Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer grotere organisaties voor open source kiezen dan gaan ze het liefste voor Drupal. In Nederland gebruiken organisaties als het UWV en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Drupal voor hun websites. Internationaal gebruiken organisaties zoals de BBC, Nasa, het Witte Huin en Greenpeace Drupal.

Vooroordelen over Drupal

Drupal wordt soms gezien als een "te ingewikkeld" systeem. En dat is ook zo... Er kan meer dus het is voor degene die de website bouwt complexer. Met name het omgaan met het modulaire karakter van Drupal vereist dat je ervaring opbouwt met de tienduizenden modules die er voor Drupal zijn ontwikkeld.

De steile leercurve heeft echter geen invloed op het plaatsen of beheren van de content. Dit wordt in veel gevallen zelfs een stuk makkelijker omdat je met Drupal het CMS op meer kunt plekken kunt aanpassen en processen kunt stroomlijnen. In principe kun je met Drupal de backend van een popluair CMS zoals Wordpress tot in elk detail nabouwen, als je dat wilt.

Zo kun je afbeeldingsstijlen maken, dit zijn sets van voorgeprogrammeerde handelingen (zoals afsnijden, bijschalen, roteren) die automatisch gebeuren nadat een afbeelding wordt geupload door een redacteur. Of je kunt regels aanmaken waardoor een actie start zodra een gebruikers van het CMS een artikel plaatst. Het is niet voor niets dat veel redacties zoals www.telegraaf.nl of www.rtlnieuws.nl voor Drupal kiezen.

Screenshot van de website van RTL nieuws, misschien wel de grootste Drupal website van Nederland.
RTL nieuws, misschien wel de grootste Drupal website van Nederland.

De look&feel van een website wordt bepaald door de HTML- en CSS-code. Dit staat los van het CMS. In principe kun je dezelfde HTML- en CSS-code gebruiken voor een Wordpress-, Drupal- of Joomlawebsite. Je moet deze HTML- en CSS-code wel in een templatevorm gebruiken, maar dit heeft geen invloed op de vormgeving van de website.

Drupal is door zijn flexibiliteit en door de grote mate van controle die het biedt aan ontwikkelaars beter in te zetten voor websites die aan strenge toegankelijkheidseisen, zoals de WCAG 2.2, moeten voldoen.

Er zijn nog meer vooroordelen over Drupal. Lees ze allemaal in dit artikel: 4 leugens over Drupal.

Wat voor websites maak je met Drupal?

Drupal is in de basis al erg uitgebreid; direct na installatie biedt het functionaliteiten om contenttypes met taxonomyvelden aan te maken, overzichten met filters en de mogelijkheid om gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules en je hebt een CMS dat ingezet kan worden voor elke denkbare website.

Toch zijn er een aantal soorten websites die logischer zijn om met Drupal op te bouwen. Dit komt met name door het uitgebreide rechtensysteem. Eigenlijk krijgt Drupal altijd de voorkeur boven andere CMS-en wanneer je werkt met gebruikers. Bijvoorbeeld als je klanten toelaat op een klantenportal, redacteuren op een magazine website, studenten op een kennisnetwerk of leden een community website. Met Drupal kun je tot in detail bepalen welke rollen er zijn en welke rechten deze rollen krijgen.

Corporatewebsites

Drupal biedt je niet alleen een stabiele en veilige website, maar bespaart je ook tijd doordat het invoeren van content makkelijker gaat en je hier meer controle over hebt. Je kunt collega's laten inloggen met hun eigen rol en rechten, zodat ze zelf hun eigen informatie bijhouden. Dit scheelt tijd en creëert meer betrokkenheid.

Tips over hoe je de beste corporate websites opzet?

Communitywebsites

Met Drupal kun je een community website opzetten die gebruikers met elkaar verbindt en kennis met elkaar laat delen. Dit komt door het sterke gebruikersbeheer van Drupal. Het zorgt ervoor dat je zelf rollen kunt bedenken en rechten kunt toekennen. Op die manier behoud je altijd de controle, terwijl je de gebruikers toch genoeg vrijheid kunt geven.

Meer lezen over Drupal en community websites?

