WCAG 2.2 is nu de nieuwe standaard: 6 dingen die je wilt weten!

Door Jurrien MeyrahnBijgewerkt op 12 april 2024 0 Reacties

Misschien ben je al op de hoogte, maar er is nieuws uit de toegankelijkheidshoek van het web: de nieuwe versie van de WCAG(toegankelijkheids)-richtlijnen, versie 2.2 is nu officieel! Dat heeft het World Wide Web Consortium (W3C) laten weten in een onlangs gepubliceerd nieuwsbericht

WCAG is in feite een reeks richtlijnen die zijn ontwikkeld door het W3C om websites en digitale content voor iedereen begrijpelijk en bruikbaar te maken. Het doel is om digitale drempels weg te halen en ervoor te zorgen dat alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen, kunnen profiteren van de rijke inhoud en diensten die het internet (en dus jouw website) te bieden heeft. Toegankelijkheid is niet alleen ethisch verantwoord, maar ook zakelijk zinvol. Het vergroot je doelgroep en verbeterd de algemene gebruikerservaring.

In dit artikel gaan we over 6 dingen die je wilt weten over deze update!

 

TL;DR

  1. De WCAG 2.2 bestaat uit verschillende niveau’s
  2. Er zijn nieuwe richtlijnen bijgekomen
  3. Er is een richtlijn verwijderd
  4. Het voldoen aan de WCAG 2.2 standaard wordt waarschijnlijk verplicht in de EU
  5. Hoe heeft dit effect op jouw site?
  6. Webinar

1. De WCAG 2.2 bestaat uit verschillende niveau’s

Bij het volgen de WCAG kom je vaak de termen "A," "AA," en "AAA" tegen. Deze niveaus van conformiteit vertegenwoordigen verschillende gradaties van toegankelijkheid, waarbij "A" het basisniveau is en "AAA" het hoogste niveau van toegankelijkheid aanduidt. Dit is onveranderd sinds de vorige versie, 2.1.

2. Er zijn nieuwe richtlijnen bijgekomen

De volgende richtlijnen zijn toegevoegd ten opzichte van versie 2.1:

Richtlijn 2.4.11 - Focus Niet Bedekt (minimum) (AA)

Deze richtlijn benadrukt het belang van het zichtbaar houden van items wanneer ze de toetsenbordfocus krijgen. Concreet betekent dit dat wanneer een gebruiker via het toetsenbord door een website navigeert, de focus op een element moet leiden tot dat element dat ten minste gedeeltelijk zichtbaar wordt. Dit is essentieel voor mensen die geen muis kunnen gebruiken en afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie, omdat het hen in staat stelt te zien waarop ze zich richten. Een praktisch voorbeeld hiervan is een website waarbij, wanneer de focus wordt verplaatst naar items, sommige van die items zich mogelijk achter een banner of ander element bevinden, waardoor ze onzichtbaar worden voor de gebruiker.

Richtlijn 2.4.12 - Focus Niet Bedekt (uitgebreid) (AAA)

Deze richtlijn vereist dat wanneer een gebruikersinterfacecomponent toetsenbordfocus ontvangt, er geen enkel deel van die component verborgen mag worden door door de auteur gecreëerde inhoud. Dit is van essentieel belang voor gebruikers die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie.

Richtlijn 2.4.13 - Focusweergave (AAA)

Deze richtlijn benadrukt het belang van het gebruiken van een focusindicator die voldoende groot en met voldoende contrast is. Dit helpt bij het duidelijk aanduiden van de toetsenbordfocus, wat met name belangrijk is voor gebruikers die moeite hebben met het waarnemen van kleine visuele veranderingen. Hierbij kun je denken aan oudere gebruikers en mensen met aandoeningen zoals repetitieve stressblessures, die geen muis gebruiken.

Voorbeeld van criteria 2.4.13

Richtlijn 2.5.7 - Verslepen Bewegingen (AA)

Deze richtlijn vereist het aanbieden van een eenvoudig alternatief voor het slepen van elementen voor situaties waarbij de gebruiker geen muis kan gebruiken. Dit is met name belangrijk voor gebruikers met beperkingen, zoals handtrillingen, die moeite hebben met het nauwkeurig slepen van items met de muis. Een praktisch voorbeeld hiervan is het aanbieden van eenvoudige klikbare opties om de volgorde van items te wijzigen, in plaats van het vereisen van slepen met de muis.

Richtlijn 2.5.8 - Doelgrootte (minimum) (AA)

Deze richtlijn communiceert het belang van doelgroottes en de ruimte eromheen om ervoor te zorgen dat gebruikers met fysieke beperkingen gemakkelijk interactieve elementen kunnen bedienen. Het doel is om te voorkomen dat knoppen te klein zijn of te dicht bij elkaar staan, wat gebruikers met bijvoorbeeld handtrillingen in problemen kan brengen. Een praktisch voorbeeld is het vergroten van de ruimte tussen knoppen, waardoor gebruikers niet per ongeluk de verkeerde knop aanklikken.

