Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van drupal

Drupal is misschien wel het beste opensource-CMS ter wereld. Maar wat zijn nu echt de voordelen? Wat maakt het anders dan alle andere contentmanagement-systemen?  En wat voor websites kun je ermee maken?

Het ontstaan van Drupal

Drupal is ontwikkeld door Dries Buytaert, een Belgische ontwikkelaar die naast het ontwikkelen van Drupal, een van snelst groeiende bedrijven ter wereld runt, genaamd Acquia. Dit bedrijf ondersteunt grote organisaties onder andere bij het hosten en onderhouden van hun Drupalwebsites.

Dries ontwikkelde in 2000 een bulletinboard-achtig systeem dat als voorloper van Drupal diende. In 2001 werd dit systeem Drupal genoemd en als open source beschikbaar gesteld. Meer over het ontstaan van Drupal vind je op Drupal.org

In tegenstelling tot veel andere contentmanagement-systemen bracht elke nieuwe versie van Drupal grote veranderingen met zich mee. Elke keer werd er binnen de Drupalcommunity gekeken naar toekomstige ontwikkelingen en manieren waarop contentbeheer beter kon.
 
Versie 8 is de laatste ‘major release’ van Drupal en kenmerkt zich vooral door veranderingen die Drupal een nog beter enterpriselevel-CMS laten zijn. Tegelijkertijd werd de instap makkelijker gemaakt door veelgebruikte uitbreidingen, genaamd modules binnen Drupal, standaard in Drupal mee te leveren.
Belangrijkste voordelen van Drupal

Drupal werkt modulair.

En niet op de manier zoals dat in Wordpress en Joomla gebeurd. Een plug-in voor Drupal is niet een opzichzelfstaand onderdeel, maar is in veel gevallen afhankelijk van andere modules.

Dit lijkt in eerste instantie een nadeel, want als je één module installeert krijg je vaak de melding dat je er nog drie nodig hebt. 

Maar deze afhankelijkheid is technisch gezien de meest logische keuze. Code die nodig is en aanwezig is in andere modules kan op die manier gedeeld en verbeterd worden. In veel andere CMS-en is er ontzettend veel overlap aan code. Niet alleen maakt deze overtollige code je CMS langzamer, maar ook ontstaat er meer risico op onveilige code.

Een nog belangrijker voordeel van deze afhankelijkheid is dat ontwikkelaars van modules verder kijken dan hun eigen code. Werkt de module niet goed? Dan krijg je niet alleen feedback van gebruikers, maar ook van medeontwikkelaars die meekijken in jouw code.

The sky is the limit. 

Mede dankzij het modulaire karakter van Drupal is er veel meer mogelijk dan in elk ander CMS. 

Een fotoalbum, om maar wat te noemen, kun je op duizenden verschillende manieren opzetten. Hierdoor voelt Drupal vaak als een systeem dat op maat gemaakt is. 

Deze onbeperkte mogelijkheden zijn voor vele organisaties een verademing. Maar het betekent wel dat je meer moet nadenken over wat je precies wilt hebben.

En mocht de functionaliteit die je nodig hebt echt niet bestaan? Dan kun je een eigen module laten ontwikkelen. Het is ons advies om hier wel heel goed over na te denken, want meestal is het ontwikkelen van een eigen module vrij kostbaar en zorgt het ervoor dat je minder onafhankelijk bent.

Rollen & rechten.

Het rechtensysteem is ongekend. We kennen geen CMS dat qua rechten zoveel mogelijkheden biedt. Voor complexe websites waarbij verschillende rollen toegang moeten krijgen tot verschillende contenttypes, en waar specifieke rechten ontleend moeten worden aan bijvoorbeeld een afdeling of groep waartoe een gebruiker behoort, is Drupal ideaal.

Om de opties visueel weer te geven aan gebruikers van andere contentmanagement-systemen laat ik vaak de toegangsrechtentabel zien.

drupal_user_rights_matrix_tabel.gif

Deze zit standaard in elke Drupalwebsite en is slechts de basis van de rechten die je kunt toekennen. Er zijn tal van modules waarmee je het rechtensysteem verder kunt uitbreiden. Zoals:

Je bent met Drupal in goed gezelschap. 

Nee, Drupal wordt niet het meeste gebruikt. Dat is zonder twijfel Wordpress. De snelheid waarmee je een blog opzet binnen Wordpress is ongekend. 

