Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van drupal

Drupal is misschien wel het beste opensource-CMS ter wereld. Maar wat zijn nu echt de voordelen? Wat maakt het anders dan alle andere contentmanagement-systemen? En wat voor websites kun je ermee maken?

Drupal werkt modulair

Een plug-in voor Drupal, of module zoals deze genoemd binnen de Drupal,  is meestal geen opzichzelfstaand onderdeel, maar is in veel gevallen afhankelijk van andere modules of werkt hiermee samen.

Dit lijkt in eerste instantie een nadeel, want als je één module installeert krijg je vaak de melding dat je er nog drie nodig hebt. Maar deze afhankelijkheid is technisch gezien de beste keuze. Binnen Drupal kan de code die al aanwezig is in andere modules op die manier gedeeld en verbeterd worden. Niet alleen maakt dit slimme hergebruik van code je CMS sneller, maar reduceert het ook het risico op onveilige code!

Nog een belangrijk voordeel van deze afhankelijkheid is dat ontwikkelaars van modules verder kijken dan hun eigen code. Werkt de module niet goed? Dan krijg je niet alleen feedback van gebruikers, maar ook van ontwikkelaars die meekijken in jouw code.

Drupal kent weinig grenzen

Mede dankzij het modulaire karakter van Drupal is er meer mogelijk dan in andere CMS-en. Vandaar dat Drupal ook vaak wordt gezien als een framework. Doordat de combinatie van modules een bepaalde functionaliteit oplevert en er tienduizenden modules zijn, zijn de combinaties nagenoeg eindeloos.

Hierdoor voelt de website of applicatie die je gebruikt binnen Drupal vaak als een systeem dat op maat gemaakt is. Deze onbeperkte mogelijkheden zijn voor veel organisaties een verademing. Toch de voordelen van open source met de flexibiliteit van maatwerk.

En mocht de functionaliteit die je nodig hebt echt niet bestaan? Dan kun je een eigen module laten ontwikkelen. Het is ons advies om hier wel heel goed over na te denken, want meestal is het ontwikkelen van een eigen module relatief kostbaar in vergelijking met het gebruik van open source modules.

Rollen & rechten binnen Drupal

Het rechtensysteem is ongekend. We kennen geen open source CMS dat qua rechten zoveel mogelijkheden biedt. Voor complexe websites waarbij verschillende rollen toegang moeten krijgen tot verschillende contenttypes, en waar specifieke rechten ontleend moeten worden aan bijvoorbeeld een afdeling of groep waartoe een gebruiker behoort, is Drupal ideaal.

Om de opties visueel weer te geven aan gebruikers van andere contentmanagement-systemen laat ik vaak deze onderstaande toegangsrechtentabel zien.

animatie waarbij je scrolled door de gebruikersrechten van Drupal
Drupal bezit veel opties om rechten in te stellen.

Deze zit standaard in elke Drupalwebsite en is slechts de basis van de rechten die je kunt toekennen. Hoe meer functionaliteiten of modules je installeert hoe uitgebreider het rechtensysteem wordt.

Wanneer grotere organisaties voor open source kiezen dan gaan ze het liefste voor Drupal. In Nederland gebruiken organisaties als het UWV, de Universiteit van Utrecht en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Drupal voor hun websites. Internationaal gebruiken organisaties zoals de BBC, het Witte Huis, Honda en Greenpeace Drupal.

Wil je op de hoogte blijven van Drupal ontwikkelingen? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Vooroordelen over Drupal

Drupal wordt soms gezien als een te ingewikkeld systeem. Met name het omgaan met het modulaire karakter van Drupal vereist dat je ervaring opbouwt met de duizenden modules die er voor Drupal zijn ontwikkeld. De steile leercurve heeft echter geen invloed op het plaatsen of beheren van de content, iets wat de meeste eigenaren van een website willen doen. Dit wordt in veel gevallen zelfs een stuk makkelijker omdat je met Drupal het CMS op meer kunt aanpassen en processen kunt stroomlijnen.

