Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van drupal

Drupal is misschien wel het beste open source CMS. Maar wat zijn nu echt de voordelen en wat voor websites kun je ermee maken?

Drupal is een uitgebreid en compleet Open Source Content Management Systeem (CMS). Het stelt je in staat gemakkelijk content te publiceren, alleen of samen met een complete redactie. Je kunt er gebruikers op toe laten, elk met hun eigen rechten. En je kunt het systeem naar wens uitbreiden dankzij gratis modules die naadloos met elkaar samenwerken.

Belangrijkste voordelen van Drupal

 1. Je hoeft niet meer na te denken over de opties of beperkingen van je CMS. Je kunt je volledig concentreren op de inhoud en het maken van mooie content. Drupal is vanuit zichzelf al ontzettend uitgebreid, maar door extra modules toe te voegen worden de mogelijkheden eindeloos.
   
 2. Je bespaart geld, omdat Drupal en ook alle modules gratis zijn.
   
 3. Je bespaart nog meer geld, omdat je geen programmeurs hoeft in te huren die je extra functionaliteit moet laten ontwikkelen. Er zijn al bijna 15.000 modules ontwikkeld voor Drupal. Dit betekent dat elke functionaliteit die jij wenst, vaak al in Drupal zit of beschikbaar is als module.
   
 4. Je bespaart tijd, doordat Drupal efficiënt is in te richten en je rollen en rechten voor medewerkers en redacteuren kunt maken. Het bezit een revisie systeem en je kunt een eigen workflow bedenken.
   
 5. Je bent niet alleen. Drupal is immens populair. Daardoor kun je erop vertrouwen dat Drupal blijft groeien en verbeteren. Organisaties als het UWV, de Universiteit van Utrecht, Ministerie van Infrastructuur en Milieu gebruiken Drupal voor hun websites.

Op de hoogte blijven van internet trends? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Wat voor websites maken we met Drupal?

Drupal is in de core al erg uitgebreid, direct na installatie biedt het functionaliteiten om contenttypes met taxonomy velden aan te maken, overzichten met filters en gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules die in tegenstelling tot Wordpress en Joomla plugins echt integreren met het CMS en je hebt een CMS dat ingezet kan worden voor elke denkbare website.

Corporate websites

Drupal biedt je niet alleen een stabiel en veilige website, maar je bespaart ook tijd doordat het invoeren van content makkelijker gaat en je hier meer controle over hebt. Je kunt collega's laten inloggen met hun eigen rol en rechten, zodat ze zelf hun eigen informatie bijhouden. Dit scheelt tijd en creëert meer betrokkenheid. 

mockup-wtc-amsterdam.png

Community websites

Met Drupal kun je een community website opzetten die gebruikers met elkaar verbindt en kennis met elkaar laat delen. Dit komt door het sterke gebruikers beheer van Drupal. Dit zorgt ervoor dat je zelf rollen kunt bedenken en rechten kunt toekennen. Op die manier behoud je altijd de controle, terwijl je de gebruikers toch genoeg vrijheid geeft.mockup-levende-have_0.png

Intranet websites

Geef je medewerkers toegang tot handige functionaliteiten zoals een smoelenboek, agenda, foto-album, documenten beheer, etc. terwijl je de complete controle behoudt over de rechten. Je krijgt automatisch melding van nieuwe medewerkers die zich aanmelden en het revisie systeem van Drupal zorgt ervoor dat content nooit verloren gaat.

mockup-pbl_0.png

Magazine websites

Met Drupal wordt content publiceren nog makkelijker en efficiënter. Geef redacteuren de juiste rechten en tools om hun artikelen te schrijven, met rules and actions kun je elke denkbare actie bedenken, zoals een e-mail naar de hoofdredacteur zodra een artikel van een schrijver klaar is om gecontroleerd te worden. De multi-site techniek van Drupal maakt het daarnaast mogelijk meerdere websites te publiceren binnen één CMS.

mockup-entree-magazine.png

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt eens per maand een overzicht van onze beste artikelen. Met onderwerpen zoals; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress.

Reacties

Ik lees het enthousiasme over drupal op deze site. En als het iets toevoegt wil ik het overwegen. Ik heb een site in Joomla, maar die van een versie voordat responsive layouts en blogs etc op mijn radar stonden. Mijn site bevat sinds kort wel een soort blog, maar het zijn eigenlijk gewoon artikelen zonder de echte blog-functionaliteit met tags en categorieën. Ik ben nu bezig met een nieuwe versie en wil daarin ook meteen seo en andere zaken beter regelen.

Wat me opvalt is dat de verschillende cms-en verschillen in mogelijkheden om controle te hebben op de URL's, wat zowel seo beïnvloed als de helderheid naar gebruikers. In wordpress is dat het gemakkelijkst en kan ik zonder moeite zorgen dat elke url slechts een domeinnaam gevolgd door de categorie en de titel van het artikel bevat, waarbij de woorden door koppeltekens gescheiden worden, precies wat Google lekker vindt.

