Overslaan en naar de inhoud gaan

Squarespace een vervanging voor Joomla, Drupal, Wordpress?

Er komt een nieuwe generatie tools aan die het maken van een websites nog makkelijker maken. In dit artikel bekijk ik Squarespace. Dit is de ideale tool om een simpele website te maken, maar wat als je net iets meer verwacht van je website?

Een website gemaakt met Squarespace.

Als je vroeger een website wilde maken moest je kennis hebben van HTML en CSS. Met de opkomst van content management systemen (zoals Joomla, Drupal en Wordpress) is het al een stuk makkelijker omdat deze CMS-en de HTML en CSS voor je genereren. Je moet dan wel kennis hebben van het CMS en weten hoe je deze moet installeren en configureren. Websites maken is de laatste paar jaar nóg makkelijker geworden. Er zijn nu namelijk online diensten waar je met een paar klikken een eenvoudige website kan maken. In dit artikel bespreek ik zo een dienst, namelijk: Squarespace. Ik kijk naar de voor- en nadelen en geef ook aan in welke situaties je een website kan bouwen met Squarepace of wanneer je een website laat bouwen in een CMS zoals Joomla, Drupal of Wordpress.

Wat is Squarespace?

Wanneer je een account aanmaakt bij Squarespace kun je direct beginnen met het bouwen van je eigen website. Stap voor stap wordt je door het proces heen geleid. Je kan kiezen voor een standaard thema, of je kan zelf een thema maken. Squarespace is verbazingwekkend uitgebreid:

 • Je kan zelf pagina’s en menu items aanmaken, wijzigen en/of verwijderen.
 • Het is mogelijk om een standaard thema te kiezen en deze naar wens aan te passen.
 • De websites die je maakt met Squarespace zijn standaard geoptimaliseerd voor zoekmachines.
 • Er zit zelfs een ingebouwde webshop module in.
 • Bekijk voor een uitgebreide omschrijving de feature index van Squarespace.

De gebruiksvriendelijke interface van Squarespace.

Andere voordelen zijn:

 • Het is goedkoop. Voor 8 dollar per maand heb je al een website.
 • Hierbij is de hosting inbegrepen. Je hebt dus alles op één plek.

Op de hoogte blijven van internet trends? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Wat zijn de beperkingen van Squarespace?

Squarespace is een goede tool om een simpele website mee te bouwen die bestaat uit een paar pagina’s en een blog. Zodra je meer van je website gaat eisen loop je al snel tegen de beperkingen van Squarespace aan.

 • Het systeem met rollen is minimaal. Je kan andere mensen wel toegang geven maar de manier waarop je de rechten toekent zijn heel beperkt. Je kan bijvoorbeeld geen rol maken voor iemand die alleen maar nieuws kan aanmaken of het nieuws van andere gebruikers kan bewerken of verwijderen.
 • Zodra je een online plek wil maken waar mensen met elkaar interactie hebben, zoals in een community, heb je niet veel aan Sqaurespace. Het platform biedt wel de mogelijkheid om bepaalde content af te schermen maar geeft je bezoekers niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld een profiel aan te maken en contact te leggen met andere bezoekers.
 • Een ander gemis in Squarespace is de mogelijkheid om eigen overzichten in te richten met bepaalde criteria. Zoals je bijvoorbeeld bij Drupal, Joomla en Wordpress kan aangeven dat een pagina alleen content items van een bepaalde categorie of type moet laten zien. Wanneer je dan een content item maakt van dit type of die behoort bij de juiste categorie komt deze automatisch in het overzicht te staan. Bij Squarespace moet je dit allemaal handmatig aangeven en gaat het niet geautomatiseerd.
 • Het is niet mogelijk eigen velden aan te maken. Dit kan lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld een locatie veld wil toevoegen bij een evenementen content type.
 • Omdat bovenstaande niet mogelijk is kun je ook geen overzicht maken waar mensen op het locatie veld kunnen filteren.

Naast deze beperkingen zijn er ook grote nadelen, namelijk:

 • Je hebt beperkte controle over je website. Squarespace kan zonder pardon je website offline gooien omdat je misschien vergeten bent de laatste factuur over te maken. Of misschien dat de Amerikaanse overheid jouw website niet vertrouwt en onder de noemer ‘Patriot Act’ toegang krijgt tot al jouw data. 
 • Het kost veel tijd. Ondanks dat alles gebruiksvriendelijk is ben je veel tijd kwijt met het bij elkaar klikken van je website.
 • Kennis van webdesign is vereist. Er wordt namelijk veel webdesign terminologie gebruikt. Daarnaast blijft het maken van een website een creatieve bezigheid dus ervaring met het maken van websites is duidelijk een vereiste.
 • Overstappen van CMS naar CMS is nooit makkelijk maar bij Squarespace heb je beperkt toegang tot jouw content. Er is een export functie om je content om te zetten naar een .xml bestand. Maar je plaatjes worden hierin niet meegenomen.

