Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is Duckduckgo en wat moet ik er mee?

Duckduckgo is een zoekmachine die zich onderscheidt van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo, omdat het anoniem zoeken mogelijk maakt. Daarnaast houdt Duckduckgo geen profiel bij van jouw zoekopdrachten, zodat iedereen altijd dezelfde resultaten te zien krijgt.

Een eend op zoek naar de juiste zoekresultaten.

Het logo van DuckduckgoDuckduckgo is een zoekmachine. Net zoals Google, Bing en Yahoo dat zijn. Het punt waarop Duckduckgo verschilt van de zojuist genoemde drie zoekmachines is privacy. Alle zoekopdrachten die jij uitvoert op Duckduckgo zijn anoniem. Daarnaast houdt Duckduckgo geen profiel van jouw zoekopdrachten bij. Hierdoor krijgen alle gebruikers precies dezelfde zoekresultaten te zien.

Anoniem zoeken

Als ik je een jaar geleden had verteld dat er een zoekmachine bestaat waarmee je anoniem kunt zoeken, had je waarschijnlijk je schouders opgehaald. Wie wil er nou meekijken naar jouw zoekopdrachten? Niemand toch? Het logo van de NSABlijkbaar hadden we het allemaal mis. In de zomer van 2013 klapte Edward Snowden uit de school. Hij onthulde het grootste 'afluisterschandaal' in de geschiedenis. Wij worden allemaal al jaren in de gaten gehouden door de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Ik kan me voorstellen dat je het schouder ophalen nog een keer herhaalt, want je hebt immers toch niks te verbergen? Hoewel dit een normale reactie is, zijn er toch redenen waarom je je privacy moet beschermen. Want geef toe, hoe irritant is het als jij iets zit te typen op je telefoon en iemand zit over je schouder mee te lezen. Ongeacht wat je aan het typen bent, het voelt niet fijn.

Duckduckgo biedt de oplossing. Wanneer je een zoekopdracht invoert bij Duckduckgo, wordt deze naar het zogenaamde Tor netwerk verwezen. Tor bestaat uit groot netwerk van zogenaamde 'relays'. Een relay is een computer waarop iemand de Tor software geïnstalleerd heeft. Doordat al deze relays een sterke encryptie hebben, is het niet mogelijk te zien wat de zoekopdracht is. Omdat deze data over verschillende relays wordt geleid, is het niet mogelijk te traceren waar de oorspronkelijke zoekopdracht vandaan kwam. Je blijft anoniem in het onwaarschijnlijke geval dat de encryptie gekraakt wordt en de zoekopdracht zichtbaar wordt. Als de 'hit' (de website waar je uiteindelijk op klikt in de betreffende zoekresultaten van Duckduckgo) ook beveiligd is met encryptie, ben je van het begin tot het einde anoniem aan het surfen.

Wil je geen belangrijke ontwikkelingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Zoeken zonder profiel

Google verzamelt netjes alle data over jou, wanneer jij een van haar producten gebruikt. Zo ook de pagina's waar jij op klikt, wanneer je een zoekopdracht hebt gedaan via Google. Door middel van een algoritme past Google jouw zoekresultaten aan. Bijvoorbeeld: Google merkt dat jij bij elke zoekopdracht op een website klikt die met auto's te maken heeft. Google zal jou steeds meer resultaten voorschotelen met websites over auto's. Als jij lang genoeg op de resultaten met auto's blijft klikken, zullen jouw Google zoekopdrachten alleen nog maar pagina's vol met links naar auto websites opleveren. Je bent nu terecht gekomen in de zogenaamde 'Filter bubble'. Deze Filter bubble is volgens Eli Pariser gevaarlijk, omdat je een soort tunnelvisie krijgt. Je komt alleen nog maar in aanraking met meningen en onderwerpen die jouw levensvisie bevestigen. Je krijgt nooit meer resultaten te zien die afwijken van jouw mening. Je kunt daarom ook niet overtuigd worden door argumenten waarop je je mening eventueel wilt bijstellen.