Ik dacht dat een aantal zaken die in Joomla voor de hand liggen in Wordpress niet konden (zoals meerdere blogs op een site, een aparte excerpt als inleiding, het uitschakelen van de generator meta tag, en nog een paar dingen), maar dat blijkt allemaal nu eigenlijk heel eenvoudig en aanwezig te zijn, dus kan ik functioneel helemaal uit de voeten met Wordpress en blijkt zowel dat er veel cutting edge plugins zijn die allerlei internet marketing en beveiligingszaken regelen, zelfs video seo, en dat de gemeenschap heel actief is in info uitwisselen en er weinig technische kennis nodig is. Een erg groot voordeel. Bovendien zijn er vele plugins die de content vanuit joomla direct in de wordpress laden, wat ik dus gisteren binnen een paar minuten had geregeld, inclusief de media. En alle updates worden direct in Wordpress aangegeven en wordpress zelf update zich automatisch.

In Joomla is dat allemaal nog veel lastiger, en zelfs met een plugin zoals sh404sef en de nieuwste joomla is het niet goed mogelijk, omdat voor een blog een plugin nodig is en die de URL's beïnvloedt (en bovendien elke pagina ook nog via meer URL's te benaderen is). Ook versie 3 van joomla haalt het nog niet qua seo bij de core-functionaliteit van Wordpress. Populaire componenten als K2 of Zoo die je kan gebruiken voor een blok leiden tot een URL waar zelfs zichtbaar is dat je k2 of zoo gebruikt, terwijl ik liever slechts wat keywords of een titel in de url zou willen zien, in elk geval iets dat voor zoekprogramma's functioneel is. En het gebrek aan controle over wat de url zal zijn maakt het moeilijker om over te stappen op een ander cms, omdat ik dan voor alle bestaande url's een 301-verwijzing zou moeten maken of mijn ratings in google kwijt ben (wat op dit moment nog geen ramp zou zijn, omdat ik net start met seo).

Nu lees ik hier over drupal en vraag me af hoe is dat in Drupal? Een responstijd van 1 seconde lijkt me heerlijk, maar als de site daarmee grafisch erg "plat" wordt en weinig grafische content moet bevatten, of de technologie moeilijk is, dan is dat weinig aantrekkelijk. Internet marketing vraagt van een site tegenwoordig in elk geval een blog en multimediale content. In elk geval voldoende aantrekkelijk voor gebruikers dat ze het als een moderne site herkennen. En ik wil sowieso in staat zijn om voldoende controle op de url te hebben en dan zijn bij cms-en zaken als het automatisch kunnen toevoegen van een follow of no-follow eigenschap aan een link of het automatisch toevoegen van een rel=canonical om de voorkeur-url te communiceren aan Google wel een vereiste voor me. En daarbij wil ik geen programmeur-cursus nodig hebben, of een bedrijf moeten bepalen om een maatwerk-oplossing te bieden.

Bij zowel Joomla als Wordpress zal het me rond de 30-35 euro kosten om een gelikt, responsive en heel uitgebreid sjabloon te kopen. Daarin zit dan doorgaans ook de keuze voor een reeks plugins die alles wat je nodig zal hebben voor een dergelijke site regelt. En als ik dat niet wil of kan uitgeven, zijn er voldoende gratis sjablonen te vinden. En daarnaast kan ik kiezen voor een aantal betaalde plugins, maar daar kan ik ook in groeien. Bij joomla zal ik in elk geval een seo-component nodig hebben en die zijn inmiddels niet meer gratis, moet zelfs per jaar betalen wat ik vervelend vindt. En zonder verder tunen lijken de sjablonen met het cms echter minimaal 3 en tot 7 seconden responstijd te geven, waarbij ik eigenlijk alles boven de 4 zou willen vermijden.

Waarschijnlijk kan ik al veel verbeteren door gebruik te maken van een snelle server zoals s3 van amazon voor de media, en een cache en het zippen van de java en css-bestanden, maar wat daarvan de uitkomst zal zijn weet ik nog niet. Ik weet dus nog niet of ik tevreden zou zijn ermee, maar zolang de nieuwe keuze dezelfde URL's mogelijk maakt, zou dat geen probleem hoeven zijn omdat ik dan altijd nog kan wisselen.

Benieuwd wat u hierover te melden hebt. Ik wil zelf liever met content bezig zijn dan met de technologie, en ofschoon ik om kan gaan met joomla, blijft het vinden van goede componenten, modules en plugins een tijdrovende en vermoeiende reis met veel proberen en verder zoeken. Wordpress heeft veel internet marketeers in de achterban die haarfijn uitleggen in hun blogs wat te doen, dus dat is veel toegankelijker. En ook de site van wordpress zelf blijkt heel praktisch in het verstrekken van info.

Het artikel over Drupal vs Joomla vs Wordpress lijkt Drupal naar voren te schuiven, maar de details zijn in dit soort kwesties vaak bepalend. Ik denk dat Wordpress ondanks de nadelen zo populair is door zijn gebruikersvriendelijkheid en de gemeenschap er omheen. Ik kan me inmiddels daar alles bij voorstellen. Ook wordt er heel actief gebouwd, gezien het aantal updates die ik al in de korte tijd dat ik ermee aan het testen ben voorbij zie komen. Belangrijkste punt van zorg is eigenlijk alleen de snelheid van de site, en mogelijk dat het instellen van een cache daar al veel oplossing zou kunnen bieden.