Zo kun je afbeeldingsstijlen maken, dit zijn voorgeprogrammeerde handelingen (zoals afsnijden, bijschalen, roteren) die automatisch gebeuren nadat een afbeelding wordt geupload door een redacteur. Het is niet voor niets dat veel redacties zoals www.telegraaf.nl of www.rtlnieuws.nl voor Drupal kiezen.

screemshot van rtl nieuws
De RTL nieuws website is gemaakt met Drupal.

Drupalwebsites zouden ook minder mooi zijn. Maar de look&feel van een website wordt bepaald door de HTML- en CSS-code. Dit staat los van het CMS. In principe kun je dezelfde HTML- en CSS-code gebruiken voor een Wordpress-, Drupal- of Joomlawebsite. Je moet deze HTML- en CSS-code wel in een templatevorm gebruiken, maar dit heeft geen invloed op de vormgeving van de website.

Dit vooroordeel zou ontstaan kunnen zijn omdat Drupalwebsites vaak gebruikt worden voor websites die meer functioneel van aard zijn. Denk aan een community- of intranetwebsite. Bij dit soort websites is de functionaliteit belangrijker dan bij, bijvoorbeeld, een blog of campagnewebsite.

Er zijn nog meer vooroordelen over Drupal. Lees ze allemaal in dit artikel: 4 leugens over Drupal.

Wat voor websites maak je met Drupal?

Drupal is in de basis al erg uitgebreid; direct na installatie biedt het functionaliteiten om contenttypes met taxonomyvelden aan te maken, overzichten met filters en de mogelijkheid om gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules en je hebt een CMS dat ingezet kan worden voor elke denkbare website.

Toch zijn er een aantal soorten websites die logischer zijn om met Drupal op te bouwen. Dit komt met name door het uitgebreide rechtensysteem. Eigenlijk krijgt Drupal altijd de voorkeur boven andere CMS-en wanneer je werkt met gebruikers. Bijvoorbeeld als je klanten toelaat op een klantenportal, redacteuren op een magazine website, studenten op een kennisnetwerk of leden een community website. Met Drupal kun je tot in detail bepalen welke rollen er zijn en welke rechten deze rollen krijgen.

Corporatewebsites

Drupal biedt je niet alleen een stabiele en veilige website, maar bespaart je ook tijd doordat het invoeren van content makkelijker gaat en je hier meer controle over hebt. Je kunt collega's laten inloggen met hun eigen rol en rechten, zodat ze zelf hun eigen informatie bijhouden. Dit scheelt tijd en creëert meer betrokkenheid.

mockup-wtc-amsterdam.png

Communitywebsites

Met Drupal kun je een community website opzetten die gebruikers met elkaar verbindt en kennis met elkaar laat delen. Dit komt door het sterke gebruikersbeheer van Drupal. Het zorgt ervoor dat je zelf rollen kunt bedenken en rechten kunt toekennen. Op die manier behoud je altijd de controle, terwijl je de gebruikers toch genoeg vrijheid kunt geven.

mockup-levende-have_0.png

Intranetwebsites

Geef je medewerkers toegang tot handige functionaliteiten zoals een smoelenboek, agenda, fotoalbum, documentenbeheer, etc. terwijl je zelf de complete controle behoudt over de rechten. Je krijgt automatisch melding van nieuwe medewerkers die zich aanmelden en het revisiesysteem van Drupal zorgt ervoor dat content nooit verloren gaat.

mockup-pbl_0.png

Magazinewebsites

Met Drupal wordt content publiceren nog makkelijker en efficiënter. Geef redacteuren de juiste rechten en tools om hun artikelen te schrijven. Met rules and actions kun je elke denkbare actie bedenken, zoals een e-mail naar de hoofdredacteur zodra een artikel van een schrijver klaar is om gecontroleerd te worden. De multisite-techniek van Drupal maakt het daarnaast mogelijk meerdere websites te publiceren binnen één CMS.

