Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen over Drupal 8

Drupal 8 bevat een hoop nieuwe technologische verbeteringen. Maar wat betekent Drupal 8 voor jou? Moet je overstappen? En zo ja, hoe gaat dat?

Een foto van een raket die net als Drupal 8 gelanceerd wordt.

Drupal 8 is 19 november 2015 gelanceerd. Na jarenlang ontwikkelen door 3300 programmeurs wordt er een nieuwe release van Drupal uitgebracht.

Drupal 8 bevat een hoop nieuwe technologische verbeteringen. Zo bevat het nog meer opties, en is het cms direct na installatie een stuk gebruiksvriendelijker.

Maar wat betekent Drupal 8 voor jou? Moet je overstappen? En zo ja, hoe gaat dat?

In dit artikel geef ik antwoord op de meest gestelde vragen die we krijgen van onze klanten die Joomla, Wordpress, Drupal 6 of 7 beheren.

Waarom zou ik moeten overstappen naar Drupal 8?

Er zijn een hoop nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op te noemen, maar geen van deze cutting-edgeverbeteringen zijn een must-have voor de eindgebruiker. Met andere woorden: ik kan geen voordeel van Drupal 8 bedenken waarom je nu je huidige website zou moeten loslaten.

De belangrijkste reden om over te stappen ligt in de toekomst. Veel van de veranderingen bij Drupal 8 liggen verscholen onder motorkap en zijn bedoeld voor 3rd party developers. Het is daarom vooral interessant om te zien wat er over een jaar of twee allemaal mogelijk is met Drupal 8.

Bezit je nu een Wordpress of Joomla website? Dan zijn er tal van redenen om over te stappen, maar dit heeft meer te maken met de voordelen van Drupal ten opzichte van Wordpress en Joomla.

Denk aan een uitgebreid systeem voor gebruikersrollen en -rechten waarmee je communitywebsites, klantenportalen of een intranet kan opzetten. Of neem de uitgebreide opties om ‘rijke’ content te maken met velden zoals: type, gewicht, datum, categorie of thema, en overzichten met zoek- en filtermogelijkheden voor bezoekers.

Bekijk ook hier mijn vergelijkings artikel: Joomla vs Drupal vs Wordpress

Kan ik nu al overstappen naar Drupal 8?

Drupal 8 is stabiel en wordt al door redelijk veel websites gebruikt. In de praktijk zijn er echter wel wat haken en ogen. Ten eerste de kinderziektes. Elke major release van elk systeem leert ons dat er meestal kritische beveiligingslekken en -bugs in de eerste versies van het systeem zitten. Pas wanneer de grote massa met het systeem aan de slag gaat, worden deze ontdekt.

Daarnaast zijn niet alle 3rd party modules klaar om met Drupal 8 te werken. Uit ervaring met eerdere Drupalreleases, weten we dat het vaak maanden duurt voordat het gros aan modules compatibel is met de nieuwste Drupal release. In het geval van de overstap van 7 naar 8 is deze periode langer omdat Drupal 8 technisch anders werkt dan Drupal 7.

Het kan dus zo zijn dat bepaalde functionaliteiten die je nu wel in een Drupal 6 of 7 websites bezit, (nog) niet kunt gebruiken in Drupal 8.

Op de hoogte blijven van Drupal en internet ontwikkelingen? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Wat houdt een overgang naar Drupal 8 precies in?

De techniek van Drupal 8 is onder de motorkap anders dan die van Drupal 7. Dat betekent dat de techniek van de website opnieuw opgezet moet worden. Het webdesign, of beter gezegd de theme, kan op veel vlakken hetzelfde blijven, maar moet ook op een aantal punten aangepast worden.

De content en gebruikers zijn dankzij de ingebouwde migratietool van Drupal 8 over te zetten, maar ook hier zijn misschien wijzigingen nodig omdat de structuur van de content in Drupal 7 anders is dan de structuur van de content in Drupal 8.

Ik heb nu een Drupal 7 website, wordt deze nog ondersteund?

Jazeker, deze wordt nog heel lang voorzien van bug- en securityfixes. In principe hanteert de Drupalcommunity een beleid dat de laatste major release wordt ondersteund. Dat zou dus wel betekenen dat je tegen de tijd dat Drupal 9 uitkomt, overgestapt moet zijn naar Drupal 8. 

