Overslaan en naar de inhoud gaan

Welk CMS is het populairst onder de genomineerde websites van het jaar 2016?

Toen we hoorden dat een van ‘onze’ websites genomineerd was voor de Website van het Jaar Award 2016, vroegen we ons af: hoeveel procent van de ‘beste websites van 2016’ gebruikt een opensource-CMS? En welk CMS is het populairst?

gala avond van de website van het jaar uitreiking

De Website van het Jaar Award is een publieksprijs waarbij de beste en populairste websites van het jaar gekozen worden. De verkiezing vindt plaats in 7 verschillende landen, is opgericht door Emerce en Metrixlab en kende winnaars als funda.nl, tweakers.net, bol.com en marktplaats.nl.

Open source, closed source of custom

Ook dit jaar zijn de bekendste websites van Nederland weer vertegenwoordigd en als internetbureau weten we dat veel van deze ‘grote’ websites gebouwd worden met op maat geprogrammeerde systemen en frameworks. De reden hierachter ligt vaak bij de specifieke functionaliteiten die nodig zijn voor deze websites.

Natuurlijk kun je tegenwoordig met een Drupal-CMS de functionaliteit van een Marktplaats.nl of Funda.nl prima nabouwen, maar veel van deze websites zijn ontstaan in een tijd toen open source minder volwassen was.

Maar er zijn ook genoeg websites die zich voornamelijk richten op het publiceren van content; denk bijvoorbeeld aan RTLnieuws.nl en Nu.nl. Er zijn weinig tot geen redenen te bedenken waarom men voor deze websites licentiekosten zou betalen of een paar ton developmentkosten zou investeren.
288 Genomineerden

De lijst met genomineerden bestaat uit 24 categorieën met elk 12 genomineerden. Totaal komt dit uit op 288 websites. We hebben deze 288 websites geanalyseerd met de online tool www.wappalyzer.com.

Wappalyzer kan niet alleen 172 CMS-applicaties detecteren, maar ook zien of een website Google Analytics gebruikt, welk advertentiesysteem gebruikt wordt en of wat voor techniek wordt ingezet voor de website, bijvoorbeeld PHP of ASP.net.

Van de 288 websites is het overgrote deel, 67,6% om precies te zijn, op maat gemaakt. Dat houdt in dat er geen opensource- of closedsource-CMS gebruikt is, maar dat men een systeem op maat heeft laten programmeren.

Wordpress

Wordpress domineert met 9,8% en is vooral terug te zien bij informatie websites zoals 24Baby.nl of brand websites zoals Calve.nl

Nog een functie die je terugziet bij Wordpress is dat het als schil gebruikt voor een applicatie zoals bij Pepper.nl en Squla.nl het geval is. Op zich slim, want op deze manier heb je en een krachtige op maat gemaakte applicatie, en kun je jouw online marketeers een prettig werkende CMS bieden om de applicatie te kunnen promoten.

Dat Wordpress veel wordt ingezet is niet verwonderlijk. Wordpress is het meest gebruikte CMS ter wereld en heeft een marktaandeel van 69%.

Drupal

Drupal volgt met 7,3% en doet het vooral goed binnen de gezondheidsbranche met websites als Thuisarts.nl en Gezondheidsplein.nl. Maar verder is het gebruik vrij verdeeld over alle categorieën. Van KNVB.nl, Aegon.nl tot RTLnieuws.nl, ze zijn gebouwd met Drupal.

Gek genoeg hadden we verwacht dat meer dating- en communitywebsites gebouwd zouden zijn met Drupal, aangezien Drupal zich hier erg goed voor leent. Drupal kenmerkt zich vooral als een krachtig CMS dat direct al in de core veel functionaliteiten biedt zoals het opzetten van contenttypes of het inrichten van rollen met specifieke rechten voor gebruikers.

Sharepoint

Hierna zakt het percentage terug en vinden we op de derde plek Sharepoint met 2,9%. Best opvallend eigenlijk, aangezien Sharepoint niet gezien wordt als een content management system. Microsoft ziet Sharepoint zelf meer als een tool om samen te werken en kennis te delen, zoals bijvoorbeeld handig is bij een intranetwebsite.

Opvallend is dat met name de categorie ‘Goede doelen’ gebruik maakt van Sharepoint en andere closed sourcesystemen zoals GX, terwijl je zou verwachten dat men bij deze sector wil besparen op licentiekosten.

CMS-gebruik bij genomineerde Websites van het Jaar 2016.

 • Custom / framework 67,6%
 • Wordpress 9,8%
 • Drupal 7,3%
 • Sharepoint 2,9%
 • Hippo 1,8%
 • Sitecore 1,8%
 • Adobe Experience Manager 1,5%
 • GX 1,1%
 • Typo3 1,1%
 • Joomla 0,7%
 • Bolt 0,7%
 • Tridion 0,7%
 • Liferay 0,4%
 • PhpBB 0,4%
 • CMS made Simple 0,4%
 • DNN 0,4%
 • Magento 0,4%
 • Sitefinity 0,4%
 • Smartsite 0,4%

Conclusie


Een custom systeem geniet de voorkeur, maar wanneer men voor een CMS kiest, dan gaat men eerder voor een open source-systeem dan closed source. Van de 89 websites die gebruik maken van een CMS, kiezen er 65 voor open source tegenover 24 voor closed source.

Volgend jaar gaan we weer onder de genomineerden bekijken hoe de verhoudingen zijn. Vooral is dan interessant om te zien of het gebruik van open source toe of afneemt.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,680 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Beperkte HTML

 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.