Voorbeeld van criteria 2.5.8

Richtlijn 3.2.6 - Consistente Hulp (A)

Deze richtlijn eist het aanbieden van consistente hulp op meerdere pagina's van een website of app. Door hulp op dezelfde locatie te plaatsen, wordt het voor gebruikers met bijvoorbeeld cognitieve beperkingen veel eenvoudiger om deze te vinden en te gebruiken. Een praktisch voorbeeld is het handhaven van een consistent geplaatste "Chat"-optie op elke pagina, wat het voor gebruikers gemakkelijker maakt om snel hulp te vinden, zelfs als ze moeite hebben met onthouden waar ze deze eerder hebben gezien.

Richtlijn 3.3.7 - Redundante Invoer (A)

Deze richtlijn benadrukt het belang van het vermijden van het vragen naar dezelfde informatie tijdens dezelfde sessie. Voor gebruikers met cognitieve beperkingen kan het herhaaldelijk moeten invoeren van dezelfde informatie verwarrend en ontmoedigend zijn. 

Richtlijn 3.3.8 - Toegankelijke Authenticatie (minimum) (AA)

Deze richtlijn benadrukt het belang van toegankelijke authenticatieprocessen, waarbij gebruikers niet worden gedwongen om puzzels op te lossen, gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden, of eenmalige toegangscodes over te typen om in te loggen. Voor gebruikers met cognitieve beperkingen kunnen dergelijke taken problematisch zijn. Een praktisch voorbeeld is het aanbieden van alternatieve authenticatiemethoden, zoals het gebruik van e-mailbevestigingen waarbij de gebruiker simpelweg een link in een e-mail kan aanklikken om toegang te krijgen tot de app, in plaats van het onthouden van ingewikkelde inloggegevens.

Richtlijn 3.3.9 - Toegankelijke Authenticatie (uitgebreid) (AAA)

Deze strengere richtlijn vereist uiterst toegankelijke authenticatieprocessen, waarbij gebruikers niet worden gedwongen om objecten of door gebruikers geleverde afbeeldingen en media te herkennen om in te loggen. Voor gebruikers met cognitieve beperkingen kan het oplossen van dit soort puzzels, zoals het identificeren van specifieke afbeeldingen, een uitdaging vormen.

Thomas, David en Thomas controleren een site of deze voldoet aan de WCAG 2.2 richtlijnen.

3. Er is een richtlijn verwijderd

Richtlijn 4.1.1 (Parsen) is verouderd en verwijderd in WCAG 2.2. WCAG 2.2 bevat nu een opmerking vanuit het oogpunt van conformiteit die stelt: "Dit Succescriterium moet altijd als voldaan worden beschouwd voor alle inhoud die HTML of XML gebruikt." Dit betekent dat voor content die HTML of XML gebruikt, het voldoen aan dit Succescriterium niet langer nodig is voor conformiteit met WCAG 2.2. Dit maakt het dus iets makkelijker om WCAG 2.2 door te voeren! 

4. Het voldoen aan de WCAG 2.2 standaard wordt waarschijnlijk verplicht in de EU

Thomas van Eldijk heeft onlangs op onze site een artikel geschreven over de European Accessibility Act (EAA). Op 28 juni 2025 gaat deze wet die door de EU is geïntroduceerd in. Dit houdt in dat alle websites uit de EU moeten voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen. In Nederland geldt dit enkel nog voor (semi-)overheidssites. De kans is natuurlijk groot dat dit wordt aangepast naar de WCAG 2.2 richtlijnen, omdat deze het meest recent zijn.

 Jurrien en Rosalie werken samen aan het bouwen van een toegankelijke website

5. Hoe heeft dit effect op jouw site?

Als je site als WCAG 2.1 conform is hoef je dus niet heel veel te veranderen. Het beste kun je de richtlijnen nagaan of dit door een professionele organisatie laten doen. Daarna is het belangrijk dat je de wijzigingen doorvoert. Zo ben je klaar voor de aankomende EAA-wetgeving!

Is jouw website nog helemaal niet WCAG-conform? Dan is het verstandig een scan te laten uitvoeren die rekening houdt met de WCAG 2.2 update. Bij Emble voeren wij dergelijke scans uit. Dus ben je benieuwd hoe toegankelijk jouw website is? Neem dan contact met ons op en vraag gerust naar de mogelijkheden!

Bij het maken van nieuwe websites is het belangrijk dat je een ontwerper de website laat ontwerpen die al gelijk rekening houdt met de 2.2 richtlijnen. Daarnaast moeten de developers dit ook doen.

6. Webinar

Wil je meer weten? 23 november 2023 organiseer ik een webinar over toegankelijkheid. Hierin vertel ik over alle belangrijke informatie die jij moet weten over toegankelijkheid in het algemeen. Je kunt je hier inschrijven, deze waardevolle kennis kost je niets!

Meer inzichten over Toegankelijkheid