Duckduckgo houdt daarom juist geen profiel van jouw zoekopdrachten bij. Alle gebruikers van Duckduckgo krijgen exact dezelfde resultaten te zien. Dit is een voordeel wanneer je de Filter bubble wilt ontwijken. Het is echter een nadeel voor ons als Nederlanders, omdat wij op zoektermen die zowel in het Engels als in het Nederlands gelijk zijn, enkel Engelstalige resultaten voor onze kiezen krijgen. Neem bijvoorbeeld het woord 'Drupal'. Wanneer je dit invoert, krijg ik binnen Duckduckgo alleen maar Engelstalige websites te zien:

Een zoekopdracht op het woord 'Drupal' levert de volgende resultaten op in Duckduckgo.

Het is mogelijk om een regio (in dit geval Nederland) in te stellen en de zoekopdracht nogmaals uit te voeren. De resultaten zijn dan als volgt:

Een zoekopdracht op het woord 'Drupal' waar de regio op Nederland is ingesteld levert de volgende resultaten op in Duckduckgo.

Omdat Duckduckgo geen profiel opslaat, zal deze instelling verdwijnen als je de browser sluit. Elke keer als jij de Duckduckgo website opnieuw laadt, moet je deze instelling handmatig instellen. Dat is voor ons een groot nadeel. Het wachten is op een een Nederlandse versie van Duckduckgo waar dit al standaard ingesteld staat. Het domein https://duckduckgo.com/ is al in het beheer van Duckduckgo. De taal is dan wel in het Nederlands, maar de zoekresultaten zijn niet gebonden aan een regio. Of een Nederlandse versie op de planning staat is onduidelijk.

De populariteit van Duckduckgo

De afgelopen maanden is de populariteit van Duckduckgo extreem toegenomen. De ogen van de NSA, die over elke digitale schouder meekijken, hebben ons internet gebruikers toch wat voorzichtiger gemaakt. Steeds meer mensen gebruiken Duckduckgo. In de maand mei van 2013 werden er gemiddeld 1,7 miljoen zoekopdrachten per dag uitgevoerd. Na de onthullingen van Edward Snowden begin juni 2013 zijn het aantal zoekopdrachten explosief toegenomen. In de laatste maanden van 2013 werd er gemiddeld 4 miljoen keer per dag gezocht met behulp van Duckduckgo.

Statistiek die de toename van zoekopdrachten binnen Duckduckgo laat zien.

Je website optimaliseren voor Duckduckgo

De stijgende populariteit betekent dat je rekening moet gaan houden met Duckduckgo wanneer het gaat om zoekmachine optimalisatie. Maar hoe optimaliseer je je website voor Duckduckgo?

Als het goed is optimaliseer je je website niet specifiek voor een zoekmachine. Je zorgt ervoor dat je goede en relevante content schrijft, waardoor gebruikers jouw website kunnen vinden. Als je al een kwalitatief hoogstaande website hebt, dan wordt je net zoals door Google, Yahoo en Bing ook door Duckduckgo goed gevonden.

Het enige waar je dus rekening mee moet houden is dat je op Engelse termen ook met Engelstalige websites concureert. Als je zelf een Nederlandstalige website hebt, ga je die strijd gegarandeerd verliezen. Zorg er daarom voor dat je binnen je website ook pagina's hebt met Nederlandse terminologie. Op het moment is Google vele malen populairder dan Duckduckgo. Als je goed scoort met Engelse termen binnen Google op een bepaalde pagina, moet je deze termen absoluut niet gaan vervangen voor Nederlandse varianten. Maar het kan geen kwaad een extra pagina aan te maken waar deze Nederlandse varianten wat meer prominent worden getoond. Het gaat er uiteindelijk om dat gebruikers deze termen ook daadwerkelijk gebruiken in hun zoektocht. En wie weet kom je erachter dat jouw doelgroep misschien wel veel vaker Nederlandse termen hanteert.

Ixquick
Er is overigens wel een Nederlandse zoekmachine die hetzelfde doel als Duckduckgo nastreeft. Ixquick claimt "'s werelds meest privacy-vriendelijke zoekmachine" te zijn. Ook Ixquick profiteert van de golf gebruikers die anoniem wil zoeken. Zo zijn het aantal zoekopdracht in 2013 met 75% gestegen ten opzichte van 2012.

Duckduckgo en Drupal

Voor Google bestaat er de module Google Site Search waarmee je de standaard zoeken functie binnen Drupal kan vervangen met de zogenaamde 'search box' van Google. Dit betekent dat je Google gebruikt om binnen je eigen website te zoeken.