Intranetwebsites

Geef je medewerkers toegang tot handige functionaliteiten zoals een smoelenboek, agenda, fotoalbum, documentenbeheer, etc. terwijl je zelf de complete controle behoudt over de rechten. Je krijgt automatisch melding van nieuwe medewerkers die zich aanmelden en het revisiesysteem van Drupal zorgt ervoor dat content nooit verloren gaat.

Lees meer over waarom Drupal zo goed te gebruiken is als intranet website.

Magazinewebsites

Met Drupal wordt content publiceren nog makkelijker en efficiënter. Geef redacteuren de juiste rechten en tools om hun artikelen te schrijven. Met rules and actions kun je elke denkbare actie bedenken, zoals een e-mail naar de hoofdredacteur zodra een artikel van een schrijver klaar is om gecontroleerd te worden. De multisite-techniek van Drupal maakt het daarnaast mogelijk meerdere websites te publiceren binnen één CMS.

Bekijk deze case over hoe we het oudste magazine van Nederland (1832 ) doorzoekbaar maakte met Drupal.

Drupal boeken
Boeken voor Drupal developers zijn vaak dikke pillen. Gelukkig kunnen de developers met die kennis de interface van Drupal gebruiksvriendelijk houden voor redacteuren.

Conclusie

Drupal biedt als CMS ontzettend veel mogelijkheden voor organisaties die behoefte hebben aan digitale communicatie en tools waarmee ze informatie kunnen delen, vindbaar kunnen maken of gebruikers met elkaar kunnen verbinden.

Maar dat kan tegelijkertijd een valkuil zijn voor kleinere organisaties die wel graag gebruik van de mogelijkheden van Drupal gebruik willen maken maar hier niet de kennis of het budget voor hebben. 

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen Wordpress, Drupal en Joomla? Lees dan ook: Wordpress vs Drupal vs Joomla.

Heb je vragen over Drupal of opmerkingen? Onderaan kun je deze plaatsen in het reactie gedeelte. Ik lees en beantwoord je vraag graag. Wil je persoonlijk advies? Dan kun je contact met ons opnemen via 030-6590005 of info@emble.nl

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Bekijk alle artikelen

Reacties

Ik lees het enthousiasme over drupal op deze site. En als het iets toevoegt wil ik het overwegen. Ik heb een site in Joomla, maar die van een versie voordat responsive layouts en blogs etc op mijn radar stonden. Mijn site bevat sinds kort wel een soort blog, maar het zijn eigenlijk gewoon artikelen zonder de echte blog-functionaliteit met tags en categorieën. Ik ben nu bezig met een nieuwe versie en wil daarin ook meteen seo en andere zaken beter regelen.

Wat me opvalt is dat de verschillende cms-en verschillen in mogelijkheden om controle te hebben op de URL's, wat zowel seo beïnvloed als de helderheid naar gebruikers. In wordpress is dat het gemakkelijkst en kan ik zonder moeite zorgen dat elke url slechts een domeinnaam gevolgd door de categorie en de titel van het artikel bevat, waarbij de woorden door koppeltekens gescheiden worden, precies wat Google lekker vindt.

Ik dacht dat een aantal zaken die in Joomla voor de hand liggen in Wordpress niet konden (zoals meerdere blogs op een site, een aparte excerpt als inleiding, het uitschakelen van de generator meta tag, en nog een paar dingen), maar dat blijkt allemaal nu eigenlijk heel eenvoudig en aanwezig te zijn, dus kan ik functioneel helemaal uit de voeten met Wordpress en blijkt zowel dat er veel cutting edge plugins zijn die allerlei internet marketing en beveiligingszaken regelen, zelfs video seo, en dat de gemeenschap heel actief is in info uitwisselen en er weinig technische kennis nodig is. Een erg groot voordeel. Bovendien zijn er vele plugins die de content vanuit joomla direct in de wordpress laden, wat ik dus gisteren binnen een paar minuten had geregeld, inclusief de media. En alle updates worden direct in Wordpress aangegeven en wordpress zelf update zich automatisch.