mockup-entree-magazine.png

Heb je vragen over Drupal? Stel ze dan hieronder in het reactiegedeelte. Ik beantwoord ze graag.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,794 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Ik lees het enthousiasme over drupal op deze site. En als het iets toevoegt wil ik het overwegen. Ik heb een site in Joomla, maar die van een versie voordat responsive layouts en blogs etc op mijn radar stonden. Mijn site bevat sinds kort wel een soort blog, maar het zijn eigenlijk gewoon artikelen zonder de echte blog-functionaliteit met tags en categorieën. Ik ben nu bezig met een nieuwe versie en wil daarin ook meteen seo en andere zaken beter regelen.

Wat me opvalt is dat de verschillende cms-en verschillen in mogelijkheden om controle te hebben op de URL's, wat zowel seo beïnvloed als de helderheid naar gebruikers. In wordpress is dat het gemakkelijkst en kan ik zonder moeite zorgen dat elke url slechts een domeinnaam gevolgd door de categorie en de titel van het artikel bevat, waarbij de woorden door koppeltekens gescheiden worden, precies wat Google lekker vindt.

Ik dacht dat een aantal zaken die in Joomla voor de hand liggen in Wordpress niet konden (zoals meerdere blogs op een site, een aparte excerpt als inleiding, het uitschakelen van de generator meta tag, en nog een paar dingen), maar dat blijkt allemaal nu eigenlijk heel eenvoudig en aanwezig te zijn, dus kan ik functioneel helemaal uit de voeten met Wordpress en blijkt zowel dat er veel cutting edge plugins zijn die allerlei internet marketing en beveiligingszaken regelen, zelfs video seo, en dat de gemeenschap heel actief is in info uitwisselen en er weinig technische kennis nodig is. Een erg groot voordeel. Bovendien zijn er vele plugins die de content vanuit joomla direct in de wordpress laden, wat ik dus gisteren binnen een paar minuten had geregeld, inclusief de media. En alle updates worden direct in Wordpress aangegeven en wordpress zelf update zich automatisch.

In Joomla is dat allemaal nog veel lastiger, en zelfs met een plugin zoals sh404sef en de nieuwste joomla is het niet goed mogelijk, omdat voor een blog een plugin nodig is en die de URL's beïnvloedt (en bovendien elke pagina ook nog via meer URL's te benaderen is). Ook versie 3 van joomla haalt het nog niet qua seo bij de core-functionaliteit van Wordpress. Populaire componenten als K2 of Zoo die je kan gebruiken voor een blok leiden tot een URL waar zelfs zichtbaar is dat je k2 of zoo gebruikt, terwijl ik liever slechts wat keywords of een titel in de url zou willen zien, in elk geval iets dat voor zoekprogramma's functioneel is. En het gebrek aan controle over wat de url zal zijn maakt het moeilijker om over te stappen op een ander cms, omdat ik dan voor alle bestaande url's een 301-verwijzing zou moeten maken of mijn ratings in google kwijt ben (wat op dit moment nog geen ramp zou zijn, omdat ik net start met seo).

Nu lees ik hier over drupal en vraag me af hoe is dat in Drupal? Een responstijd van 1 seconde lijkt me heerlijk, maar als de site daarmee grafisch erg "plat" wordt en weinig grafische content moet bevatten, of de technologie moeilijk is, dan is dat weinig aantrekkelijk. Internet marketing vraagt van een site tegenwoordig in elk geval een blog en multimediale content. In elk geval voldoende aantrekkelijk voor gebruikers dat ze het als een moderne site herkennen. En ik wil sowieso in staat zijn om voldoende controle op de url te hebben en dan zijn bij cms-en zaken als het automatisch kunnen toevoegen van een follow of no-follow eigenschap aan een link of het automatisch toevoegen van een rel=canonical om de voorkeur-url te communiceren aan Google wel een vereiste voor me. En daarbij wil ik geen programmeur-cursus nodig hebben, of een bedrijf moeten bepalen om een maatwerk-oplossing te bieden.

