Overslaan en naar de inhoud gaan
Zonsondergang in de natuur.

Content uit 1832 op je smartphone

Schermafbeeldingen van de website van de Militaire Spectator.

"De Militaire Spectator is het oudste wetenschappelijke tijdschrift in Nederland. De financiële bijdrage van het Ministerie van Defensie maakt de uitgave mogelijk. In het kader van bezuinigingen zou de bijdrage van het Ministerie substantieel worden verlaagd en kreeg de redactie medio 2013 de opdracht de Militaire Spectator in elektronische vorm uit te gaan brengen. Alleen een beperkt aantal betalende abonnees van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschappen (KVBK) zou nog een papieren exemplaar mogen ontvangen. De redactie van de Militaire Spectator bestaat uit vrijwilligers en ten tijde van deze opdracht was er binnen de redactie geen kennis van digitalisering en de mogelijkheden van websites, laat staan om een website te ontwikkelen.

Om toch aan de opdracht te voldoen is hulp gezocht bij de heer Mees Dekker, een voormalig bestuurslid van de KVBK en door zijn huidige werkzaamheden met inzicht op dit gebied. Hij heeft met mij een marktverkenning uitgevoerd. Aan de hand hiervan is een shortlist opgesteld met drie bedrijven die als potentiële bouwer van de website in aanmerking kwamen. De firma Van Eldijk stond met stip boven aan deze lijst om de volgende redenen:

  • gebruik van Open Source software,
  • heldere en begrijpelijk uitleg van mogelijkheden met goede voorbeelden als onderbouwing,
  • uitstekende steun tijdens ons onderzoeken naar de mogelijkheden zoals tijd en aandacht voor de wensen en goede adviezen,
  • aanbod van een korte doorlooptijd en stapsgewijze opbouw naar een eerste versie van een bruikbaar product met goede mogelijkheden om dit product later uit te breiden en aan te passen.
  • zeer concurrerende offerte.

Tijdens de ontwikkeling heeft de Firma Van Eldijk de beloftes meer dan waargemaakt. In korte tijd is een mooie, zeer toegankelijke website gemaakt waarin alle op dat moment bekende behoeftes waren verwerkt en ook veel behoeftes die nog tijdens het ontwikkelproces ontstonden zijn verwerkt en meegenomen. Ook na oplevering is de steun uitstekend en ziet de redactie veel mogelijkheden voor aanvullingen. Met de huidige website en de mogelijkheden tot verbreding en verdieping lijkt de toekomst van de Militaire Spectator weer verzekerd. Daarbij kan de Militaire Spectator uitgroeien tot het wetenschappelijke platform voor Nederlandse Militaire Kennis en Kunde. "

Freek Groen. Freek Groen Militaire Spectator

Het is voor ons een eer geweest om het oudste Nederlandse magazine, ontstaan in 1832, om te zetten naar haar digitale evenbeeld. De Militaire Spectator is een magazine voor officieren met onderwerpen zoals de luchtoorlog in 1914-1918 of de besluitvorming rondom cyberoperaties.

Homepage van Militaire spectator.
De homepage van Militaire spectator.

Er was nog helemaal geen website voor de Militaire Spectator, wat voor- en nadelen met zich meebracht. Zo moesten we vanaf niets gaan bedenken waar bezoekers geïnteresseerd in zouden zijn, hoe ze hun artikelen gaan vinden en vooral gaan lezen. Niet alleen de content maar ook de makers van de content moesten zich aanpassen aan een ander medium dat veel sneller kan inspringen op actuele onderwerpen en interactie biedt met bezoekers.

Ook een Drupal oplossing die klaar is voor de toekomst? Neem contact met ons op!

De website is inmiddels een paar maanden online en zoals we vermoeden beloont Google de grote hoeveelheid content die opeens beschikbaar wordt. Steeds meer bezoekers weten via de zoekmachine hun weg naar de artikelen te vinden en de 'time on site' is hoog wat betekent dat de artikelen ook daadwerkelijk gelezen worden.

Factsheet
Oplossing(en)
Content management systeem
Drupal 7
Locatie(s)
Den Haag
Sector(en)
Veiligheid
Overheid
Werkzaamheden
Webdesign
Webdevelopment

"Meer weten over de mogelijkheden van Drupal of hoe we helpen bij het opzetten van jullie nieuwe succesvolle website? Je kunt me direct bereiken via [email protected] of 06-24719845."

Neem contact met ons op
thomas van eldijk Thomas van Eldijk Van Eldijk

Vergelijkbare projecten

Een koe in de wei.

Op LevendeHave.nl wordt een compleet ander onderwerp behandeld maar het heeft net als militairespectator.nl zijn oorsprong bij een papieren magazine.

"Na een proces van testen en verbeteren, was daar dan eindelijk een fantastisch resultaat." Jinke Hesterman Levende Have