Als je kijkt naar enterpriselevel-websites, dan kiezen de meeste hiervan voor Drupal vanwege de veiligheid, stabiliteit en vele mogelijkheden.

In Nederland gebruiken organisaties als het UWV, de Universiteit van Utrecht en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Drupal voor hun websites. Internationaal gebruiken organisaties zoals de BBC, het Witte Huis, Honda en Greenpeace Drupal.

Wil je op de hoogte blijven van Drupal ontwikkelingen? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Wij van WC-eend adviseren….

Je denkt vast: ‘Lekker makkelijk, Drupal adviseren als Drupalspecialist.’ Dat is waar, maar dat doen we niet zomaar. We ontwerpen en bouwen al websites sinds 2001 en we waren een van de eersten die opensource-techniek (Mambo, de voorloper van Joomla) gingen gebruiken in Nederland. We werken met alle drie de grote opensource CMS-en; Joomla, Wordpress en Drupal. We houden ook niet-opensourcesystemen zoals Squarespace in de gaten. {LINK}

Voor ons is een CMS een tool die je inzet om de perfecte website te maken. Drupal geeft ons de ideale combinatie van vrijheid om te ontwikkelen, terwijl we toch gebruik maken van standaard opensource-techniek. En daarom kiezen we voor Drupal. Maar als er morgen een systeem komt dat beter werkt en meer voordelen biedt, dan stappen we over.

Vooroordelen over Drupal

Drupal wordt soms gezien als een te ingewikkeld systeem. Als je net begint met het bouwen of ontwerpen van websites voelt Drupal inderdaad wat ongrijpbaar. Met name het omgaan met het modulaire karakter van Drupal vereist dat je niet alleen door krijgt hoe dit werkt, je moet ook ervaring opbouwen met de modules.

De steile leercurve heeft echter geen invloed op het plaatsen of beheren van de content, iets wat de meeste eigenaren van een website willen doen. 

Dit wordt in veel gevallen makkelijker omdat je met Drupal het CMS op meer punten kunt aanpassen en processen kunt stroomlijnen.

Zo kun je afbeeldingsstijlen maken, dit zijn voorgeprogrammeerde instellingen (zoals afsnijden, bijschalen, roteren van plaatjes) die volautomatisch gebeuren. De gebruiker selecteert een plaatje en je kunt aangeven of een plaatje te klein is of de beheerder het focuspunt laten selecteren. Dit kost natuurlijk voor de bouwer van de website meer tijd. En daarom zijn Drupalwebsites vaak ook iets duurder. Maar het maakt het contentbeheer voor de beheerders wel een stuk eenvoudiger. Niet voor niets kiezen veel grote redacties zoals www.telegraaf.nl of www.rtlnieuws.nl voor Drupal als CMS.

Drupalwebsites zouden ook minder mooi zijn. Maar de look&feel van een website wordt bepaald door de HTML- en CSS-code. Dit staat los van het CMS. 

In principe kun je dezelfde HTML- en CSS-code gebruiken voor een Wordpress-, Drupal- of Joomlawebsite. Je moet deze HTML- en CSS-code wel in een templatevorm gebruiken, maar dit heeft geen invloed op de vormgeving van de website.

Dit vooroordeel zou ontstaan kunnen zijn omdat Drupalwebsites vaak gebruikt worden voor websites die meer functioneel van aard zijn. Denk aan een community- of intranetwebsite. Bij dit soort websites is de functionaliteit belangrijker dan bij, bijvoorbeeld, een blog of campagnewebsite.

Er zijn nog meer vooroordelen over Drupal. Lees ze allemaal in dit artikel: 4 leugens over Drupal.

Wat voor websites maak je met Drupal?

Drupal is in de core al erg uitgebreid; direct na installatie biedt het functionaliteiten om contenttypes met taxonomyvelden aan te maken, overzichten met filters en de mogelijkheid om gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules en je hebt een CMS dat ingezet kan worden voor elke denkbare website.

Toch zijn er een aantal websites die logischer zijn om met Drupal op te bouwen. Dit komt met name door het uitgebreide rechtensysteem. Eigenlijk krijgt Drupal de voorkeur wanneer je werkt met gebruikers. Bijvoorbeeld als je klanten toelaat op een klantenportal, studenten op een kennisnetwerk of communityleden een platform wilt aanbieden. Met Drupal kun je tot in detail bepalen welke rollen er zijn en welke rechten deze rollen krijgen.