Bij zowel Joomla als Wordpress zal het me rond de 30-35 euro kosten om een gelikt, responsive en heel uitgebreid sjabloon te kopen. Daarin zit dan doorgaans ook de keuze voor een reeks plugins die alles wat je nodig zal hebben voor een dergelijke site regelt. En als ik dat niet wil of kan uitgeven, zijn er voldoende gratis sjablonen te vinden. En daarnaast kan ik kiezen voor een aantal betaalde plugins, maar daar kan ik ook in groeien. Bij joomla zal ik in elk geval een seo-component nodig hebben en die zijn inmiddels niet meer gratis, moet zelfs per jaar betalen wat ik vervelend vindt. En zonder verder tunen lijken de sjablonen met het cms echter minimaal 3 en tot 7 seconden responstijd te geven, waarbij ik eigenlijk alles boven de 4 zou willen vermijden.

Waarschijnlijk kan ik al veel verbeteren door gebruik te maken van een snelle server zoals s3 van amazon voor de media, en een cache en het zippen van de java en css-bestanden, maar wat daarvan de uitkomst zal zijn weet ik nog niet. Ik weet dus nog niet of ik tevreden zou zijn ermee, maar zolang de nieuwe keuze dezelfde URL's mogelijk maakt, zou dat geen probleem hoeven zijn omdat ik dan altijd nog kan wisselen.

Benieuwd wat u hierover te melden hebt. Ik wil zelf liever met content bezig zijn dan met de technologie, en ofschoon ik om kan gaan met joomla, blijft het vinden van goede componenten, modules en plugins een tijdrovende en vermoeiende reis met veel proberen en verder zoeken. Wordpress heeft veel internet marketeers in de achterban die haarfijn uitleggen in hun blogs wat te doen, dus dat is veel toegankelijker. En ook de site van wordpress zelf blijkt heel praktisch in het verstrekken van info.

Het artikel over Drupal vs Joomla vs Wordpress lijkt Drupal naar voren te schuiven, maar de details zijn in dit soort kwesties vaak bepalend. Ik denk dat Wordpress ondanks de nadelen zo populair is door zijn gebruikersvriendelijkheid en de gemeenschap er omheen. Ik kan me inmiddels daar alles bij voorstellen. Ook wordt er heel actief gebouwd, gezien het aantal updates die ik al in de korte tijd dat ik ermee aan het testen ben voorbij zie komen. Belangrijkste punt van zorg is eigenlijk alleen de snelheid van de site, en mogelijk dat het instellen van een cache daar al veel oplossing zou kunnen bieden.

Is drupal een aanrader gezien het bovenstaande? Uw eigen site ofschoon functioneel, lijkt gekozen te hebben voor een vrij sobere layout, en mijzelf spreekt deze minder aan, maar er zijn ook andere sobere layouts die me wel meer aanspreken. Het levert in elk geval snelheid op, en hij komt ook bij mij in een seconde binnen. Ik aarzel om me ook in Drupal te gaan verdiepen en mijn keuze daarmee uit te stellen, want ik verwacht gezien ook wat ik hier lees dan ik dan snel weer maanden verder ben eer ik alles heb uitgezocht en geprobeerd en ingericht, en dan besteed ik dat liever aan andere zaken. Als ik het echter niet goed begrijp, hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

Groetjes, Hans

ps. het zou handig zijn als het website-veldje hiernaast de http:// ook zelf bedenkt of alvast voor-invult.

Standaard avatar Hans 19.04.2014 - 10:41

Als antwoord op door Hans

Beste Hans, bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik constateer een paar misvattingen. Het CMS bepaalt niet het uiterlijk van de website. Dit wordt bepaald door het ontwerp dat de webdesigner heeft gemaakt. In principe kan elk webdesign omgezet worden naar een theme of template voor elk CMS. De snelheid wordt grotendeels bepaald door de webserver. Een Wordpress, Joomla of Durpal website met dezelfde content / functionaliteit, op dezelfde webserver met caching aan, zullen ongeveer even snel laden.