In Joomla is dat allemaal nog veel lastiger, en zelfs met een plugin zoals sh404sef en de nieuwste joomla is het niet goed mogelijk, omdat voor een blog een plugin nodig is en die de URL's beïnvloedt (en bovendien elke pagina ook nog via meer URL's te benaderen is). Ook versie 3 van joomla haalt het nog niet qua seo bij de core-functionaliteit van Wordpress. Populaire componenten als K2 of Zoo die je kan gebruiken voor een blok leiden tot een URL waar zelfs zichtbaar is dat je k2 of zoo gebruikt, terwijl ik liever slechts wat keywords of een titel in de url zou willen zien, in elk geval iets dat voor zoekprogramma's functioneel is. En het gebrek aan controle over wat de url zal zijn maakt het moeilijker om over te stappen op een ander cms, omdat ik dan voor alle bestaande url's een 301-verwijzing zou moeten maken of mijn ratings in google kwijt ben (wat op dit moment nog geen ramp zou zijn, omdat ik net start met seo).

Nu lees ik hier over drupal en vraag me af hoe is dat in Drupal? Een responstijd van 1 seconde lijkt me heerlijk, maar als de site daarmee grafisch erg "plat" wordt en weinig grafische content moet bevatten, of de technologie moeilijk is, dan is dat weinig aantrekkelijk. Internet marketing vraagt van een site tegenwoordig in elk geval een blog en multimediale content. In elk geval voldoende aantrekkelijk voor gebruikers dat ze het als een moderne site herkennen. En ik wil sowieso in staat zijn om voldoende controle op de url te hebben en dan zijn bij cms-en zaken als het automatisch kunnen toevoegen van een follow of no-follow eigenschap aan een link of het automatisch toevoegen van een rel=canonical om de voorkeur-url te communiceren aan Google wel een vereiste voor me. En daarbij wil ik geen programmeur-cursus nodig hebben, of een bedrijf moeten bepalen om een maatwerk-oplossing te bieden.

Bij zowel Joomla als Wordpress zal het me rond de 30-35 euro kosten om een gelikt, responsive en heel uitgebreid sjabloon te kopen. Daarin zit dan doorgaans ook de keuze voor een reeks plugins die alles wat je nodig zal hebben voor een dergelijke site regelt. En als ik dat niet wil of kan uitgeven, zijn er voldoende gratis sjablonen te vinden. En daarnaast kan ik kiezen voor een aantal betaalde plugins, maar daar kan ik ook in groeien. Bij joomla zal ik in elk geval een seo-component nodig hebben en die zijn inmiddels niet meer gratis, moet zelfs per jaar betalen wat ik vervelend vindt. En zonder verder tunen lijken de sjablonen met het cms echter minimaal 3 en tot 7 seconden responstijd te geven, waarbij ik eigenlijk alles boven de 4 zou willen vermijden.

Waarschijnlijk kan ik al veel verbeteren door gebruik te maken van een snelle server zoals s3 van amazon voor de media, en een cache en het zippen van de java en css-bestanden, maar wat daarvan de uitkomst zal zijn weet ik nog niet. Ik weet dus nog niet of ik tevreden zou zijn ermee, maar zolang de nieuwe keuze dezelfde URL's mogelijk maakt, zou dat geen probleem hoeven zijn omdat ik dan altijd nog kan wisselen.

Benieuwd wat u hierover te melden hebt. Ik wil zelf liever met content bezig zijn dan met de technologie, en ofschoon ik om kan gaan met joomla, blijft het vinden van goede componenten, modules en plugins een tijdrovende en vermoeiende reis met veel proberen en verder zoeken. Wordpress heeft veel internet marketeers in de achterban die haarfijn uitleggen in hun blogs wat te doen, dus dat is veel toegankelijker. En ook de site van wordpress zelf blijkt heel praktisch in het verstrekken van info.

Het artikel over Drupal vs Joomla vs Wordpress lijkt Drupal naar voren te schuiven, maar de details zijn in dit soort kwesties vaak bepalend. Ik denk dat Wordpress ondanks de nadelen zo populair is door zijn gebruikersvriendelijkheid en de gemeenschap er omheen. Ik kan me inmiddels daar alles bij voorstellen. Ook wordt er heel actief gebouwd, gezien het aantal updates die ik al in de korte tijd dat ik ermee aan het testen ben voorbij zie komen. Belangrijkste punt van zorg is eigenlijk alleen de snelheid van de site, en mogelijk dat het instellen van een cache daar al veel oplossing zou kunnen bieden.