Wil je weten wat Drupal is?

Voor Duckduckgo bestaat zoiets nog niet. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat, zolang de populariteit blijft toenemen, er ook een dergelijke module voor Duckduckgo gemaakt wordt.

Conclusie

Duckduckgo is een dwerg in het landschap van de zoekmachines. Met de dagelijkse 4 miljoen zoekopdrachten kan het de tenen van reus Google nog niet eens kietelen. Google wordt namelijk 6 miljard keer per dag geraadpleegd. Dat is 1500 keer zoveel. Desondanks zie je toch dat de populariteit toeneemt en is het niet onverstandig om deze outsider in de gaten te houden.

Wat denken jullie? Zitten we over een paar jaar allemaal aan de Duckduckgo en wordt Google de nieuwe Altavista? Of zal Google de macht tot het einde der tijden weten te behouden? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,680 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Interessant. Ik kan me voorstellen dat de vraag naar dergelijke zoekmachines snel stijgt en dat zal blijven doen. Toch moet een zoekmachine qua functionaliteit (los van gepersonaliseerde zoekresultaten) op alle fronten gelijkwaardig of beter zijn dan Google om in korte tijd tegenwicht te kunnen bieden. Met onderscheiden op het vlak van privacy alleen gaat het denk ik een stuk langer duren. Pas als men massaal écht persoonlijk last gaat ondervinden van privacy schendingen zullen ze overstappen.

Standaard avatar Tommy J 07.02.2014 - 17:38

Als antwoord op door Tommy J

Hier ben ik het mee eens. Ik lees online namelijk veel verhalen van mensen die proberen Duckduckgo te gebruiken, maar als ze echt iets willen vinden toch terugvallen op Google.

Standaard avatar Robert Roose 10.02.2014 - 16:38

Het nadeel van Google is bij mij dat ik alles plotseling in het Turks te zien krijg, en mijn IP is ineens in Turkije.
Dat is de reden voor mij om een alternatief te zoeken, ik vind DuckDuckgo wel prettig werken maar één nadeel dat je het iedere keer dat je hem gebruikt weer in het Nederlands moet zetten.
Weet iemand hoe je dit vast kunt zetten?

Standaard avatar m. 27.05.2014 - 22:37

Als antwoord op door m.

Dat gaat nu nog niet maar er schijnt een Nederlandse versie te komen heb ik vernomen.

Standaard avatar Fabian 27.05.2014 - 22:42

Als antwoord op door m.

Je kan direct naar: https://duckduckgo.com/?kad=nl_NL surfen. De Nederlandse taal staat dan standaard ingesteld. Je kan er dan ook een bookmark van maken zodat je dit URL niet hoeft te onthouden of in te typen.

Standaard avatar Robert Roose 28.05.2014 - 09:10

Ik heb een vraag. In de algemene instellingen van DuckDuckGo zet ik de regio en de taal op Nederlands. Maar die instellingen houdt DuckDuckGo niet vast. Waarom niet ? Of is dat anders in te stellen. Ik weet niet hoe ? Graag antwoord. Bedankt vast.
Koos.

Standaard avatar Koos van Wijk 02.01.2017 - 18:31

Om over te gaan naar de Nederlandse regio, hoef je dat volgens mij niet telkens in te stellen. Je typt dan bijvoorbeeld " drupal Nederland". Ik krijg dan alle opties in het Nederlands aangeboden. Volgens mij moet in de meeste gevallen de toevoeging van het woord "Nederland" al volstaan. Ook in het buitenland moet dit zeker werken. Momenteel verblijf ik in Colombia en alle eerst genoemde resultaten worden in het Nederlands aangeboden.

Standaard avatar René Reehuis 19.01.2017 - 21:16

Hallo, ik surf al een tijdje op duckduckgo en mijn zoekopdrachten waar ik had op geklikt bleven onveranderd blauw
Vandaag worden bij de zoekopdrachten waarop ik reds op heb gekeken ineens paars dus zichtbaar waar ik ben op geweest ?
Is er dan toch iets veranderd aan de privacy ?
Alvast bedankt voor uw antwoord
Anoniempje

Standaard avatar Anoniempje 26.01.2017 - 23:41

Ben je nog anoniem als je via duck2go iets via Google wil zoeken?

