Wordpress vs Drupal vs Joomla

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 9 mei 2024 242 Reacties

Als je aan ons vraagt wat op het moment de meest populaire Content Management Systemen (CMS) zijn, dan antwoorden wij vol overtuiging: "Joomla, Drupal en Wordpress". Maar welke van deze Open Source CMS-en is het beste?

Er zijn veel veel systemen die de revue hebben gepasseerd. Denk aan Hippo, Typo3, of Umbraco maar ze bieden geen extra opties of worden zodanig populair dat ze ervoor kunnen zorgen dat ze Wordpress als meeste gebruikte CMS of Drupal als meest veelzijdige CMS van de troon kunnen stoten. Joomla teert nog steeds op de sterke populariteit die het tussen 2005 en 2010 heeft opgebouwd, met name in Nederland.

Wordpress

Wordpress is met voorsprong het meeste gebruikte CMS ter wereld. Ooit is Wordpress gestart als een Blog Systeem. Het is daarom ook gefocust op de basis functionaliteiten van elk CMS: snel en gemakkelijk artikelen plaatsen. Binnen een paar minuten heb je een Wordpress online staan en hoef je je eigenlijk alleen nog maar bezig te houden met het schrijven van de content.

Wordpress bezit vanuit de basis niet veel opties en maar dit is dan ook de kracht van Wordpress. Een webmaster die gewend is aan Drupal, zoekt naar opties in Wordpress die er niet zijn en een webmaster die gewend is aan Wordpress, moet in Drupal wennen aan de vele opties en instellingen.

Dankzij de plugins die je kunt downloaden voor Wordpress, kun je toch je website voorzien van functionaliteiten zoals formulieren of overzichten. Voor de goede plugins moet je betalen maar daar krijg je dan ook meestal support voor terug.

Matt Mullenweg, de bedenker van Wordpress, heeft een duidelijke visie. In het kort komt die neer op: less is more. De toevoegingen aan Wordpress van de afgelopen jaren zijn dan ook niet echt schokkend of vernieuwend geweest. Ze zijn met name gericht op gebruikersgemak.

Dit heeft als voordeel dat Wordpress out-of-the-box heerlijk werkt en vrijwel iedereen binnen een paar uur een leuke website opgezet kan hebben. Het is niet voor niets dat meer dan 75% van de CMS-en op het internet bestaan uit Wordpress.

De settingspagina van Wordpress. Geeft mooi weer hoe clean en vriendelijk de backend van Wordpress eruit ziet.

Drupal

Drupal kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn. Denk aan functionaliteit voor het zelf definieren van velden voor content of het inrichten van rollen voor gebruikers met hun eigen rechten. Deze worden als de "core" van Drupal gezien.

Drupal is daarnaast uit te breiden via modules en deze werken op een andere manier dan de plugins bij Wordpress of Joomla. Binnen Drupal vormen de module kleinere onderdelen die integreren met het CMS. De modules zijn hierbij vaak afhankelijk van andere modules, wat als nadeel heeft dat je best veel modules moet installeren.

Maar door de sterke integratie en kleinere hoeveelheid code is de kwaliteit over het algemeen beter. Ook zorgen de combinaties voor eindeloos veel mogelijkheden. Vergelijk het met een Duplo en technisch lego. Op zich zelf staand kan een technisch legostukje niet zo veel maar wanneer je het combineert ontstaat er een nieuwe functie. Vandaar dat Drupal soms ook wel eens gezien wordt als een framework omdat het meer kan dan een "gewoon" CMS.

Wil je meer weten over de manier waarop de Drupal modules werken? Lees dan ook: Drupal is net Technisch Lego

Naast de veelzijdigheid is het ook de stabiliteit en schaalbaarheid waardoor grote organisaties als Ahold, de Universiteit van Utrecht, Nasa, Holland Casino, RTL nieuws of Harvard kiezen voor Drupal. De ontwikkelingen van de laatste jaren rondom Drupal laten duidelijk zien dat er meer gekeken wordt naar de behoeftes van deze grote organisaties.

1 op de 40 websites in de wereld is gebouwd met Drupal. Kijk je naar bepaalde sectoren die schaalbaarheid, meertaligheid, multi-site en veiligheid voorop stellen dan gaat dit percentage sterk omhoog. Zo gebruikt 71% van alle universiteiten Drupal voor hun websites.