Is drupal een aanrader gezien het bovenstaande? Uw eigen site ofschoon functioneel, lijkt gekozen te hebben voor een vrij sobere layout, en mijzelf spreekt deze minder aan, maar er zijn ook andere sobere layouts die me wel meer aanspreken. Het levert in elk geval snelheid op, en hij komt ook bij mij in een seconde binnen. Ik aarzel om me ook in Drupal te gaan verdiepen en mijn keuze daarmee uit te stellen, want ik verwacht gezien ook wat ik hier lees dan ik dan snel weer maanden verder ben eer ik alles heb uitgezocht en geprobeerd en ingericht, en dan besteed ik dat liever aan andere zaken. Als ik het echter niet goed begrijp, hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

Groetjes, Hans

ps. het zou handig zijn als het website-veldje hiernaast de http:// ook zelf bedenkt of alvast voor-invult.

Reactie van Hans op 19 april 2014

Beste Hans, bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik constateer een paar misvattingen. Het CMS bepaalt niet het uiterlijk van de website. Dit wordt bepaald door het ontwerp dat de webdesigner heeft gemaakt. In principe kan elk webdesign omgezet worden naar een theme of template voor elk CMS. De snelheid wordt grotendeels bepaald door de webserver. Een Wordpress, Joomla of Durpal website met dezelfde content / functionaliteit, op dezelfde webserver met caching aan, zullen ongeveer even snel laden.

Mijn collega Robert gaat dieper in op enkele misvattingen die er heersen in dit artikel: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/vier-leugens-over-drupal

Wat betreft de url opbouw zijn er inderdaad verschillen. Wordpress en Drupal gaan hier beter mee om dan Joomla. SEF (search engine friendly) plugins voor Joomla proberen hier verbetering in aan te brengen maar geregeld resulteert in conflicten met de interne url structuur van Joomla.

De verschillen liggen vooral op functionaliteit gebied. Drupal bezit zoveel meer mogelijkheden, dat het een betere keuze is voor de meer 'serieuze' websites, vaak aangeduid als 'enterprise' level. Met name het systeem, waarmee je rollen en rechten kunt instellen, is erg uitgebreid en vaak de reden waarom portals, intranet, extranet, webshop websites met Drupal worden ontwikkeld.

Reactie van Thomas van Eldijk op 25 juli 2014

Jullie kijken alleen naar de positieve punten.
Maar hoe zetten jullie de negatieve punten van Drupal om in positieve punten?

Bijvoorbeeld:
Hoe werken jullie met meerdere ontwikkelaars aan 1 project waarbij de database een balangrijk centraal punt is en de broncode bij elke ontwikkelaar verschillend is?

Reactie van Henk op 3 augustus 2015

Met Drupal 7 kun je het beste met verschillende programmeurs werken door gebruik te maken van de Features module: https://www.drupal.org/project/features.

Reactie van Robert Roose op 4 augustus 2015

Hallo Thomas,

De laatste tijd wordt er vaak gesproken over de veiligheid van sites. Nu heb ik geen idee wat het in de praktijk betekent als er 'ingebroken' zou worden, wel kan ik me voorstellen dat het heel erg vervelend zal zijn. Kan je wat meer vertellen over de veiligheid van de systemen (Dubral, WP, Joomla) en waar ik op moet letten?

Reactie van Karin op 12 augustus 2016

Hi Karin, met ingebroken bedoelt men dat een hacker toegang heeft tot onderdelen waar het niet bij mag komen. Kun je als buitenstaander bijvoorbeeld in de database van een website dan kun je hier alle data zoals privégegevens uit kopiëren en gebruiken / verkopen. Over het algemeen wordt met de inbraak de website aangepast zodat bezoekers malware geïnstalleerd krijgen op hun computer of wordt de website misbruikt om spam te versturen.

