Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zijn bitcoins?

Bitcoins worden steeds populairder. Maar hoe werkt dit elektronische geld eigenlijk? En hoe kun je het gebruiken voor je Drupal website? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe ziet de toekomst eruit voor de bitcoin?

Hoewel de bitcoin niet fysiek is vinden hobbyisten het toch leuk er een munt van te slaan.

Een bitcoin is geld. Net zoals een dollar, euro of yen dat is. Het is geld, omdat het binnen een bepaalde sociaal-economische context geaccepteerd wordt. Als jij met een groep vrienden afspreekt dat je elkaar kunt betalen met bierviltjes, dan is dat ook geld. Geld hoeft dus niet centraal geregeld te worden door een overheid of bank. Dat is ook het geval bij bitcoins. Deze is namelijk decentraal en er is geen instantie nodig om te betalen of betaald te worden in bitcoins.

Bitcoins zijn elektronisch. Er zijn geen briefjes of munten, alleen maar bits en bytes. Je kunt bitcoins uitwisselen met andere gebruikers via een peer-to-peer netwerk. Dit betekent dat je direct bitcoins geeft of krijgt van een andere gelijkwaardige gebruiker binnen het netwerk. De betaling hoeft niet verwerkt te worden door een bank.

Hoe veilig zijn bitcoins?

Door middel van een hevige encryptie zijn alle transacties beveiligd. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de bitcoins alleen door de eigenaar uitgegeven kunnen worden. De encryptie maakt het ook onmogelijk om eenzelfde bitcoin meerdere keren uit te geven. Wanneer je hoort over 'hacks' met betrekking tot bitcoins, dan gaat het altijd om de partijen die de bitcoins voor andere mensen online bewaren. Het gaat nooit over de bitcoin zelf. Je kunt het op deze manier vergelijken met fysiek geld:

 • Een hack op deze bitcoin diensten kun je hetzelfde zien als een bankoverval. Er wordt geld gestolen, maar het geld zelf verandert niet.
 • Wanneer de bitcoin gehackt zou zijn, dan betekent het dat de hacker zelf - uit het niets - bitcoins kan maken. Dit is te vergelijken met iemand die vals geld drukt. Waar het fysieke geld dus al eens gehackt is, is dit niet het geval voor de bitcoin. Door de encryptie van de bitcoin is dit, volgens meerdere encryptie experts, ook vrijwel onmogelijk geworden.

Elke maand onze populairste artikelen in een nieuwsbrief? Schrijf je dan in!

Hoe kan ik betalen met bitcoins?

Om te kunnen betalen met bitcoins heb je een zogenaamde 'wallet' nodig. Je hebt deze in drie varianten met elk zijn eigen voor- en nadelen:

 • De lokale wallet op je PC. Je kunt software installeren waarmee je een wallet op je eigen PC kan aanmaken. Je bitcoins worden dan bewaard op je eigen computer. Dit heeft als voordeel dat je, mits je je computer goed beveiligd hebt, alleen zelf bij je bitcoins kunt. Je hebt wel een probleem als je harde schijf crasht. Als je dan geen backup hebt, ben je al je bitcoins kwijt. Je kunt het vergelijken met je portemonnee met brief geld kwijt raken.
 • De online wallet. Er zijn genoeg diensten die het mogelijk maken om je bitcoins online te stallen. Iemand anders beheert dan je bitcoins. Zoals een bank dat doet met je euro's. Dit heeft als voordeel dat jij je niet druk hoeft te maken om de beveiliging van je geld. Het nadeel is dat deze diensten gehackt kunnen worden. In sommige gevallen ben je dan al je bitcoins kwijt, maar het kan ook voorkomen dat de gehackte dienst ervoor zorgt dat je je bitcoins gewoon terug krijgt.
 • De mobiele wallet. Deze optie is vergelijkbaar met de eerste optie waar je de bitcoins lokaal op een computer opslaat. In plaats van een computer gebruik je dan je mobiele telefoon. Ook hier geldt dat wanneer je je telefoon kwijt raakt, je ook je bitcoins kwijt bent.

Ik maak zelf gebruik van een online wallet, namelijk blockchain.info. Deze dienst stelt hoge eisen aan hun eigen beveiligingsmaatregelen en is het verleden zeer betrouwbaar gebleken.

Wanneer je een wallet hebt aangemaakt heb je als het goed is een adres gekregen bestaande uit willekeurige letters en getallen. Het adres van mijn wallet is bijvoorbeeld: 1F4oQEZU8v3eCzUq6Cvv5N5CaWQ253GAqL

Als je iemand bitcoins wil geven (aan mij bijvoorbeeld), dan heb het adres nodig van de persoon naar wie je bitcoins wilt overmaken. Je kunt dan diensten zoals blockchain.info gebruiken om te betalen. Je voert dan het adres in en het aantal bitcoins dat je wilt overmaken. Dat is alle benodigde informatie voor het maken van een transactie.