Mijn collega Robert gaat dieper in op enkele misvattingen die er heersen in dit artikel: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/vier-leugens-over-drupal

Wat betreft de url opbouw zijn er inderdaad verschillen. Wordpress en Drupal gaan hier beter mee om dan Joomla. SEF (search engine friendly) plugins voor Joomla proberen hier verbetering in aan te brengen maar geregeld resulteert in conflicten met de interne url structuur van Joomla.

De verschillen liggen vooral op functionaliteit gebied. Drupal bezit zoveel meer mogelijkheden, dat het een betere keuze is voor de meer 'serieuze' websites, vaak aangeduid als 'enterprise' level. Met name het systeem, waarmee je rollen en rechten kunt instellen, is erg uitgebreid en vaak de reden waarom portals, intranet, extranet, webshop websites met Drupal worden ontwikkeld.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 25.07.2014 - 11:34

Jullie kijken alleen naar de positieve punten.
Maar hoe zetten jullie de negatieve punten van Drupal om in positieve punten?

Bijvoorbeeld:
Hoe werken jullie met meerdere ontwikkelaars aan 1 project waarbij de database een balangrijk centraal punt is en de broncode bij elke ontwikkelaar verschillend is?

Standaard avatar Henk 03.08.2015 - 12:35

Als antwoord op door Henk

Met Drupal 7 kun je het beste met verschillende programmeurs werken door gebruik te maken van de Features module: https://www.drupal.org/project/features.

Standaard avatar Robert Roose 04.08.2015 - 13:56

Hallo Thomas,

De laatste tijd wordt er vaak gesproken over de veiligheid van sites. Nu heb ik geen idee wat het in de praktijk betekent als er 'ingebroken' zou worden, wel kan ik me voorstellen dat het heel erg vervelend zal zijn. Kan je wat meer vertellen over de veiligheid van de systemen (Dubral, WP, Joomla) en waar ik op moet letten?

Standaard avatar Karin 12.08.2016 - 14:44

Als antwoord op door Karin

Hi Karin, met ingebroken bedoelt men dat een hacker toegang heeft tot onderdelen waar het niet bij mag komen. Kun je als buitenstaander bijvoorbeeld in de database van een website dan kun je hier alle data zoals privégegevens uit kopiëren en gebruiken / verkopen. Over het algemeen wordt met de inbraak de website aangepast zodat bezoekers malware geïnstalleerd krijgen op hun computer of wordt de website misbruikt om spam te versturen.

Open source website zijn erg populair om te hacken omdat er erg veel van zijn en helaas veel eigenaren 'vergeten' hun website te updaten. Installeer je die niet dan loop je ongeacht je CMS, of het nu Drupal, Wordpress of Joomla is, een risico gehacked te worden. In de praktijk zien we dat Joomla en Wordpress websites vaker worden gehacked. De reden hierachter kan zijn dat Drupal meestal gebruikt wordt voor professionelere websites. Daardoor zijn er minder van op het internet te vinden en zitten er vaker bedrijven achter die zorgen voor updates. Misschien dat dit ervoor zorgt dat ze minder snel een doel zijn om aan te vallen.

Gr,
Thomas.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 18.08.2016 - 15:07

Wij zoeken een documentenbeheer systeem voor onze intranet website. Is dat ook mogelijk met Drupal?

Standaard avatar Jessica 21.06.2017 - 11:52

Als antwoord op door Jessica

Hi Jessica, we ontwikkelen dit geregeld binnen Drupal. Een belangrijk voor van Drupal is dat het echt een database georiënteerde webapplicatie is. Dit heeft als voordeel dat je metadata aan documenten kunt hangen en vergelijkbaar als bij een webshop op zoek kunt gaan naar een document of een selectie kunt maken van documenten door te filteren op bepaalde aspecten zoals categorie, afdeling, soort, type, etc.

