Duurzaam websites creëren

Dit doen we al langer. Deels omdat we ons bewuster zijn geworden van de impact die we hebben op het klimaat, maar ook omdat we sinds 2010 een andere methode van websites creëren hebben aangenomen.

Een aanpak waarbij we websites ontwerpen en bouwen op basis van een vaste scope en een vaste projectprijs. Daarbovenop hanteren we geen limiet op verbeterpunten die onze opdrachtgevers aanleveren. Dit dwong ons om zo efficiënt mogelijk te werken en nog betere websites te maken die naadloos aansluiten bij de wensen van onze opdrachtgevers.

We verbeteren ons proces vrij actief door elke minuut van onze tijd te registreren. In het begin vreemd omdat we juist níet meer met uren en een uurtarief werken. Maar met de data die we hierdoor verzamelen kunnen we na de afronding van elk project analyseren of alle resources goed zijn ingezet en waar we nog kunnen optimaliseren.

De veranderingen die we hierdoor maken zijn klein, maar nu jaren later ziet ons proces er compleet anders uit. We vergaderen minder, reizen minder en hebben ons proces simpeler ingericht waardoor minder tussenstappen en communicatie nodig zijn.

CO2-neutraal

Ondanks dat we bewust omgaan met resources blijven we CO2 uitstoten. Door te reizen of elektriciteit te verbruiken tijdens het creëren van onze websites, en de meeste impact hebben de websites zelf. Ook al hosten wij niet zelf de websites die we maken, ze zijn wel een gevolg van ons werk.

Websites staan gehost in datacenters op servers die dag en nacht aanstaan en veel stroom verbruiken. Hoeveel een server precies verbruikt hangt af van de configuratie en belasting van de server, maar gemiddeld kun je uitgaan van een 250 kWh per maand. [Bron Previder.com] En daar komen nog diverse onzichtbare stroomverbruikers bij zoals de koelingssystemen, firewalls en eventuele extra back-upservers.

Het liefst zouden we al onze opdrachtgevers willen adviseren om te kiezen voor een groene hostingprovider, maar het is niet zo makkelijk om die aan te wijzen. Een interessant artikel in de zoektocht naar duurzame hosting is 'Duurzaam online: een groene webhost is niet altijd zo groen als het lijkt'.

Daarom houden we het vooral bij adviseren van efficiënte hosting en het optimaliseren van de website waardoor die sneller wordt en minder serverbelasting heeft. Dit draagt uiteindelijk bij aan minder verbruik. Bijkomend voordeel van een snelle website is dat dit fijn is voor de bezoekers van de website en bonuspunten oplevert in zoekmachines als Google.

Omdat we, hoe efficiënt en zuinig we ook werken, altijd blijven verbruiken en uitstoten hebben we gezocht naar een manier om dit te compenseren. We zijn uitgekomen bij Trees for All. Een stichting die aan CO2-compensatie doet via duurzame bosprojecten die voldoen aan de strenge eisen van het CBF-keurmerk.

Er zijn natuurlijk kanttekeningen te maken bij CO2-compensatie. Ten eerste is het maken van een footprint altijd een inschatting en is de kans groot dat er verborgen uitstoot via een indirecte weg plaatsvindt. Daarnaast duurt het lang voordat de bomen die nu geplant worden veel CO2 gaan opnemen en uiteindelijk komt de CO2 weer in de atmosfeer wanneer deze bomen gekapt worden of sterven.

Toch zouden we het een gemiste kans vinden als we dit niet zouden doen en willen we graag naast zuiniger leven en werken, een extra stap zetten. Daarom zijn we sinds begin 2020 CO2-partner Dit houdt in dat we een footprint hebben gemaakt van onze geschatte uitstoot en we die uitstoot jaarlijks bijhouden en compenseren.

Meer informatie vind je op: Treesforall.nl

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel? Laat dan een reactie achter
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.