De mythe van het anoniem betalen

In de media wordt de bitcoin vaak gelinkt met anoniem betalen en illegale praktijken. De bitcoin is echter niet zo anoniem als iedereen denkt. Omdat de bitcoin open source is zijn ook alle transacties 'open'. Je kunt precies zien welk adres naar welk adres bitcoins overmaakt. Ook is het aantal bitcoins in te zien. Vanuit daar kan het vrij gemakkelijk zijn om te achterhalen wie er achter dat adres zit. Het witwassen van bitcoins is in de praktijk dus best lastig.

Hoe kom ik aan bitcoins?

Om te kunnen betalen met bitcoins, moet je ze wel eerst hebben. Bitcoins moeten gemijnd worden. Je kunt het vergelijken met zeldzame grondstoffen, zoals goud en zilver. Een bitcoin zit 'vast' in een blok met allemaal moeilijke berekeningen. Je kunt een of meerdere computers aan het werk zetten om deze bitcoin los te krijgen, door deze berekeningen op te lossen. Maar net zoals met goud en zilver, liggen de bitcoins niet meer voor het oprapen. Hoe meer bitcoins er vrij komen, hoe moeilijker de berekeningen worden. Waar je een paar jaar geleden nog vrij gemakkelijk bitcoins kon 'mijnen' met een huis-, tuin- en keukencomputer, heb je tegenwoordig meerdere krachtige computers nodig. En dan nog is het moeilijk om een rendabele operatie te beginnen. Op een gegeven moment kom je op een punt waarbij je even veel geld kwijt bent aan stroom, als dat je aan bitcoins binnen haalt.

Het mijnen van bitcoins kun je dus het beste aan de pro's overlaten. Een andere manier om aan bitcoins te komen is door iemand anders jou te laten betalen in bitcoins.

Hoe kan ik betaald krijgen in bitcoins (met Drupal)?

Om bitcoins te ontvangen heb je alleen een wallet nodig. Je geeft dan jouw wallet adres aan de persoon die bitcoins naar jou wil overmaken. Hij of zij kan dan bitcoins overmaken door gebruik te maken van diensten zoals blockchain.io.

Steeds meer webshops maken het mogelijk om met bitcoins te betalen. Enkele voorbeelden zijn thuisbezorgd, overstock.com en zelfs Google onderzoekt de mogelijkheden van bitcoins. Wanneer je een Drupal webshop hebt met modules zoals Ubercart of Drupal Commerce dan kun je gebruik maken van modules die het mogelijk maken betalingen te ontvangen in bitcoins.

Voor Ubercart is er 'UC Bitcoin'. Wanneer iemand iets wil afrekenen in bitcoins in jouw webshop, dan berekent deze module hoeveel bitcoins het product kost. De module neemt de prijs in euro's die jij hebt opgegeven en rekent het om in bitcoins met behulp van de huidige koers. Voor elke transactie wordt een nieuw bitcoin adres gegenereerd. Daarnaast maakt de module het ook mogelijk om te checken of het bedrag inderdaad betaald is of dat de transactie tussentijds is afgebroken. Voor Commerce heb je de 'Commerce Bitcoin' module. Deze module werkt eigenlijk precies hetzelfde als de 'UC bitcoin' module. Afhankelijk van welke webshop module je gebruikt kun je de juiste bitcoin module installeren en configureren.

Wat zijn de voordelen van bitcoins?

 • Het is decentraal. Er zijn daarom geen transactiekosten.
 • Je kunt een bitcoin opdelen tot in het oneindige. Je ziet dus niet vast aan de 'cent' als laagste waarde, zoals dat bij de euro het geval is.
 • Het is niet in beheer van een bank of overheid. Het kan dus ook niet 'bijgedrukt' worden.

Wat zijn de nadelen van bitcoins?

 • Momenteel is de munt erg onderhevig aan speculatie. Elk nieuwsbericht over de bitcoin kan ervoor zorgen dat de waarde halveert of verdubbelt.
 • Overheden en banken hebben moeite met de opkomst van dit nieuwe digitale geld en weten niet hoe ze er mee om moeten gaan. Wat ervoor kan zorgen dat je bij bepaalde banken je rekening niet mag gaan gebruiken om bitcoins te kopen. Zoals in China vorig jaar gebeurde.

Is er een toekomst voor de bitcoin?

