over: De voor- en nadelen van maatwerken binnen je open source CMS.

Heb je een Drupal 8-website? Dan is het zaak om je website goed te onderhouden en deze up-to-date te houden. Dan kun je naar Drupal 9 upgraden zonder enige moeite en moet je dit uiterlijk voor 21 november 2021 doen.

Heb je vragen of opmerkingen? Ik lees ze graag hieronder in het reactiegedeelte. Je kunt ons ook altijd bereiken voor persoonlijk advies.

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel? Laat dan een reactie achter
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Reacties

Recent hebben wij door een bedrijf een prijzig weboptimalisatie laten doorvoeren in een Drupal 7 website. in Juli opgeleverd. Ons is afgelopen week verteld, maar niet door onze bouwer, dat Drupal 7 er mee stopt over 2 jaar, althans zoals de hierboven omschreven functies. Echter hebben wij wel de kosten gemaakt van ruim 12.5K om deze optimalisatie door te voeren alsmede een Blog omgeving te laten bouwen voor de Drupal 7 webiste.
Mijn vraag is, had onze bouwer ons moeten informeren over stoppen van Drupal 7? geld besteed is niet wijs ingezet en had beter ingezet mogen worden voor voortraject richting Drupal 8/ 9. Kan iemand hier iets over zeggen? Ik hoor graag, harte Groet Ivo ten Broek

Hi Ivo, daar snij je idd een gevoelig punt aan binnen de open source community. Natuurlijk had de bouwer jullie hierover kunnen of zelfs moeten informeren maar het blijft uiteindelijk een systeem dat we allemaal gebruiken en rust er ook een stukje verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de website.

Maar als ik de gang van zaken goed begrijp, dan is het inderdaad niet slim geweest om jullie niet te informeren. Ze hadden dit beter wel kunnen doen en daarmee naast de optimalisaties ook nog een migratie traject kunnen verkopen. De kans dat jullie nog een keer aankloppen bij deze partij is nu een stuk kleiner geworden. Het klinkt bijna als een partij die niet veel met open source werkt en dit 'erbij' heeft gedaan.

Om de investering er nog uit te halen zou ik zo lang mogelijk van de Drupal 7 website gebruik proberen te maken. Net als bij Drupal 6 betekent een end of life niet dat het CMS er direct mee stopt. Er worden alleen geen officiële updates meer uitgebracht. Er zijn nog steeds Drupal 6 websites online te vinden, ook al heeft dit CMS al sinds begin 2016 de end of life status.

Succes en groeten, Thomas.

Profile picture for user thomasvaneldijk