Beheer je een Drupal 6-website? Dan is het zaak om nu over te stappen naar Drupal 7 of 8. Omdat er nog redelijk wat Drupal 6 websites zijn, heeft de community besloten om deze iets langer te ondersteunen. Drie maanden na de lancering van Drupal 8 om precies te zijn. Wanneer er hierna een bug of securitylek in Drupal 6 blijkt te zitten, wordt hier geen patch meer voor uitgebracht. 

Conclusie

Je hoeft nu niet meteen over te stappen naar Drupal 8. Behalve als je een Drupal 6 website hebt. Werk je nu met Drupal 7, Joomla of Wordpress, dan is het wel interessant om de nieuwe ontwikkelingen van Drupal 8 in de gaten te houden. En raden we vooral over te stappen wanneer je Drupal 7, Joomla of Wordpress verouderd is en bijvoorbeeld nog geen responsive webdesign bezit. In dergelijke gevallen is het interessant om de investering te doen in de nieuwste versie van het CMS (in dit geval versie 8) zodat je deze langer kunt gebruiken.

Wil je Drupal 8 eens proberen? Dan kun je gratis via Pantheon een Drupal 8 website opzetten.

Heb je vragen over Drupal 8 of over de overgang naar Drupal 8? Dan beantwoord ik je vragen graag in het reactie gedeelte onderaan deze pagina.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,348 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Lijkt mij een mooi programma Drupal maar krijg het alleen niet geinstalleerd, na de installatie krijg ik alleen maar tekst te zien dus geen opmaak.

Standaard avatar Ron Spruit 15.02.2016 - 22:54

Als antwoord op door Ron Spruit

Hi Ron, dat klinkt inderdaad als een installatie fout. Waarschijnlijk kan de css vanuit de theme niet geladen worden. Dat kan iets simpels zijn als de chmod rechten die niet goed staan voor deze map/files. Als je net begint met Drupal dan raad ik hier niet al te veel tijd aan te besteden. Er is nog zoveel te leren. :-) Er zijn tal van oplossingen waarbij je binnen een paar kliks een Drupal installatie goed werkend krijgt. Ik gebruik zelf altijd https://pantheon.io/ hier kun je gratis een sandbox website opzetten. Dit kost je een paar minuten en mocht je toch niet bij Pantheon willen hosten dan kun je de bestanden en database gewoon downloaden.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 17.02.2016 - 14:12

Ik heb enkele jaren geleden een Dreamweaver CS5 website gemaakt, maar heb momenteel de installatieCD's niet meer, waardoor ik die website niet meer kan updaten. Ik wil overstappen naar JOOMLA of DRUPAL. Kan mijn Dreamweaver website overgezet worden naar JOOMLA of DRUPAL, of kunnen jullie dat doen. Kostprijs?
Dank bij voorbaat. Paul.

Standaard avatar Paul De Vreese 29.02.2016 - 23:05

Als antwoord op door Paul De Vreese

Beste Paul, een html website overzetten naar Joomla of Drupal is niet echt mogelijk. De content staat nu in html documenten en moet in een database gezet worden en de vormgeving moet anders worden opgebouwd in een zogenaamde template of theme. En als de website al enkele jaren is gebouwd dan is de kans groot dat deze niet responsive is. Eigenlijk komt het er dus neer dat er een compleet nieuwe website gemaakt moet worden. Hoeveel dit kost hangt van veel factoren af zoals de gewenste functionaliteit of de complexiteit van de content. En omdat we alles op maat bouwen en ontwerpen moeten we eerst een goed inzicht krijgen voordat we een prijs kunnen afgeven. Als je mij een overzicht kan mailen ([email protected]) van je wensen en eisen, dan kan ik je een indicatie geven van de kosten en doorlooptijd.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 01.03.2016 - 11:23

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Gerelateerde projecten

Een koe in de wei.

Levende Have is een begrip onder houders van boerderijdieren en de website Levendehave.nl trekt dan ook gemiddeld 50.000 unieke bezoekers per maand. Met als basis het maandelijkse…

"Na een proces van testen en verbeteren, was daar dan eindelijk een fantastisch resultaat." Jinke Hesterman Levende Have