Corporatewebsites

Drupal biedt je niet alleen een stabiele en veilige website, maar bespaart je ook tijd doordat het invoeren van content makkelijker gaat en je hier meer controle over hebt. Je kunt collega's laten inloggen met hun eigen rol en rechten, zodat ze zelf hun eigen informatie bijhouden. Dit scheelt tijd en creëert meer betrokkenheid. 

mockup-wtc-amsterdam.png

Communitywebsites

Met Drupal kun je een communitywebsite opzetten die gebruikers met elkaar verbindt en kennis met elkaar laat delen. Dit komt door het sterke gebruikersbeheer van Drupal. Het zorgt ervoor dat je zelf rollen kunt bedenken en rechten kunt toekennen. Op die manier behoud je altijd de controle, terwijl je de gebruikers toch genoeg vrijheid kunt geven.

mockup-levende-have_0.png

Intranetwebsites

Geef je medewerkers toegang tot handige functionaliteiten zoals een smoelenboek, agenda, fotoalbum, documentenbeheer, etc. terwijl je zelf de complete controle behoudt over de rechten. Je krijgt automatisch melding van nieuwe medewerkers die zich aanmelden en het revisiesysteem van Drupal zorgt ervoor dat content nooit verloren gaat.

mockup-pbl_0.png

Magazinewebsites

Met Drupal wordt content publiceren nog makkelijker en efficiënter. Geef redacteuren de juiste rechten en tools om hun artikelen te schrijven. Met rules and actions kun je elke denkbare actie bedenken, zoals een e-mail naar de hoofdredacteur zodra een artikel van een schrijver klaar is om gecontroleerd te worden. De multisite-techniek van Drupal maakt het daarnaast mogelijk meerdere websites te publiceren binnen één CMS.

mockup-entree-magazine.png

Heb je vragen over Drupal? Stel ze dan hieronder in het reactiegedeelte. Ik beantwoord ze graag.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt eens per maand een overzicht van onze beste artikelen. Met onderwerpen zoals; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress.

Reacties

Ik lees het enthousiasme over drupal op deze site. En als het iets toevoegt wil ik het overwegen. Ik heb een site in Joomla, maar die van een versie voordat responsive layouts en blogs etc op mijn radar stonden. Mijn site bevat sinds kort wel een soort blog, maar het zijn eigenlijk gewoon artikelen zonder de echte blog-functionaliteit met tags en categorieën. Ik ben nu bezig met een nieuwe versie en wil daarin ook meteen seo en andere zaken beter regelen.

Wat me opvalt is dat de verschillende cms-en verschillen in mogelijkheden om controle te hebben op de URL's, wat zowel seo beïnvloed als de helderheid naar gebruikers. In wordpress is dat het gemakkelijkst en kan ik zonder moeite zorgen dat elke url slechts een domeinnaam gevolgd door de categorie en de titel van het artikel bevat, waarbij de woorden door koppeltekens gescheiden worden, precies wat Google lekker vindt.

Ik dacht dat een aantal zaken die in Joomla voor de hand liggen in Wordpress niet konden (zoals meerdere blogs op een site, een aparte excerpt als inleiding, het uitschakelen van de generator meta tag, en nog een paar dingen), maar dat blijkt allemaal nu eigenlijk heel eenvoudig en aanwezig te zijn, dus kan ik functioneel helemaal uit de voeten met Wordpress en blijkt zowel dat er veel cutting edge plugins zijn die allerlei internet marketing en beveiligingszaken regelen, zelfs video seo, en dat de gemeenschap heel actief is in info uitwisselen en er weinig technische kennis nodig is. Een erg groot voordeel. Bovendien zijn er vele plugins die de content vanuit joomla direct in de wordpress laden, wat ik dus gisteren binnen een paar minuten had geregeld, inclusief de media. En alle updates worden direct in Wordpress aangegeven en wordpress zelf update zich automatisch.

