Overslaan en naar de inhoud gaan

Mooie gratis afbeeldingen vinden voor je website

Op zoek naar gratis, maar ook mooi foto's voor op je website? Zoek niet verder! In dit artikel deel ik enkele bronnen waar je prachtige afbeeldingen kan vinden die je direct kan gebruiken voor je website.

Gratis afbeelding van een baai van Unsplash

Mooie afbeeldingen vinden voor je website is moeilijk. Waar een paar jaar geleden websites zoals iStockphoto en Getty images heel populair waren is iedereen die standaard stock foto's nu wel een beetje zat. Het tijdperk van glimlachende amerikanen die enthousiast handen schudden is voorbij. Maar wat zijn de alternatieven?

 

Zelf foto's (laten) maken

Wij hebben ooit een middag een fotograaf over de vloer gehad. Hij heeft een paar uur foto's staan schieten en die gebruiken we tot op de dag van vandaag nog steeds. Bijvoorbeeld als onze profiel foto's. Een fotograaf langs laten komen kan waardevol maar ook prijzig zijn.

Lola

Misschien heb jij (of een collega) zelf een goede camera thuis liggen en een cursus fotografie gevolgd. Het kan geen kwaad om het eens te proberen. De foto's zijn dan misschien niet van top kwaliteit maar ze geven nog altijd een beter beeld van jouw bedrijf dan die Tsjechische telefoniste die je op elke website tegenkomt.

Nu is deze optie niet altijd haalbaar in verband met gebrek aan tijd of geld. Er zijn gelukkig nog andere manier om gratis aan mooie foto's te komen.

Blijf op de hoogte van belangrijke webtrends en meld je aan voor onze nieuwsbrief

Flickr  

Flickr is een community voor fotografen. Zij plaatsen hier hun foto's op en andere gebruikers kunnen deze beoordelen. Flickr is een bron van mooie plaatjes. Het probleem is alleen dat sommige foto's beschermd zijn met auteursrecht. Het is met Flickr mogelijk om foto's te zoeken die gekenmerkt zijn met het 'Creative Commons' label. Dat wil zeggen dat je de foto's mag gebruiken als je je houdt aan bepaalde voorwaarden. Wanneer je op de homepage van Flickr een zoekopdracht hebt gedaan krijg je een overzicht met allemaal foto's. Op deze pagina kun je filteren op foto's met een Creative Commons licentie. Je kan dan kiezen voor 'Commercial use is allowed' waarbij de foto's ook voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden of voor 'Modifications allowed' wat wil zeggen dat je de foto mag bewerken. In de meeste gevallen willen de fotografen wel dat je zijn of haar naam bij de foto vermeld.

Foto van duinen door Tom Roeleveld. Een creative commons foto van Flickr.

Het voordeel van Flickr is dat het een grote database met foto's heeft en een goede zoekfunctie.

Nog meer gratis plaatjes

Er zijn nog meer initiatieven die de ban van saaie stock foto's willen doorbreken. Hieronder heb ik een lijstje verzameld met websites die gratis afbeeldingen aanbieden die jij kan gebruiken op je website:

Unsplash 
De foto's op Unsplash zijn van hoge resolutie en je mag ermee doen wat je wil. Elke dag worden er tien nieuwe foto's geplaatst.

Little Visuals 
Als je je inschrijft op deze nieuwsbrief krijg je elke zeven dagen zeven foto's in je inbox. Waar de meeste gratis foto website zich richten op afbeeldingen van steden en landschappen belooft deze nieuwsbrief rechten vrije foto's van details zoals een deurknop of de motor van een vliegtuig.

Foodie’s Feed 
Deze website geeft je elke week vijf gratis foto's van eten. Dit kunnen foto's van een ijsje zijn of een fotoreportage van het maken van koekjes. Nadat je de pagina getweet of geliked hebt krijg je toegang tot de foto's.

Public Domain Archive 
Op deze site worden elke week nieuwe foto's geplaatst die beschikbaar zijn in het publieke domein. Je kan kiezen voor moderne afbeeldingen of foto's van vroeger.

Pexels
Deze website verzamelt alle afbeeldingen op één plek en combineert dit met een zoekmogelijkheid. Nu hoef je dus niet meer elke site individueel af te gaan op zoek naar de perfecte plaat.

Met bovenstaande opties hoef je hopelijk nooit meer terug te grijpen naar die saaie stock foto's. Heb je zelf nog goede bronnen om gratis mooie foto's te scoren? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

 

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,794 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Deze site is ook niet slecht. Allemaal gratis foto's.

Standaard avatar Brecht 29.08.2014 - 16:09

http://all-free-download.com/free-photos

Standaard avatar Anoniem 29.08.2014 - 16:10

http://alpha.wallhaven.cc , staan hele mooie afbeeldingen van hoge kwaliteit

Standaard avatar B 19.11.2014 - 16:20

Nog eentje die ik vandaag tegen kwam:

http://www.pexels.com/

Standaard avatar Robert Roose 02.12.2014 - 19:13

Hoi Robert,

Graag zou ik nog een website willen toevoegen namelijk: http://www.stocka.co/ echte gratis afbeeldingen! Ik vind hem geweldig.
Dank

Standaard avatar Erwin 14.10.2015 - 21:11

Als antwoord op door Erwin

Bedankt voor de tip, Erwin!

Standaard avatar Robert Roose 15.10.2015 - 09:26

Kijk ook eens op skitterphoto.com, een van de schaarse Nederlandse sites met public domain foto's.

Standaard avatar Peter 12.02.2016 - 14:36

Als antwoord op door Peter

Tof! Bedankt voor de tip.

Standaard avatar Robert Roose 16.02.2016 - 12:49

Ik heb nog twee aanvullingen voor je lijst, namelijk https://afbeeldingen.net/ en http://gratis-foto.startpagina.nl/. Hier vind je nog veel meer gratis afbeeldingen.

Standaard avatar Marlies 19.07.2017 - 08:35

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.