Wanneer moet je Squarespace gebruiken en wanneer niet?

Als je een simpele website wil maken waarbij je alleen een paar pagina’s met informatie hebt dan heb je aan Squarespace genoeg. Wil je meer functies zoals een community onderdeel of een uitgebreidere rollen verdeling dan schiet Squarespace tekort. Daarnaast adviseer ik Squarespace te gebruiken wanneer je weinig tot geen budget hebt maar wel veel tijd. Het fine-tunen van Squarespace kost namelijk erg veel tijd en in sommige gevallen kan het dan voordeliger zijn om een webdesigner in te huren.

Heb jij al met Squarespace gewerkt? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen? Laat het mij weten door hieronder een reactie te geven.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,794 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Dank Robert voor de heldere uitleg! Toch ook een vraag:
Weet jij of er een significant nadelig effect te verwachten is op je SEO als je een .nl domein bij Squarespace (met een buitenlandse webserver) laat draaien? Zo ja hoe kun je dit effect neutraliseren?
Alvast bedankt!
Ruben

Standaard avatar Ruben 06.09.2014 - 08:55

Als antwoord op door Ruben

Hoi Ruben,

Onze website (www.vaneldijk.nl) wordt ook gehost in de US (bij Pantheon) en wij ondervinden qua SEO geen nadelig effect. Dus wat betreft Squarespace lijkt mij dat ook geen probleem, zolang de website maar snel genoeg is.

Standaard avatar Robert Roose 13.10.2014 - 12:05

duidelijke oordeel. Dank je.

Standaard avatar Algren 07.01.2015 - 01:13

Heb je ervaring van een webshop in squarespace? Wat is jouw mening? Het is voor eigen ontworpen juwelen, geen grote aantal van producten. Wel 2x per jaar nieuwe collectie van +/- 10 producten, elk product in 8tal kleuren. Er is een klein budget, zelf tijd voor opzetten is er voldoende.
Ik twijfel nog tussen het gebruik van squarespace en shopify.

Standaard avatar Lien Hereijgers 17.03.2015 - 09:33

Als antwoord op door Lien Hereijgers

Ik heb zelf wel heel even gespeeld met de webshop in Squarespace maar heb er niet heel veel ervaring mee. Hetzelfde geldt overigens voor Shopify alhoewel ik daar wel goede dingen over hoor. Als je je echt wil focussen op je webshop denk ik dat het verstandiger is te kiezen voor Shopify. Wil je juist een combinatie tussen een webshop en statische content dan is Squarespace een betere keuze. Wat je sowieso kan doen is Squarespace uitproberen. Je betaalt maandelijks dus als het blijkt dat het niet naar je wens is kan je overstappen naar Shopify of een andere systeem. Probeer dan wel de tijd die je erin steekt zoveel mogelijk te beperken door de standaard oplossingen (zoals het thema) van Squarespace te gebruiken.

Standaard avatar Robert Roose 20.03.2015 - 10:48

Het grootste nadeel dat je site offline gaat als je niet betaald of de Amerikaanse overheid vind ik niet relevant omdat beiden ook voor een Joomla of Wordpress website gelden als je de hosting niet betaald. En als je je Joomla website bij XS4ALL host en de oorlog verklaart aan de Wereld ben je ook snel offline denk ik.

Het grote voordeel van een online dienst is wel dat jij (of je minder technische klant) niet hoeft te updaten of lastige backups moet maken. Dit is verreweg het grootste probleem met Joomla en Wordpress, je MOET updaten anders krijg je vroeg of laat problemen en dat updaten is zeker niet altijd click-and-forget.

Maar je hebt gelijk dat Wix en Squarespace (en andere online diensten) nog lang niet op kunnen tegen de mogelijkheden die J&W bieden. Zelfs met de simpelste site loop ik snel tegen de wanden van Squarespace aan.

Het is in dat opzicht wel heel spannend wanneer Google met een volwassen Google Sites komt. Dat zou echt een revolutie zijn. Dan kan elke "Jan de Tuinman" z'n eigen websitje opzetten of wij als webdevelopers doen dat. Al vallen we dan vast vaak in een web van verkeerd gekoppelde services en vergeten wachtwoorden. Maar dat is een andere discussie... hihi

Standaard avatar Peter B. 07.05.2015 - 16:55

Ik heb onlangs onze site gebouwd met squarespace. Het was niet heel makkelijk, maar voldoet geheel aan onze wensen. Www.rolemco.nl

Standaard avatar Rolf hendriksen 09.11.2015 - 22:31

Als antwoord op door Rolf hendriksen

Hoi Rolf, ik ben benieuwd alleen lijkt de website niet te werken? Misschien dat de door jouw genoemde URL niet klopt?