Is drupal een aanrader gezien het bovenstaande? Uw eigen site ofschoon functioneel, lijkt gekozen te hebben voor een vrij sobere layout, en mijzelf spreekt deze minder aan, maar er zijn ook andere sobere layouts die me wel meer aanspreken. Het levert in elk geval snelheid op, en hij komt ook bij mij in een seconde binnen. Ik aarzel om me ook in Drupal te gaan verdiepen en mijn keuze daarmee uit te stellen, want ik verwacht gezien ook wat ik hier lees dan ik dan snel weer maanden verder ben eer ik alles heb uitgezocht en geprobeerd en ingericht, en dan besteed ik dat liever aan andere zaken. Als ik het echter niet goed begrijp, hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

Groetjes, Hans

ps. het zou handig zijn als het website-veldje hiernaast de http:// ook zelf bedenkt of alvast voor-invult.

Standaard avatar Hans 19.04.2014 - 10:41

Als antwoord op door Hans

Beste Hans, bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik constateer een paar misvattingen. Het CMS bepaalt niet het uiterlijk van de website. Dit wordt bepaald door het ontwerp dat de webdesigner heeft gemaakt. In principe kan elk webdesign omgezet worden naar een theme of template voor elk CMS. De snelheid wordt grotendeels bepaald door de webserver. Een Wordpress, Joomla of Durpal website met dezelfde content / functionaliteit, op dezelfde webserver met caching aan, zullen ongeveer even snel laden.

Mijn collega Robert gaat dieper in op enkele misvattingen die er heersen in dit artikel: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/vier-leugens-over-drupal

Wat betreft de url opbouw zijn er inderdaad verschillen. Wordpress en Drupal gaan hier beter mee om dan Joomla. SEF (search engine friendly) plugins voor Joomla proberen hier verbetering in aan te brengen maar geregeld resulteert in conflicten met de interne url structuur van Joomla.

De verschillen liggen vooral op functionaliteit gebied. Drupal bezit zoveel meer mogelijkheden, dat het een betere keuze is voor de meer 'serieuze' websites, vaak aangeduid als 'enterprise' level. Met name het systeem, waarmee je rollen en rechten kunt instellen, is erg uitgebreid en vaak de reden waarom portals, intranet, extranet, webshop websites met Drupal worden ontwikkeld.

Standaard avatar thomas 25.07.2014 - 11:34

Jullie kijken alleen naar de positieve punten.
Maar hoe zetten jullie de negatieve punten van Drupal om in positieve punten?

Bijvoorbeeld:
Hoe werken jullie met meerdere ontwikkelaars aan 1 project waarbij de database een balangrijk centraal punt is en de broncode bij elke ontwikkelaar verschillend is?

Standaard avatar Henk 03.08.2015 - 12:35

Als antwoord op door Henk

Met Drupal 7 kun je het beste met verschillende programmeurs werken door gebruik te maken van de Features module: https://www.drupal.org/project/features.

Standaard avatar rroose 04.08.2015 - 13:56

Hallo Thomas,

De laatste tijd wordt er vaak gesproken over de veiligheid van sites. Nu heb ik geen idee wat het in de praktijk betekent als er 'ingebroken' zou worden, wel kan ik me voorstellen dat het heel erg vervelend zal zijn. Kan je wat meer vertellen over de veiligheid van de systemen (Dubral, WP, Joomla) en waar ik op moet letten?

Standaard avatar Karin 12.08.2016 - 14:44

Als antwoord op door Karin

Hi Karin, met ingebroken bedoelt men dat een hacker toegang heeft tot onderdelen waar het niet bij mag komen. Kun je als buitenstaander bijvoorbeeld in de database van een website dan kun je hier alle data zoals privégegevens uit kopiëren en gebruiken / verkopen. Over het algemeen wordt met de inbraak de website aangepast zodat bezoekers malware geïnstalleerd krijgen op hun computer of wordt de website misbruikt om spam te versturen.

Open source website zijn erg populair om te hacken omdat er erg veel van zijn en helaas veel eigenaren 'vergeten' hun website te updaten. Installeer je die niet dan loop je ongeacht je CMS, of het nu Drupal, Wordpress of Joomla is, een risico gehacked te worden. In de praktijk zien we dat Joomla en Wordpress websites vaker worden gehacked. De reden hierachter kan zijn dat Drupal meestal gebruikt wordt voor professionelere websites. Daardoor zijn er minder van op het internet te vinden en zitten er vaker bedrijven achter die zorgen voor updates. Misschien dat dit ervoor zorgt dat ze minder snel een doel zijn om aan te vallen.

Gr,
Thomas.

Standaard avatar thomas 18.08.2016 - 15:07

Beperkte HTML

 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.