Open source website zijn erg populair om te hacken omdat er erg veel van zijn en helaas veel eigenaren 'vergeten' hun website te updaten. Installeer je die niet dan loop je ongeacht je CMS, of het nu Drupal, Wordpress of Joomla is, een risico gehacked te worden. In de praktijk zien we dat Joomla en Wordpress websites vaker worden gehacked. De reden hierachter kan zijn dat Drupal meestal gebruikt wordt voor professionelere websites. Daardoor zijn er minder van op het internet te vinden en zitten er vaker bedrijven achter die zorgen voor updates. Misschien dat dit ervoor zorgt dat ze minder snel een doel zijn om aan te vallen.

Gr,
Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 18 augustus 2016

Wij zoeken een documentenbeheer systeem voor onze intranet website. Is dat ook mogelijk met Drupal?

Reactie van Jessica op 21 juni 2017

Hi Jessica, we ontwikkelen dit geregeld binnen Drupal. Een belangrijk voor van Drupal is dat het echt een database georiënteerde webapplicatie is. Dit heeft als voordeel dat je metadata aan documenten kunt hangen en vergelijkbaar als bij een webshop op zoek kunt gaan naar een document of een selectie kunt maken van documenten door te filteren op bepaalde aspecten zoals categorie, afdeling, soort, type, etc.

Drupal leent zich vooral goed voor systemen waarbij beheerders een hoop documenten willen aanbieden aan gebruikers. Denk aan intranet waarbinnen veel documenten zoals handleidingen, urenformulieren en reglementen in terug te vinden zijn. Of een extranet waarin sales en dealers de laatste technische specificaties, manuals of prijslijsten terug kunnen vinden.

Functies als documenten bewerken of samenwerken in documenten zijn niet beschikbaar binnen Drupal. Hiervoor raden we office applicatie als Google Docs of Office 365 aan.  Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 22 juni 2017

Voor een community platform zijn wij op zoek naar de beste oplossing. We hebben op dit moment een Joomla website met Jomsocial opgezet maar lopen diverse beperkingen aan. Zou een overstap naar Drupal ons meer mogelijkheden bieden? Vr. gr. Erik H.

Reactie van Erik op 15 juli 2017

Hi Erik, JomSocial is ideaal voor als je snel een community platform wilt opzetten. Plugin installeren, configureren en je kan aan de slag. Op die manier heb je weinig opstartkosten en leer je waar de behoeftes liggen binnen jouw community.

Je moet alleen wel accepteren hoe JomSocial werkt want het is niet verstandig aanpassingen in de code te laten doen. JomSocial kun je daarna niet meer goed updaten, wat geen optie is aangezien het een gevoelige plugin is en je werkt met persoonsgegevens.

Binnen Drupal is er geen kant en klare 'community' plugin maar biedt de core van Drupal al veel benodigde functionaliteiten. Deze vul je deze naar wens aan met extra modules. Dat kunnen er 10 of 100 zijn, afhankelijk van de situatie. Denk aan module zoals Organic Groups waarmee je groepen kunt maken binnen je community of een module zoals Comment Notify die gebruikers de optie geeft een e-mail te krijgen als er een reactie wordt gegeven op hun foto, filmpje of blog. Een community website opzetten binnen Drupal biedt je daardoor veel meer vrijheid maar het kost ook meer tijd en ervaring. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 31 juli 2017

Beste Thomas,

Ik zie dat de laatste reacties op deze pagina inmiddels 3 jaar oud zijn, maar ik waag het toch. We zijn op zoek naar een goed CMS om ons klantenportaal te vervangen. We hebben binnen ons team zowel ervaring met databases als programmeren en het bouwen van websites in html/css/javascript - we willen deze ervaring combineren. Ons huidige sterk achterhaalde portaal laat per klant een persoonlijke foto-gallery zien plus de standaarddocumenten in de vorm van .pdf-bestanden. Drupal spreekt ons aan - maar Google laat maar weinig relaties met klantenportalen zien. Je noemt het hierboven. Zijn er links of is er documentatie die we kunnen bekijken? Zijn er wellicht modules voor Drupal 8?

Dank - Arno

Reactie van Arno Steenwijk op 29 april 2020

Hi Arno, je kunt hier inderdaad weinig voorbeelden van terug zien. Dit heeft denk ik twee oorzaken:

De eerste is: Er is geen klanten portal module (nodig). Een klantportal kun je direct zonder enige module vanuit de core opzetten. Voor een klantenportal moet je rollen en rechten kunnen indelen en dat zit al direct na de installatie in Drupal.

