Google kijkt in toenemende mate naar elementen die minder makkelijk te beïnvloeden zijn en weergeven hoe waardevol bepaalde content is.

User engagement is hier een goed voorbeeld van. Google ziet hoe of gebruikers klikken, lezen of de website verlaten. Een ideale manier om user engagement te creeren is het vragen naar reacties ook wel 'comments' genoemd.

Waarom werken comments zo goed?

Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Naast de user engagment ontstaat er actuele en relavente content bovenop de bestaande content. Sinds 2011 heeft Google de ‘freshness’ update door gevoerd in het algoritme dat de volgorde bepaalt van de zoek resultaten. Een verse pagina, die geregeld ge-update wordt is beter dan een statische, verouderde pagina. De comments doen dit voor je en nog wel met geralteerde content ook. De kans is namelijk redelijk groot dat als je een artikel schrijft over ‘comments’ dat iemand reageert met ‘comments’ of ‘reacties’ of ‘commentaar’ in zijn of haar reactie.

  • Google kan zien aan de data dat je pagina het goed doet.
  • Google ziet bij elke nieuwe reactie, nieuwe verse, gerelateerde content.

Tips voor meer comments:

Het is lastiger dan je denkt om reacties te krijgen. Ga zelf maar na, hoe vaak lees je een artikel online, en hoe vaak plaats je hieronder reactie?

Dit zijn enkele tips om bezoekers toch over te halen een reactie te plaatsen:

  • Maak het makkelijk! Vraag geen onnodige informatie of gebruik geen onleesbare captcha.
  • Vraag erom! Vraag aan het eind van je artikel om een reactie.
  • Breng degene die een reactie plaatsen en hier antwoord op krijgen op de hoogte.
  • Gebruik Gravatar om je comments persoonlijk te maken.
  • Laat reactie nooit onbeantwoord. Geef altijd antwoord of bedankt de persoon voor de comment. (Binnen drupal bouwen we bijvoorbeeld in dat de auteur van een artikel een e-mail krijgt er als er een comment wordt geplaatst bij zijn of haar artikel.)

Valkuilen?

Die zijn er zeker. De grootst is de angst voor vreemde opmerkingen of kritiek. In de praktijk komt dit nauwelijks voor. En stel dat er kritiek komt... Ga hier dan inhoudelijk op in. Laat zien dat je dé autoriteit bent.

De angst bij organisaties uit zich meestal in maatregelen die het reageren onder een artikel tegengaan. Zoals extra velden vragen (telefoonnummer, functie), het verplicht stellen van een registratie of het niet direct tonen van reacties (pas na controle). Deze maatregelen hebben meestal als gevolg dat er niet of nauwelijks gereageerd wordt.

Op de hoogte blijven van internet ontwikkelingen? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Nog een valkuil is het gebruik maken van comment plugins of systemen die de reacties niet als normale tekst publiceren. Meestal gaat het om een iframe of javascript dat de comments laat zien, wat als gevolg heeft dat Google deze tekst moeilijker kan opnemen en al helemaal niet ziet als onderdeel van het artikel.

Het gebruik van deze plugins of systemen, denk aan disqus, zijn aantrekkelijk omdat ze makkelijk te implementeren zijn en direct integreren met social media maar ze zorgen niet voor de boost die je wel krijgt als je comments op de juiste manier inbouwt.

Heb je vragen over het gebruik van reacties of comments op je website? Je raadt het misschien al. Je kunt ze hieronder stellen in het reactie gedeelte...

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel? Laat dan een reactie achter
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Reacties

Heeft Disqus onlangs Google niet ter hand genomen qua reacties via hun platform? Zouden deze nu niet beter integreerbaar zijn?

Hi Nicolas, voor zover we weten worden de reacties nog niet geindexeerd: Hou dit artikel in de gaten voor de laatste stand van zaken: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/disqus-geweldig-maar-onbruikbaar   Gezien de waarde van de comments / reacties zou ik ze nooit in een extern systeem plaatsen maar in eigen beheer houden.

Profile picture for user thomasvaneldijk

Beste,

Welke plugin kan je dan wel adviseren voor comments?

Hi Tom, Welk cms gebruik je?

Profile picture for user thomasvaneldijk

Meestal gebruik ik wordpress

Dan kun je het beste de standaard comment functionaliteit van Wordpress hiervoor gebruiken.

Profile picture for user thomasvaneldijk

Hoi Thomas,
Goede tip. Ik heb al een paar jaar een Joomla website (www.RederijLoosdrecht.nl) en ik heb daar jReviews in gebruik. Die maakt weer gebruik van Microdata en ik ben nu benieuwd of deze component / app wel goed door Google gelezen wordt. Weet jij dat of kan je dat zien aan mijn broncode? Of dit volgens jou aan de norm zoals jij beschrijft voldoet?
Sjors

Hi Sjors, Als ik op een stukje tekst uit een van de reviews op jouw website zoek in Google, dan krijg ik jouw website terug als zoekresultaat. Google kan de tekst in de reviews dus goed inlezen en ze zullen dus meetellen als extra / nieuwe content. Gr, Thomas.

Profile picture for user thomasvaneldijk

Als ik mijn blogs aankondig op Facebook krijg ik altijd wel een paar comments. Op mijn Wordpress pagina blijkt het achterlaten van een reactie helaas een grotere drempel, ondanks dat er geen captcha of wat dan ook wordt gevraagd. Toch zou ik het leuk vinden als de reacties die ik op Facebook krijg ook onderaan de blogpost zijn terug te vinden. Wat is wijsheid? Toch een plugin installeren (zo ja, welke dan?) of handmatig de comments over typen/ kopiëren en publiceren onder de naam van degene die ze heeft gepost?

Hi Wendy, 

Als ik het goed heb zijn het vooral je vrienden en familie die reageren op Facebook. Aangezien je die goed kent, zou ik ze vragen ook eens een inhoudelijke reactie te geven op je website. Verder zou je iets explicieter kunnen vragen om een reactie. Zie bijvoorbeeld dit artikel: http://www.ydnews.nl/lifestyle/30-ish-and-loving-it/  Je ziet niet echt een uitnodiging om te reageren... en je ziet eerste andere 'gerelateerde' artikelen voordat je überhaupt kunt reageren. Misschien kun je die twee blokken omwisselen. Ook denk ik dat de keuze voor je onderwerp meespeelt in het verkrijgen van reacties. Dit artikel over tv series is meer een onderwerp voor een discussie: http://www.ydnews.nl/films/15-vette-tv-series-voor-regenachtig-weer/ en je ziet dan ook een reactie ontstaan. Wanneer je bij het kiezen van je onderwerp meer bewust bent van de dialoog die je kunt hebben met je lezers, denk ik dat je vanzelf meer reacties zult krijgen. Succes!

Profile picture for user thomasvaneldijk

Dat is een goede Wendy! Ook ik ben alvast geïnteresseerd op het antwoord hierop.

Dag Thomas

Het probleem van Disqus lijkt teniet gedaan door de kracht van het systeem? De related posts en de mogelijkheid om in te loggen met Facebook, Twitter. Ik ervaar een grotere drempel als ik de comments gewoon via Wordpress laat lopen.

Hallo, ik heb mijn website met wix gemaakt. Je kan daar natuurlijk comment apps gebruiken. Worden deze door google erkend?
Dank je, Hilde

Heb je misschien een link naar een pagina waar comments op staan? Dan kan ik eens in de broncode kijken.

Profile picture for user rroose