Squarespace is een systeem waarmee je websites kan bouwen. Met de nieuwste versie ‘Squarespace Seven’ probeert het Amerikaans bedrijf het optuigen van je eigen plek op het web zo gemakkelijk mogelijk te maken. In deze korte video (4:19) bekijk ik de nieuwste versie.

Video transcript

Hoi, vandaag ga ik even kijken naar Squarespace zeven, de nieuwste versie van Squarespace. Ze hebben geprobeerd het allemaal wat simpeler, wat makkelijker te maken. Dus ik als doorgewinterde website bouwer ga eens kijken of het voor mij ook zo makkelijk is.

Je begint met Squarespace 'Get Started' button. Je kiest al direct een template. Er zijn nu volgens mij iets van twintig templates beschikbaar.

Stel je voor ik ga een restaurant beginnen. Dan zeg ik hier 'Start with this design'. Dan moet ik mijn naam even invullen. En een wachtwoord. Je ziet hoe makkelijk het gaat.

Nu kom in de Squarespace omgeving. Nu weet ik toevallig dat dit Squarespace zes is. En om Squarespace zeven aan te zetten ging je naar het tandwieltje volgens mij. En dan Squarespace zeven. Dan kun je hier een vinkje aanzetten. En dan save je hem. En dan kom je eigenlijk direct in Squarespace zeven terecht.

Verbinden... Hij heeft het er moeilijk mee. Ik krijg een intro filmpje. It's personal. Nou 'Robert's Salades'. Je ziet direct de website. 'Robert's salades' staat hier al.

Wat opvalt is dat je ergens overheen hovert je direct de mogelijkheid krijgt om het aan te passen. Stel je voor ik wil de titel aanpassen. Ik wil ook salades en broodjes. Dan kun je een tagline invoeren: 'Lekkere salades en broodjes'.

Blijf op de hoogte van de laatste internet trends en meld je aan op onze nieuwsbrief

Wat ik apart vond is dat de save button hierboven zit. Dat is even wennen. Meestal bij Wordpress, Drupal, Joomla zit het allemaal onderaan. Hier zit het dan bovenaan.

Je kan heel makkelijk ook de navigatie aanpassen. De readme link mag weg. Nu zie je dat het direct aangepast wordt.

Wat opvalt is dat het heel erg gericht is op de Amerikaanse markt. Het is ook een Amerikaans bedrijf. Opentable. Dat is een Amerikaanse koppeling weer met een Amerikaans systeem. Kennen wij in Nederland niet. Dus in dat opzicht is dat voor een restaurant nutteloos. Ook hier Grubhub, delivery.com, Seamless... Het zijn allemaal Amerikaanse services.

Vooralsnog is er niet echt een integratie met Nederlandse diensten. Of die Nederlandse diensten bestaan niet eens. Dus dat is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Het is wel heel makkelijk om je menu aan te passen. Dit is dan een template die ik gekozen heb, maar je kan je ook voorstellen dat je gewoon een bedrijf website kan maken met deze template.

Wat me wel opvalt is dat je heel erg in een stramien wordt gedrukt. Dus als jij nu iets anders wil gaan doen... Je kan hier andere foto's plaatsen, maar het blijft toch allemaal een beetje hetzelfde. Het is heel erg handig om makkelijk plaatjes en teksten toe te voegen. Maar om nou te zeggen dat je er echt een unieke website mee maakt... dat gebeurt nog niet.

Los daarvan, het wel heel erg makkelijk. En dat is denk ik ook wel het doel van Squarespace zeven. Gewoon zo makkelijk mogelijk een website maken. En ik heb het idee dat ze daar wel heel erg in geslaagd zijn. Dus voor zover even deze korte uitleg.

Laat me weten wat jouw bevindingen zijn van Squarespace in de comments!

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel? Laat dan een reactie achter
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Reacties

Hallo, Als ik het goed begrijp zeg jij (net als veel anderen) dat Square space zo veel sneller en makkelijker is dan bijvoorbeeld Wordpress. Jammer dat je er inderdaad niet iets unieks van maken kan, maar dat is voor mij misschien niet zo belangrijk. Ik heb wel een vraag waar ik het antwoord niet op Square Space kan vinden: kan ik er een kalender op zetten? Ik heb een B&B en heb een kalender nodig waar ik de beschikbaarheid van kamers op kan laten zien. Weet jij of dat daar mogelijk is?
Alvast bedankt voor je antwoord! Vriendelijke groet, Piekel

Robert,

Hoe zit het met de migratie van 5 naar 7? Squarespace is toch een platform wat als grootste pluspunt het niet hoeven upgraden heeft. Echter voor de migratie van een eerdere versie naar 7 moet je de site opnieuw opbouwen las ik ergens. Bij Joomla en Wordpress betekenden die migraties ook simpelweg dat sites volledig opnieuw moesten worden gebouwd.