De bitcoin zal de huidige valuta (euro, dollar, pond, yen, etc.) nooit vervangen. De bitcoin is een mooi alternatief dat goed naast deze munten kan bestaan. Wij zien geld nu als enkelvoud, maar vroeger had je meerdere typen geld. Je kon in een bepaalde stad betalen met een onderling geaccepteerd geld en wanneer je een transactie met iemand uit een ander land moest maken had je daar weer ander geld voor. Geld is in de laatste paar honderd jaar steeds centraler geworden. Maar er zijn ook initiatieven die dit patroon doorbreken. Een goed voorbeeld naast de bitcoin is de WIR.

De WIR is een geld dat sinds 1934 in Zwitserland in gebruik is naast de Zwitserse Franc. Aanvankelijk werd de WIR in het leven geroepen omdat er een te kort was aan de traditionele valuta en omdat de financiële wereld op globaal niveau instabiel begon te worden. Dat de WIR na tachtig jaar nog steeds veel gebruikt wordt toont aan dat het wel degelijk mogelijk is om een complementaire munteenheid te hanteren naast de valuta die in een land gebruikt wordt.

Persoonlijk zie ik het liefst zoveel mogelijk van deze initiatieven, zodat we niet afhankelijk zijn van één betaalmiddel. Door het succes van de bitcoin zijn er meerdere van dit soort munteenheden opgestart, zoals de Litecoin en de Namecoin. Net zoals dat er een toekomst was voor de WIR is er een toekomst voor de bitcoin… en de Litecoin en de Namecoin. Maar ik zou zeker niet adviseren om alles wat je hebt in het digitale geld te steken. Vooral nu de koers zo schommelt kun je in één klap de waarde van je investering halveren. Probeer het eerst eens met een klein bedrag (een paar tientallen euro's). Zo kun je ervaren hoe het is om een wallet aan te maken en hoe het is om te betalen met bitcoins.

Wat denk jij, is er toekomst voor de bitcoin of heb je vragen over bitcoins? Laat het mij weten in het commentaar!

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,567 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Wil je weten waar je je bitcoins uit kan geven? Kijk dan op http://coinmap.org/. Op deze kaart worden alle plekken bijgehouden waar je met bitcoins kan betalen.

Standaard avatar Robert Roose 15.02.2014 - 10:48

Hoi ,

ik denk dat mijn btcoin wallet gehackt is.
Ik kan bij mijn transacties wel zien naar welk btc adres.
Ik heb een wallet bij Blockchain
Is er een mogelijkheid om dit terug te draaien?
Zijn er mogelijkheden, of ben je dan simpel alles kwijt!!

Standaard avatar hema 04.04.2015 - 23:05

Als antwoord op door hema

Het beste kun je even contact opnemen met Blockchain zelf: https://blockchain.zendesk.com/home.
Zij kunnen je vast verder (en beter) helpen. Succes!

Standaard avatar Robert Roose 07.04.2015 - 10:17

Goedemiddag,
Ik heb bij Blockchain voor 65 euro bitcoins gekocht (0.31215144 BTC), maar wil ze nu toch weer in euro's van mijn wallet naar mijn bankrekening terugstorten.
Hoe werkt dat?

Met vriendelijke groet,
Bert Trompetter

Standaard avatar Bert Trompetter 07.09.2015 - 15:45

Als antwoord op door Bert Trompetter

Beste Bert, dit artikel gaat over Bitcoins in het algemeen. Voor jouw specifieke vraag over de diensten van Blockchain kun je het beste contact met hun opnemen. Zie: https://blockchain.zendesk.com/home

Standaard avatar Thomas van Eldijk 08.09.2015 - 13:25

Hoi, ik ben nieuw in deze, en heb een wallet aangemaakt via coinomi.
Hierbij heb ik een wallet-adres gekregen.
Middels een ideal-transactie op een exchange website heb ik een klein bedrag (20 euro) ingewisseld voor bitcoins. Dit bedrag zie ik nu ook terug in mijn wallet, so far so good.

Echter zie ik nu in de app van Coinomi dat bij "my adress" ineens een andere cijfer/lettercombinatie staat.
Hoort dit zo? Dat dit wijzigt na elke transactie?
Omdat er namelijk ook een knop "previous adresses" staat, en als ik daarop druk het eerste adres tevoorschijn komt met daarbij de vermelding "Used adress"....

alvast bedankt voor uw antwoord.
mvg
Rick

Standaard avatar Rick Elfrink 22.11.2015 - 19:57

Als antwoord op door Rick Elfrink

Hoi Rick, voor deze vraag kun je het beste direct contact opnemen met de support afdeling van Coinomi: https://support.coinomi.com/

Standaard avatar Robert Roose 27.11.2015 - 09:56

Beperkte HTML

 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.