Standaard avatar Robert Roose 12.11.2015 - 13:49

Als antwoord op door Robert Roose

Www.rolenco.nl
Domme schrijf fout. Daar helpt geen mooie website tegen!

Standaard avatar Rolf 12.11.2015 - 14:23

Als antwoord op door Rolf

Hoi Rolf, bedankt voor de aangepaste URL, ziet er leuk uit!

Standaard avatar Robert Roose 13.11.2015 - 15:26

Hoi allen,

Klopt het dat je geen iDeal kunt integreren in squarespace? Enkel creditcard opties?
Dit lijkt mij een enorme beperking gezien iDeal het meest gebruikte systeem is in NL. Weet iemand of hier misschien nog andere opties voor zijn, of een manier om het wel te integreren?

Standaard avatar Joshua 22.11.2015 - 18:46

Als antwoord op door Joshua

Ik ben er even ingedoken en kwam deze pagina tegen bij de support afdeling van Squarespace: http://answers.squarespace.com/questions/38556/ideal-payments-in-the-netherlands. Wat er eigenlijk gezegd wordt is dat het probleem bij de betalingsdienst Stripe ligt wat door Squarespace gebruikt wordt om betalingen mee af te handelen. Er is intussen al een petitie gestart om iDeal ook beschikbaar te maken in Stripe: https://www.change.org/p/diede-van-lamoen-john-collison-patrick-collison-ideal-payments-in-stripe

Standaard avatar Robert Roose 27.11.2015 - 10:01

Beste Robert,

Dank voor dit interessante artikel.
Ik heb even gespeeld met squarespace. Als fotograaf kon ik relatief makkelijk een mooie strakke portfoliowebsite bouwen. Helemaal mijn smaak. Simpel en clean. Alleen mis ik de kennis om de site daadwerkelijk te lanceren. Maar waar ik het meest bang voor ben is dat Google mij niet meer zou kunnen vinden. Maar jij zegt dus dat de site van Squarespace geoptimaliseerd zijn voor Google? Ik twijfel dus nog even daadwerkelijk de stap te nemen. Nogmaals dank.

Groet, Jonathan

Standaard avatar Jonathan Vos 09.01.2016 - 09:02

Als antwoord op door Jonathan Vos

Hoi Jonathan,

Je kan ervan uitgaan dat elk modern systeem om websites mee te bouwen tegenwoordig SEO proof is. In het specifieke geval van Squarespace kun je deze pagina('s) eens bekijken:

https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/206744067-SEO-and-Squarespace-overview

Het is echter verstandiger om je druk te maken over de content die je plaatst omdat die een veel grotere invloed hebben op jouw ranking in de zoekresultaten. Bekijk voor tips mijn andere artikel:

https://www.vaneldijk.nl/artikelen/seo-in-3-simpele-stappen

Standaard avatar Robert Roose 12.01.2016 - 14:06

Als antwoord op door Robert Roose

Beste Robert,

Hartelijk dank voor je antwoord en voor de tips. Vooral goede tip van de zoekwoordenplanner.
Ik ben me bewust van het belang van content.
Ik sta momenteel ook bovenaan in google als je zoekt op fotograaf Maastricht.
Daarom vind ik het ook zo spannend om over te stappen naar Squarespace.
Ik heb in de afgelopen dagen best wel een mooie portfoliosite gebouwd met Squarespace en ik heb ook vertrouwen in hun SEO.
Ik hoop dus spoedig live te kunnen gaan.
Ik zal mijn ervaringen delen op deze pagina als het zo ver is.

Vriendelijke groet,

Jonathan

Standaard avatar Jonathan Vos 12.01.2016 - 15:21

Mijn Squarespace site is online en ik ben heel blij met mijn keuze. Ook Seo lijkt perfect te werken.

www.jonathanvos.com

Standaard avatar Jonathan 27.01.2016 - 22:28

Wij hebben onze site inmiddels ook via Squarespace gebouwd ( wandertheworldwithus.com ). We zijn nu - zoals al eerder werd besproken in de comments - aan het kijken of en hoe we Ideal ook kunnen integreren. Dat blijkt toch lastiger dan ik dacht en ik ben er dan ook nog niet uit. Weet jij of er al aanpassingen zijn gemaakt? De petitie bij naar stripe is in elk geval gesloten.
Dank alvast voor het antwoord en je fijne artikelen.