Mijn vrouw gebruikt Squarespace met heel veel plezier. Precies zoals jij hier omschrijft is het gebruiksgemak toch echt wel een stuk beter (voor cms nieuwelingen) dan met Joomla en Wordpress.

Hoi Peter,

Voor zover ik kan heeft de migratie van Squarespace 5 naar Squarespace 7 inderdaad wat voeten in de aarde (https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/206536817-Moving-from…). Maar dit hoeft niet negatief te zijn omdat het juist goed is om de zoveel jaar weer eens kritisch naar je website te kijken. Welke content is er nog echt nodig? En is het ook niet eens tijd voor een nieuw ontwerp? Ik denk dat je het juist moet zien als een kans om een frisse start te maken.

Profile picture for user rroose

Ja daar heb je als webdesigner gelijk in maar voor de eindgebruiker ligt dat wel anders. In deze tijd wordt je gek van alles wat maar constant ge-update moet worden. Je computersoftware, telefoon, printers, etc, ect... Zelfs een moderne auto moet ge-update. Als mijn vrouw een Wordpress website heeft is er elke week wel een update voor een plugin of wat dan ook. Zij wil als ondernemer minder gedoe, minder zorgen, minder updates. Daar komt bij dat ik vele klanten heb gezien die gek werden dat alles na een update veranderd was, terecht!

Squarespace benaderd voor mij het beste hun wensen. Belangrijkste pluspunten: 1. Het is makkelijk(er) zelf te beheren 2. Veiligheid is optimaal voor mensen die geen fluit verstand van hun website (willen) hebben. 3. Het vraagt namelijk niet elke week om (veiligheids-) updates die ikzelf of de klant moet doen. Grootste nadelen: 1. Opzetten vergt toch enige kennis voor NL gebruikers vanwege de koppeling met je elders geregistreerde domeinnaam, mail en dns ("Wat?", vraagt mijn vrouw dan...) waardoor je ook weer bij twee partijen zit. 2. In Joomla, Drupal en Wordpress kan alles, echt alles wat je wil... Met Squarespace kan iets simpels soms gewoonweg niet. (Maar dat kan ook weer een plus zijn.)

Tja... Ik hoop dat je m'n uitgebreide commentaar waardeert en ik hoop dat iemand er iets aan heeft. Ik vind het zo geniaal hoe jullie bij Van Eldijk openstaan voor alternatieve en nieuwe website software en daarover schrijven. Joomla, Drupal en Wordpress kunnen echt alles en zijn geniale producten maar voor de gemiddelde ondernemer die een eigen website/shop wil als een vakantieganger die zelf in de cockpit van een Boeing moet plaatsnemen. Dan zegt de gezagvoerder/sitebouwer, "zo alles staat op automatisch en als je een andere route wilt zeg je het maar, ik ga even koffie drinken". Whaaaaa.... er knippert iets, duizenden knopjes, rood warning lampje...

Squarespace vult dat gat en KAN dus fijner zijn voor bepaalde gebruikers maar ook voor een sitebouwer want je wilt toch uiteindelijk tevreden klanten. Wel hoop ik dus van harte dat Squarespace die persona voor ogen houdt en niet in de ICT valkuil van wekelijkse updates en jaarlijkse migraties valt. En dat ze flexibel en innovatief blijven dus menu's hebben die wel goed werken op mobiel (niet zoals template Native wat niet wordt gefixt) Dan is er namelijk vast snel een ander platform dat het marktaandeel wegkaapt.

Uitgebreid commentaar waarderen wij natuurlijk altijd :) Als je met technieken werkt die constant verbeterd worden ontkom je er niet aan dat je op een gegeven moment moet updaten. Wel merken wij dat het, zoals jij terecht aangeeft, steeds makkelijker wordt. Bij Wordpress gebeurt het al automatisch en bij Drupal is het slechts een kwestie van op een paar knoppen klikken. Ook wordt het steeds makkelijker om een website te maken. Zo belooft 'The Grid' (https://thegrid.io/) zelfs een website die zichzelf helemaal opbouwt en ik heb het idee dat zij inderdaad gaan proberen het marktaandeel weg te kapen bij partijen zoals Wix, Squarespace, etc.

Profile picture for user rroose

Kunt u ons vertellen of er Nederlandstalige boeken zijn over squarespace en weet u wellicht mensen die cursussen geven in het gebruik van ?

Voor zover ik weet zijn er geen Nederlandstalige boeken en dit komt volgens mij omdat het systeem vrij makkelijk te leren is.

Er zijn overigens wel alternatieven in het Nederlands die een vergelijkbaar pakket bieden zoals http://nl.jimdo.com/

Profile picture for user rroose

Hallo,

Bedankt alvast voor de info. Weet u misschien of er een Nederlandse handleiding, of video's bestaan om een website via Squarespace te maken?