Daarnaast werkt Drupal heel anders dan andere cms-en. Er zijn geen plug en play plugins die een gehele functionaliteit toevoegen. Er is gekozen voor een modulair systeem waarbij de functionaliteiten opgedeeld worden in kleinere modules. Zo heb je een module om een datum veld te maken in je database of colorbox module op foto's te tonen in een popup window. Deze opzet is wat Drupal zo veelzijdig, efficient en veilig maakt. Iedereen gebruikt de date module. Is daar iets mis mee dan wordt dit door miljoenen gebruikers en developers opgemerkt. Bij andere CMS-en zijn de plugins afzonderlijke eilanden waardoor een fout zich beperkt tot die functionaliteit.

Een tweede reden waarom je weinig voorbeelden van klantenportals online ziet komt denk de aard van klantenportals. Ze tonen ( vaak gevoelige ) informatie die alleen bestemd is voor een selecte club gebruikers. 

Wat je aangeeft als wens ( foto gallery + documenten ) is iets dat we praktisch in elk project bouwen dat we maken. Met een 10tal modules 'klik' je dit bij elkaar en het vereist geen enkele programmeer kennis. Het voelt vaak alsof we aan het technisch lego-en zijn en net als bij technisch lego is het een kwestie van puzzelen om de ideale oplossing te vinden en helpt het als je veel ervaring hebt opgedaan omdat de keuze in de juiste modules en opzet cruciaal is. Programmeer kennis is vaker een risico dan een pre omdat in plaats van zoeken naar de juiste open source opzet het makkelijker is voor de programmeur om een stukje aan te passen in de code. Dit veroorzaakt op de lange termijn vaak problemen en zorgt er ook voor dat afhankelijk wordt / blijft van deze programmeur.

Succes, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 1 mei 2020

Dank voor dit uitvoerige antwoord! Worden we blij van... We blijven alleen een beetje hangen op het feit dat de inlogfunctie van Drupal vooral gebruikers koppelt aan edit-rechten voor content. Per pagina of content-type is alle data verder zichtbaar voor iedereen. Wat we voor een klantenportaal nodig zouden hebben zou juist een set rechten zijn die ervoor zorgt dat per pagina alleen de data van een specifieke klant wordt opgehaald. Is dit ook mogelijk? Kan de inlogfunctie afzonderlijke artikelen, afbeeldingenmappen of .pdf-bestand exclusief toegankelijk te maken voor ingelogde gebruikers?
Bij voorbaat nogmaals dank voor uw reactie!

Reactie van Arno Steenwijk op 11 mei 2020

Hi Arno, uiteraard is dat mogelijk. Er zijn voor Drupal een hoop access modules die het regelen van de toegang voor je regelen. Zo heb je domain access, die kijkt naar het domein en daarmee kun je dus meerdere websites publiceren binnen één cms. Node access, daarmee kun je per node bepalen of een specifieke rol of user deze mag zien. Of de taxonomy access control module, hiermee kun je rechten toekennen aan een taxonomy term. En dan zijn er nog de Group access modules zoals Organic Groups waarmee je groepen kunt creëren van users die weer hun eigen content kunnen aanmaken die niet zichtbaar is voor andere groepen. Kortom er is een hoop. De moeilijkheid is wel voor jullie om hier een juiste keuze in te maken. Mijn advies is om simpel te beginnen en snel een proof of concept neer te zetten. Wij hebben er jaren over gedaan om te leren in welke situatie je de ene of de andere techniek moet gebruiken. Bij veel hobby drupal websites die we voorbij zien komen, is een terugkerend thema een te complexe opzet, die niet helemaal doet wat het zou moeten doen en waar dan wat stukjes eigen code aan toe zijn gevoegd. Vaak is de simpelste oplossing, de beste. Succes! Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 11 mei 2020

Superbedankt voor je constructieve input. Inmiddels weten we hoe met Node Access-modules van ieder snippertje content de toegang kan worden toegekend aan een rol, en hoe we elke klant een eigen rol geven. Erg mooi..! Het enige is nu nog dat deze toegangscontrole niet werkt in Views, de overzichtsmodule van Drupal (overigens ook erg mooi!) We kunnen dus nu facturen aanmaken en toewijzen aan een klant, maar geen overzicht weergeven dat gefilterd is op deze klant.