In Joomla is dat allemaal nog veel lastiger, en zelfs met een plugin zoals sh404sef en de nieuwste joomla is het niet goed mogelijk, omdat voor een blog een plugin nodig is en die de URL's beïnvloedt (en bovendien elke pagina ook nog via meer URL's te benaderen is). Ook versie 3 van joomla haalt het nog niet qua seo bij de core-functionaliteit van Wordpress. Populaire componenten als K2 of Zoo die je kan gebruiken voor een blok leiden tot een URL waar zelfs zichtbaar is dat je k2 of zoo gebruikt, terwijl ik liever slechts wat keywords of een titel in de url zou willen zien, in elk geval iets dat voor zoekprogramma's functioneel is. En het gebrek aan controle over wat de url zal zijn maakt het moeilijker om over te stappen op een ander cms, omdat ik dan voor alle bestaande url's een 301-verwijzing zou moeten maken of mijn ratings in google kwijt ben (wat op dit moment nog geen ramp zou zijn, omdat ik net start met seo).

Nu lees ik hier over drupal en vraag me af hoe is dat in Drupal? Een responstijd van 1 seconde lijkt me heerlijk, maar als de site daarmee grafisch erg "plat" wordt en weinig grafische content moet bevatten, of de technologie moeilijk is, dan is dat weinig aantrekkelijk. Internet marketing vraagt van een site tegenwoordig in elk geval een blog en multimediale content. In elk geval voldoende aantrekkelijk voor gebruikers dat ze het als een moderne site herkennen. En ik wil sowieso in staat zijn om voldoende controle op de url te hebben en dan zijn bij cms-en zaken als het automatisch kunnen toevoegen van een follow of no-follow eigenschap aan een link of het automatisch toevoegen van een rel=canonical om de voorkeur-url te communiceren aan Google wel een vereiste voor me. En daarbij wil ik geen programmeur-cursus nodig hebben, of een bedrijf moeten bepalen om een maatwerk-oplossing te bieden.

Bij zowel Joomla als Wordpress zal het me rond de 30-35 euro kosten om een gelikt, responsive en heel uitgebreid sjabloon te kopen. Daarin zit dan doorgaans ook de keuze voor een reeks plugins die alles wat je nodig zal hebben voor een dergelijke site regelt. En als ik dat niet wil of kan uitgeven, zijn er voldoende gratis sjablonen te vinden. En daarnaast kan ik kiezen voor een aantal betaalde plugins, maar daar kan ik ook in groeien. Bij joomla zal ik in elk geval een seo-component nodig hebben en die zijn inmiddels niet meer gratis, moet zelfs per jaar betalen wat ik vervelend vindt. En zonder verder tunen lijken de sjablonen met het cms echter minimaal 3 en tot 7 seconden responstijd te geven, waarbij ik eigenlijk alles boven de 4 zou willen vermijden.

Waarschijnlijk kan ik al veel verbeteren door gebruik te maken van een snelle server zoals s3 van amazon voor de media, en een cache en het zippen van de java en css-bestanden, maar wat daarvan de uitkomst zal zijn weet ik nog niet. Ik weet dus nog niet of ik tevreden zou zijn ermee, maar zolang de nieuwe keuze dezelfde URL's mogelijk maakt, zou dat geen probleem hoeven zijn omdat ik dan altijd nog kan wisselen.

Benieuwd wat u hierover te melden hebt. Ik wil zelf liever met content bezig zijn dan met de technologie, en ofschoon ik om kan gaan met joomla, blijft het vinden van goede componenten, modules en plugins een tijdrovende en vermoeiende reis met veel proberen en verder zoeken. Wordpress heeft veel internet marketeers in de achterban die haarfijn uitleggen in hun blogs wat te doen, dus dat is veel toegankelijker. En ook de site van wordpress zelf blijkt heel praktisch in het verstrekken van info.

Het artikel over Drupal vs Joomla vs Wordpress lijkt Drupal naar voren te schuiven, maar de details zijn in dit soort kwesties vaak bepalend. Ik denk dat Wordpress ondanks de nadelen zo populair is door zijn gebruikersvriendelijkheid en de gemeenschap er omheen. Ik kan me inmiddels daar alles bij voorstellen. Ook wordt er heel actief gebouwd, gezien het aantal updates die ik al in de korte tijd dat ik ermee aan het testen ben voorbij zie komen. Belangrijkste punt van zorg is eigenlijk alleen de snelheid van de site, en mogelijk dat het instellen van een cache daar al veel oplossing zou kunnen bieden.