Het artikel gaat verder na dit blok.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 3.202 anderen onze nieuwste artikelen.

Maar de kracht van Drupal is en blijft toch de veelzijdigheid van het CMS. Als opdrachtgever krijg je het gevoel dat je website helemaal op maat gemaakt wordt en precies past bij wat je nodig hebt. Terwijl de ontwikkelaar gebruik kan maken van kant en klare modules die goed integreren in het CMS. Een rol voor een externe redacteur die alleen toegang heeft tot documenten in de categorie 'financieel'? Of een overzicht maken waarin je producten laat zien en met filters de bezoeker de mogelijkheid geeft alleen producten te selecteren op basis van prijs, gewicht, categorie of naam? Geen probleem met Drupal.

De settingspagina van Drupal. Typisch Drupal; praktisch en functioneel.

Joomla

Begonnen als Mambo in 2000 en later omgedoopt tot Joomla, loopt het langst mee van de drie CMS-en. Lange tijd was het nadeel van Joomla dat de interface nogal rommelig was maar met de komst van Joomla 3 is de interface flink op de schop genomen en oogt deze een stuk overzichtelijker en professioneler. Maar je blijft nog steeds de erfenis zien van het interface design dat stamt uit 2000. Daardoor oogt Joomla niet zo clean en modern als bijvoorbeeld Wordpress.

Hoewel Joomla niet altijd als overzichtelijk werd ervaren, oogde de interface wel zeer vriendelijk. Dit heeft veel gebruikers over de streep getrokken om het systeem een kans te geven en beter te leren kennen. Joomla heeft hierdoor een grote community om zich heen verzameld en ondanks de afname van Joomla websites en Joomla developers, zijn nog er nog steeds veel Joomla fans.

Joomla is op geen vlak onderscheidend van Wordpress en Drupal. En dat is waarschijnlijk ook een van de redenen geweest voor de afname van het marktaandeel. Men wil een simpel CMS (Wordpress) dat snel is opgezet of een uitgebreid CMS (Drupal) zonder beperkingen. Joomla zit daar eigenlijk een beetje tussenin. Wat misschien ook niet helpt is dat er geen kapitein op het schip is.

Bij Drupal heerst Dries Buytaert en bij Wordpress zwaait Matt Mullenweg de scepter. Bij Joomla is het model democratisch en beslissen de core developers als groep wat er moet gebeuren. Dat leidt vaak tot een compromis en niet altijd de beste oplossing. Een voorbeeld hiervan is het update beleid. Van Joomla 1.0.x ging men naar 1.5.x, daarna kwam 1.7.x om opgevolgd te worden door 2.5.x. Niet alleen zit er geen logica in de versie nummers maar had elke nieuwe versie grote consequenties voor website eigenaren terwijl er wezenlijk weinig functionaliteit aan Joomla werd toegevoegd.

De settingspagina van Joomla. Kenmerkend Joomla. Laagdrempelig en speels.

Waar je niet op moet vergelijken:

Waar moet je dan wel op vergelijken?

Conclusie

Drupal is in technisch opzicht beter dan Wordpress en Joomla maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Met Wordpress en Joomla klik je met enkele plugins razendsnel een website in elkaar en kun je als een functionaliteit niet bevalt deze zo inwisselen. Drupal biedt ontzettend veel opties maar daar staat tegenover dat het opzetten van een Drupal website meer tijd en voorbereiding vergt. 

Bedenk bij de keuze van het CMS dus goed wat voor een functionaliteit echt noodzakelijk is voor jouw website. Wil je een brochure-achtige website, simpele corporate website of een blog website? Dan zijn Wordpress of Joomla prima systemen en is Drupal misschien wat overkill. Wil je een meer uitgebreide website, bijvoorbeeld met een klantenportal of goed zoekfunctie? Of moeten gebruikers, redacteuren, leden, klanten, medewerkers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Drupal de betere keuze en is de kans groot dat Wordpress en Joomla te beperkt zijn.

Heb je vragen of opmerkingen? Ik lees en beantwoord ze vraag hieronder in het reactie gedeelte.

Meer inzichten over Drupal