Er is wel een module die dit kan (https://www.drupal.org/project/views_node_access_filter), maar die wordt nog niet gedekt door de security advisory policy van Drupal. Een andere optie zou zijn om per documenttype een themapagina aan te maken en de documenten hier als mini-artikelen onder te hangen. Deze mini-artikelen worden dan wel netjes gefilterd op klant. Alleen kunnen we geen artikelen binnen een bepaalde themapagina plaatsen: ze komen allemaal op de homepage. Is er een manier om toch artikelen op een bepaalde pagina weer te geven (zonder Views)? of kunnen we de module uit de link hierboven toch gewoon gebruiken?

Reactie van Anoniem op 3 juni 2020

Ja dat is een nadeel van node access. Alles wordt op node niveau bepaalt. Ik zou kijken naar de taxonomy bases acccess control module. Je kunt dan taxonomie termen maken die van de organisaties die je toegang wilt geven, klant X, klant Y en vervolgens de nodes de juiste taxonomie term meegeven. Dat kan je dan ook weer bij de users doen zodat die alleen de nodes te zien krijgen die horen bij hun organisatie. Een voordeel hiervan is dat je meerdere users kunt koppelen aan één organisatie, je kunt ook een node toekennen aan meerdere organisaties ( zal niet snel gebeuren maar kan voor algemene nodes handig zijn ). Daarnaast is het beheer ook wat transparanter. Je kunt beheerders/redacteuren met minder kennis van techniek de organisaties laten beheren. Het is een kwestie van een organisatie toevoegen en die vervolgens toekennen bij de nodes en users. Het opzetten van de rechten is wel iets complexer maar daar krijg je weer flexibiliteit voor terug. 

Reactie van Thomas van Eldijk op 9 juni 2020

Geachte,
Eerst wil ik jullie bedanken voor dit heldere uitleg hierover.

Vraag: Is het mogelijk om Drupal als een database systeem te gebruiken gelijk MS Access?
Met deze bedoel ik het database en de front-end hiervan voor de eindgebruiker.
Alvast bedankt
Met beleefde groeten

Reactie van Huteman Beny op 11 december 2020

Hi Huteman, ik heb geen ervaring met MS access maar ik vermoed dat je bedoelt dat je echt door de structuur van de database kunt gaan. Een beetje als een Excel sheet. Daar zijn binnen Drupal eigenlijk geen goede opties voor. Er zijn wel modules die dit min of meer aanbieden maar het wijkt wel erg af van waar Drupal voor gemaakt is.

Je kunt wel eigen views / queries instellen die specifieke data op een specifieke manier toont.

Vergelijkbaar als een overzicht van producten in een webshop of documenten in een intranet. Maar wil je waarden bewerken binnen die producten of documenten. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 16 december 2020

Hi wij zijn onlangs overgestapt naar Drupal en willen ons communicatie team beter leren hoe ze drupal moeten gebruiken, hebben jullie tips?

Reactie van Anoniem op 25 september 2022

Hi, dat hangt af van wat je precies wilt bereiken. Veel van de training informatie die online wordt aangeboden richt zich op het bouwen van een Drupal websites. Wanneer er mensen in het team zitten die dat interessant vinden dan raad ik aan https://drupalize.me/ te bekijken. Gaat het puur om content beheren, denk aan artikelen invoeren, menu items aanpassen, etc. Dan zou ik kijken naar een persoonlijke training die kijkt naar de soort content die jullie plaatsen. Misschien dat je al een Drupal specialist inhuurt op dit moment die je hierbij kan helpen. Zo niet, dan bieden wij diverse Drupal trainingen voor redacteuren, sitebuilders en drupal developers aan, zie: https://emble.nl/drupal-training

Reactie van Thomas van Eldijk op 27 september 2022

Onze Umbraco website is end-of-life en wij overwegen een overstap naar Drupal. Kunnen jullie aangeven waar de verschillen tussen Drupal en Umbraco inzitten? Groet, Marieke.

Reactie van Marieke op 4 maart 2024