Standaard avatar Daniel Maissan 05.09.2016 - 18:57

Als antwoord op door Daniel Maissan

Hoi Daniel, helaas weet ik de status hier van ook niet. Je kan het of direct aan Squarespace vragen of je kan kiezen voor een Nederlands alternatief zoals bijvoorbeeld Jimdo (http://nl.jimdo.com/).

Standaard avatar Robert Roose 06.09.2016 - 15:12

Als antwoord op door Daniel Maissan

Hi Daniel,

Wij zijn ook druk met het bouwen van een mooie SquareSpace website met shop. Ik ben benieuwd of en hoe jij het hebt opgelost met Ideal en squarespace. Ik ontvang heel graag je reactie.

Standaard avatar Synthia 03.12.2016 - 10:40

Bestaat er inmiddels al een manier om ideal te gebruiken als betaalmethode binnen squarespace?

Standaard avatar Emile 09.02.2017 - 18:34

Als antwoord op door Emile

Hi Emile, als ik het goed heb, bestaat deze optie nog niet. Zoals Robert hierboven aangeeft zou je voor de actuele status van deze functie het beste een vraag kunnen stellen aan Squarespace of kijken naar een alternatief zoals https://nl.jimdo.com/

Standaard avatar Thomas van Eldijk 07.03.2017 - 15:24

Hoi, ik heb nu 2 jaar een website van Squarespace (laten maken). Was tevreden- het ziet er echt mooi uit-, maar nu ik zelf meer wil invoegen (bv filmpjes) kost het veel tijd en is ingewikkeld. En veranderen van Template is echt niet eenvoudig, dat heb ik vooralsnog losgelaten.
Weet jij Robert, of het eenvoudig is de website te verplaatsen naar bv Wordpress? Of waar zou jij me adviseren naar te verhuizen als ik zelfde uitstraling wil houden, maar makkelijker dingen wil veranderen?

Standaard avatar An Kramer 22.09.2017 - 15:09

Als antwoord op door An Kramer

Hi An, je website of beter gezegd, de content (zonder plaatjes) is volgens Squarespace te exporteren naar een .xml bestand. Deze zou te importeren moeten zijn in Wordpress. Zie: https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/206566687-Exporting-y…  Hou er rekening mee dat je alleen de teksten mee krijgt. Binnen Wordpress moet je alles opnieuw (laten) opzetten. Al met al een flinke klus. Misschien beter om te wachten totdat je webdesign verouderd is. Je kan tegen die tijd dan een nieuwe keuze maken voor een systeem, een nieuw webdesign laten ontwerpen en eventueel je content laten migereren. Succes en groeten, Thomas van Eldijk.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 25.09.2017 - 09:15

Hi Allen,
Wij zijn op advies van een webdesigner over gestapt van Wordpress naar Squarespace. We hebben zelf geen kennis van IT en vinden het super lastig om onze site goed te beheren.
Het contact met de designer is ronduit slecht en we zoeken een partij die ons onderhoud kan gaan doen.
Iemand tips?

Standaard avatar isabel de vries 19.06.2018 - 11:09

Als antwoord op door isabel de vries

Hi Isabel, dat is niet zo mooi. Over het algemeen hoort een webdesigner je website zo op te zetten zodat je zelf gemakkelijk content kan plaatsen.

Het systeem heeft hier maar gedeeltelijk invloed op. Overstappen naar een andere systeem is dus niet direct een oplossing, al zorgt het er wel voor dat je meer keuze hebt in de partij waarmee je gaat samenwerken.

Een tip die ik wil meegeven wanneer je gaat kijken naar een nieuw bureau is dat je duidelijk krijgt wat het bureau nu precies doet voor het geld dat je betaalt.

 • Wordt er alleen een webdesign gemaakt? Of zet het bureau ook de gehele (database/menu) structuur op?
 • Hoeveel verbeteringen mag je laten doorvoeren binnen de prijs die je afspreekt?
 • Wat mag je verwachten qua garantie? (Stel dat het webdesign niet goed werkt op een iPhone, moet het bureau dit dan repareren?)
 • Plaatst het bureau ook de content? Zo niet, krijg je dan wel een training?
 • En stel dat je niet tevreden bent over het webdesign of andere geleverde diensten? Hoe kun je dan uit elkaar en wat ben je dan kwijt qua kosten?

Hoe meer je dit soort zaken duidelijk afspreekt, hoe kleiner de kans is op teleurstellingen.

Gr, Thomas van Eldijk

Standaard avatar Thomas van Eldijk 21.06.2018 - 15:02

Beperkte HTML

 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.