Mvg

oh sorry, ik zag te laat dat iemand anders de vraag al eens had gesteld. Spijtig dat er geen Nederlandse versie is

Hi, ik ben op zoek naar een makkelijke, niet al te dure, oplossing voor een webshop. Hierin is het van belang dat ik aan de voorkant uit templates kan kiezen, eigen huisstijl kan toepassen en mooie afbeeldingen kwijt kan. Overige vereisten zijn; koppeling met iDeal, PayPal, creditcard, bankoverschrijving of wellicht Afterpay. Aan de achterkant wil ik voorraden kwijt kunnen, en ik wil graag de mogelijkheid tot kortingscodes (automatische berekening), giftcards, verzendopties en automatische mails vanuit account aanmaken en bestellen. Is Squarespace hiervoor een oplossing of zijn er Nederlandse opties? p.s. ik ben een leek en heb tijd om zelf te vullen, maar kan absoluut niet bouwen.

Hi Stefanie, 

Squarespace valt af omdat het geen iDEAL ondersteunt. De eisen die je stelt zijn logisch maar best pittig en ik vraag me af of je dit in een kant en klare oplossing gaat terugvinden. Ik denk dat je zal moeten uitwijken naar een Magento / WooCommerce (wordpress) / Ubercart (drupal) oplossing waarbij een e-commerce specialist de website op maat voor je inricht. Dat is wel vrij kostbaar maar dan kun je de webshop wel op maat laten inrichten. Squarespace heeft als voordeel dat je veel sneller online kan, geen specialist nodig hebt, alleen zul je dan op bepaalde wensen moeten inleveren. Gr, Thomas van Eldijk.

Profile picture for user thomasvaneldijk

Hoii, hij wilt mijn .nl site niet ondersteunen is dit normaal?

Hi Nora, het beste kun je contact opnemen met de support desk van Squarespace. Die kunnen je verder helpen. Dat is een van de voordelen van een closed source / betaald cms.

Hoi, ik wil in een squarespace website een feature inpassen waarvan ik niet weet of dat kan. Wie weet weet jij het?
Ik heb een gratis gids die mensen kunnen aanvragen. Dat kan ik gewoon onder een 'download' knop doen, maar liever wil ik een proces als volgt: je klikt op een button "vraag de gratis gids aan'. Daarna vul je je naam ene mailadres in en je krijgt direct de gids toegestuurd per email. Het oordeel daarvan is dat ik e-mailadressen kan verzamelen om eventueel contact top te nemen bij interesse voor een vervolg traject. Weet jij of dit kan?

Dat moet zeker kunnen. Vraag anders even de support desk van Squarespace voor hulp. Daar betaal je immers voor.

beste Robert en anderen VANELDIJK,

Ik kom "toevallig" op jullie post omdat ik bij mijn squarespace website wat financieels moet veranderen. Goed om jullie verhaal te lezen en dank alvast.
Wat ik alleen niet helemaal begrijp; ik heb mijn website bij hun sinds november 2018, gebouwd door een grafisch ontwerpster (en haar keus gevolgd). Lees ik nu dat ik eigenlijk de nieuwe versie moet hebben squarespace 7, en dat die nieuwe versie een nieuwe bouw vraagt, als ik de gemakken ervan wil hebben?

Klein vraagje erbij; ik lees dat ik eigenlijk ook meer gebruik moet maken van hun klantenservice; alleen is dat waarschijnlijk dan ook op Amerikaanse tijden in het Engels? Terwijl ik zelf nu net niet zo'n technisch niveau daarin bevat.

Dank alvast, Katelijne

Hi Katelijne, upgraden of beter gezegd overstappen naar 7 heeft inderdaad voordelen. Welke en hoe dat moet, kun je terugvinden bij de support teksten van squarespace, zie o.a.: https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/206536817-Squarespace…

Je kunt denk ik het beste dezelfde ontwerper, die je destijds hebt ingehuurd om je website te maken, vragen of ze kan helpen met de overstap. De support van Squarespace is inderdaad Engels en daarnaast verwachten ze enige technische kennis van de eigenaar van de website. Hun bieden de tools maar je moet het zelf doen.

Wanneer de ontwerper die je destijds hebt gebruikt uit beeld is, dan is dit wel het moment om na te denken of je bij Squarespace wilt blijven. De overstap kost het nodige werk en er zijn in Nederland veel meer bureau's / specialisten die werken met open source systemen als Wordpress of Drupal dan een gesloten systeem als Squarespace. Succes en groeten, Thomas van Eldijk.

Dank, Thomas van Eldijk en je team. Heel hulpvaardig dit!
Gezonde groet, Katelijne