Een Drupal intranet website maar dan wel 100% open source

Het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) vroeg ons te helpen bij het moderniseren van hun intranet. Dit bestond uit veel op maat geprogrammeerde onderdelen. Hierdoor waren de voordelen die open source biedt (denk aan onafhankelijkheid, flexibiliteit, kostenreductie) verloren gegaan.

Planbureau voor de Leefomgeving is een onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als onafhankelijk onderzoeksinstituut geven ze advies op het gebied van milieu, natuur en ruimte. De organisatie bestaat uit 200 medewerkers waaronder voornamelijk academici zoals biologen, economen en natuurkundigen. Het nieuwe intranet moest hun een flexibel platform bieden, een voorwaarde was dat alles 100% open source moest zijn. Wie ons kent, weet dat daar graag in mee gaan.

Notificaties en je eigen homepage

Bij het oude intranet van PBL kreeg de projectleiding door de gebruikers vooral als klacht te horen dat er te veel nieuws, meldingen en artikelen geplaatst werden die niet voor iedereen interessant zijn. Om deze gebruikers tegemoet te komen hebben we een techniek ingebouwd om de homepage naar wens aan te passen. Wil je geen artikelen zien over het onderwerp ‘milieu’? Dan zet je die uit. 

Bepaalde blokken op de homepage zijn niet uit te zetten om er voor te zorgen dat wanneer de redactie artikelen plaatst die iedereen moet zien, zij die ook daadwerkelijk te zien krijgen.

Omdat niet iedereen de hele dag op het intranet zit hebben we ook een techniek ingebouwd zodat gebruikers zich kunnen abonneren op updates van bepaalde categorieën. Hierbij kunnen de gebruikers aangeven of ze direct een melding willen ontvangen als er iets nieuws is geplaatst binnen deze categorie, of dat ze eens per week een verzameling willen ontvangen.

Bas van Esch van het Planbureau voor de Leefomgeving
Bas van Esch
Planbureau van de leefomgeving

"Van Eldijk heeft ons uitstekend geholpen met het opzetten van de nieuwe intranet omgeving inclusief het overzetten van alle content uit de oude intranet website. De verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. We hebben nu een 100% open source website, die door onze eigen mensen is te beheren en naar wens is aan te passen."

Vergadermodule en Apache Solr

Een van de meer specifieke onderdelen binnen het intranet is een vergadermodule. In feite is het een mix van verschillende open source Drupal modules en de core functionaliteit van Drupal die het samen mogelijk maken om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen, deze te koppelen aan vergaderpunten, waardoor direct actiepunten ontstaan.

Om het zoeken binnen Pebbles nog beter te maken hebben we Apache Solr geïnstalleerd en gekoppeld aan de Drupal website. Apache Solr is een krachtige Java-applicatie gemaakt om te zoeken in databases. Als we een auto zoeken op autotrack.nl of een huis op funda.nl dan gebruiken we ook Apache Solr. Apache Solr voedt de website razendsnel met de juiste zoekresultaten en laat deze binnen de website zien.

Profile picture for user thomasvaneldijk
Thomas van Eldijk
Eigenaar

"Wil je net als PBL ook een intranet website waarbij je medewerkers elkaar en de kennis vinden die ze zoeken? We vertellen je graag meer over onze aanpak."

Neem dan contact met ons op