Drupal leent zich vooral goed voor systemen waarbij beheerders een hoop documenten willen aanbieden aan gebruikers. Denk aan intranet waarbinnen veel documenten zoals handleidingen, urenformulieren en reglementen in terug te vinden zijn. Of een extranet waarin sales en dealers de laatste technische specificaties, manuals of prijslijsten terug kunnen vinden.

Functies als documenten bewerken of samenwerken in documenten zijn niet beschikbaar binnen Drupal. Hiervoor raden we office applicatie als Google Docs of Office 365 aan.  Gr, Thomas.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 22.06.2017 - 11:08

Voor een community platform zijn wij op zoek naar de beste oplossing. We hebben op dit moment een Joomla website met Jomsocial opgezet maar lopen diverse beperkingen aan. Zou een overstap naar Drupal ons meer mogelijkheden bieden? Vr. gr. Erik H.

Standaard avatar Erik 15.07.2017 - 11:23

Als antwoord op door Erik

Hi Erik, JomSocial is ideaal voor als je snel een community platform wilt opzetten. Plugin installeren, configureren en je kan aan de slag. Op die manier heb je weinig opstartkosten en leer je waar de behoeftes liggen binnen jouw community. Je moet alleen wel accepteren hoe JomSocial werkt want het is niet verstandig aanpassingen in de code te laten doen. JomSocial kun je daarna niet meer goed updaten, wat geen optie is aangezien het een gevoelige plugin is en je werkt met persoonsgegevens. Binnen Drupal is er geen kant en klare 'community' plugin maar biedt de core van Drupal al veel benodigde functionaliteiten. Deze vul je deze naar wens aan met extra modules. Dat kunnen er 10 of 100 zijn, afhankelijk van de situatie. Denk aan module zoals Organic Groups waarmee je groepen kunt maken binnen je community of een module zoals Comment Notify die gebruikers de optie geeft een e-mail te krijgen als er een reactie wordt gegeven op hun foto, filmpje of blog. Een community website opzetten binnen Drupal biedt je daardoor veel meer vrijheid maar het kost ook meer tijd en ervaring. Gr, Thomas.
Standaard avatar Thomas van Eldijk 31.07.2017 - 13:05

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Gerelateerde projecten

foto van mensen in een park

Exodus Nederland is de grootste landelijke nazorgorganisatie die met professionals en 1800 vrijwilligers opvang en begeleiding biedt aan ex-gedetineerden, gedetineerden en hun…

"Van Eldijk vertaalden perfect onze wensen naar een plan voor de nieuwe website" Marloes Berings Marloes Berings Exodus
Het World Trade Center in Amsterdam.

We werden gebeld door Jolijn Besemer van het WTC Amsterdam. Zij wilden een nieuwe corporate website en een online huurders portaal in Drupal laten maken waar huurders hun facturen…

"De samenwerking is zeer prettig. Mensen met kennis van zaken, die goed kunnen uitleggen!" Jolijn Besemer van het WTC Amsterdam. Jolijn Besemer WTC Amsterdam
Skyline van Rotterdam.

Planbureau voor de Leefomgeving is een onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als onafhankelijk onderzoeksinstituut geven ze advies op het gebied van milieu,…

"De verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. We hebben nu een 100% open source site." Bas van Esch Bas van Esch Planbureau voor de Leefomgeving
Mensen die wachten op een station.

Leren en Werken is een initiatief van de ministeries SZW en OCW, met als doel mensen te helpen bij zaken als omscholing, het maken van de juiste studiekeuze of het vinden van een…

"De bezoekersaantallen zijn toegenomen en de kennisdeling wordt als zeer prettig ervaren." Silvia Pankras UWV
Experts aan het werk

Steeds meer technologie bedrijven richten zich op het ontwikkelen van de techniek en minder op het geven van advies of consult. Dit zorgt voor een behoefte in de markt waar …

"Binnen de scope, investering en planning. Van Eldijk heeft onze verwachtingen overtroffen." Jeroen Philippi Jeroen Philippi Wholesale Expert Group B.V.