Standaard avatar Gen 02.03.2017 - 19:11

Ik heb DDG als standaard ingesteld, maar helaas moet ik soms toch een beroep op Google doen. En lastig vind ik, dat ik telkens bij opstarten "nederland" moet instellen. Anders krijg je erg ongewenste resultaten...

Standaard avatar Swinden 11.03.2017 - 14:58

Zeer interessant. Zeker gezien de foute kleren waar facebook momenteel in zit, en dus kan dit ook zijn uitwerking hebben op andere techreuzen zoals google, die uiteraard net zo driftig info van zijn bezoekers bewaard en verhandeld. Ik ga duckduckgo installeren en eens kijken hoe het werkt!

Standaard avatar joost van der est 16.04.2018 - 11:31

Heeft DDG een verdienmodel, door wie worden de medewerkers betaald?

Standaard avatar Carl Klamer 20.05.2018 - 08:50

Als antwoord op door Carl Klamer

Goede vraag! Ik ben hier ook heel benieuwd naar!!

Standaard avatar Frank 03.07.2018 - 15:11

Als antwoord op door Frank

Beste Carl en Frank, DuckDuckGo verdient geld met advertenties en affiliate links. https://duck.co/help/company/advertising-and-affiliates

Standaard avatar Thomas van Eldijk 06.07.2018 - 11:21

Mijne Hereen, een bijzonder nuttig artikel met een duidelijke uitleg, bedankt bij deze

Standaard avatar Anoniem 13.08.2018 - 21:06

Op zich betere gedachte er achter, dat zoektermen maar niet ongevraagd worden gebruikt om aan je te verkopen. Maar als denk aan bv you tube, en hij logt eens niet automatisch in om één of andere reden, en dus willekeur aan plaatjes in beeld heb ben ik toch lichtelijk even wat geërgerd, idee dat dat met dit dan ook zou hebben. ...Weet het nog niet.

Standaard avatar G Wijnsma 16.02.2019 - 13:37

Volgens mij kun je inmiddels de taal en regio in een kluis opslaan dmv een wachtwoordzin. Zodra je deze invult slaat hij volgens mij een cookie op in je browser met de instellingen. Bij elke browser die je nu gebruikt kun je deze zin gebruiken om "in te loggen". Er wordt alleen om een unieke zin gevraagd en verder geen gegevens, dus privacy lijkt gewaarborgd.
Ik heb inderdaad ook nog wel de vraag wat er gebeurt wanneer je via DDG Google zoekt en deze vervolgens gebruikt?

Standaard avatar Martin 11.03.2019 - 11:44

Ik ben het echt spuugzat om overal achtervolgd te wordenvia google

Standaard avatar Jan Tolsma 14.04.2019 - 14:06

En hoe kan ik duckduck downloaden?
Niet op deze site denk ik.

Standaard avatar J. vd Busse 30.04.2019 - 15:20

Als antwoord op door J. vd Busse

Hi J. vd Busse, DuckDuckGo is een zoekmachine die je online kunt bezoeken door naar www.duckduckgo.com te gaan. Gr, Thomas.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 06.05.2019 - 16:37

Interessant allemaal maaar hoe verwijder je DuckDuckGo,dat kan ik nergens vinden.

Standaard avatar Lvbraak 27.06.2019 - 19:27

Als antwoord op door Lvbraak

Hi Duckduckgo is een website die een zoekmachine aanbiedt, je kunt deze niet verwijderen. Gr, Thomas.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 05.07.2019 - 14:33

Ik heb de onion app op mijn iPhone geïnstalleerd Als ik op het tor netwerk een zoekopdracht in DuckDuckGo invoer krijg ik alleen de melding ‘forbidden’ te zien. Wat doe ik verkeerd?

Standaard avatar Tom 13.07.2019 - 18:03

Als antwoord op door Tom

Hi Tom, helaas kunnen we je hierbij niet helpen. We waarderen privacy enorm maar zijn nog niet zover gegaan dat we duckduckgo via het Tor netwerk zijn gaan gebruiken. Je kunt dit denk het beste bij de makers van duckduckgo neerleggen. Gr, Thomas van Eldijk. 

Standaard avatar Thomas van Eldijk 16.07.2019 - 11:37

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.