Is drupal een aanrader gezien het bovenstaande? Uw eigen site ofschoon functioneel, lijkt gekozen te hebben voor een vrij sobere layout, en mijzelf spreekt deze minder aan, maar er zijn ook andere sobere layouts die me wel meer aanspreken. Het levert in elk geval snelheid op, en hij komt ook bij mij in een seconde binnen. Ik aarzel om me ook in Drupal te gaan verdiepen en mijn keuze daarmee uit te stellen, want ik verwacht gezien ook wat ik hier lees dan ik dan snel weer maanden verder ben eer ik alles heb uitgezocht en geprobeerd en ingericht, en dan besteed ik dat liever aan andere zaken. Als ik het echter niet goed begrijp, hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

Groetjes, Hans

ps. het zou handig zijn als het website-veldje hiernaast de http:// ook zelf bedenkt of alvast voor-invult.

Standaard avatar Hans 19.04.2014 - 10:41

Als antwoord op door Hans

Beste Hans, bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik constateer een paar misvattingen. Het CMS bepaalt niet het uiterlijk van de website. Dit wordt bepaald door het ontwerp dat de webdesigner heeft gemaakt. In principe kan elk webdesign omgezet worden naar een theme of template voor elk CMS. De snelheid wordt grotendeels bepaald door de webserver. Een Wordpress, Joomla of Durpal website met dezelfde content / functionaliteit, op dezelfde webserver met caching aan, zullen ongeveer even snel laden.

Mijn collega Robert gaat dieper in op enkele misvattingen die er heersen in dit artikel: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/vier-leugens-over-drupal

Wat betreft de url opbouw zijn er inderdaad verschillen. Wordpress en Drupal gaan hier beter mee om dan Joomla. SEF (search engine friendly) plugins voor Joomla proberen hier verbetering in aan te brengen maar geregeld resulteert in conflicten met de interne url structuur van Joomla.

De verschillen liggen vooral op functionaliteit gebied. Drupal bezit zoveel meer mogelijkheden, dat het een betere keuze is voor de meer 'serieuze' websites, vaak aangeduid als 'enterprise' level. Met name het systeem, waarmee je rollen en rechten kunt instellen, is erg uitgebreid en vaak de reden waarom portals, intranet, extranet, webshop websites met Drupal worden ontwikkeld.

Standaard avatar thomas 25.07.2014 - 11:34

Jullie kijken alleen naar de positieve punten.
Maar hoe zetten jullie de negatieve punten van Drupal om in positieve punten?

Bijvoorbeeld:
Hoe werken jullie met meerdere ontwikkelaars aan 1 project waarbij de database een balangrijk centraal punt is en de broncode bij elke ontwikkelaar verschillend is?

Standaard avatar Henk 03.08.2015 - 12:35

Als antwoord op door Henk

Met Drupal 7 kun je het beste met verschillende programmeurs werken door gebruik te maken van de Features module: https://www.drupal.org/project/features.

Standaard avatar rroose 04.08.2015 - 13:56

Hallo Thomas,

De laatste tijd wordt er vaak gesproken over de veiligheid van sites. Nu heb ik geen idee wat het in de praktijk betekent als er 'ingebroken' zou worden, wel kan ik me voorstellen dat het heel erg vervelend zal zijn. Kan je wat meer vertellen over de veiligheid van de systemen (Dubral, WP, Joomla) en waar ik op moet letten?

Standaard avatar Karin 12.08.2016 - 14:44

Als antwoord op door Karin

Hi Karin, met ingebroken bedoelt men dat een hacker toegang heeft tot onderdelen waar het niet bij mag komen. Kun je als buitenstaander bijvoorbeeld in de database van een website dan kun je hier alle data zoals privégegevens uit kopiëren en gebruiken / verkopen. Over het algemeen wordt met de inbraak de website aangepast zodat bezoekers malware geïnstalleerd krijgen op hun computer of wordt de website misbruikt om spam te versturen.

Open source website zijn erg populair om te hacken omdat er erg veel van zijn en helaas veel eigenaren 'vergeten' hun website te updaten. Installeer je die niet dan loop je ongeacht je CMS, of het nu Drupal, Wordpress of Joomla is, een risico gehacked te worden. In de praktijk zien we dat Joomla en Wordpress websites vaker worden gehacked. De reden hierachter kan zijn dat Drupal meestal gebruikt wordt voor professionelere websites. Daardoor zijn er minder van op het internet te vinden en zitten er vaker bedrijven achter die zorgen voor updates. Misschien dat dit ervoor zorgt dat ze minder snel een doel zijn om aan te vallen.

Gr,
Thomas.

Standaard avatar thomas 18.08.2016 - 15:07

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.