Overslaan en naar de inhoud gaan

Sendgrid: Voor mail die altijd aankomt

Als de mail van je website niet altijd aankomt en of gezien wordt als spam, dan raad ik je aan om Sendgrid te bekijken. Sendgrid is een externe maildienst die onder andere door Spotify, Booking.com en Airbnb gebruikt wordt.

Foto van een muur, deze staat representatief voor de anti spam muur waar je mails tegenaan lopen. Sendgrid biedt de oplossing voor dit probleem.

Als de mail van je website niet altijd aankomt en of gezien wordt als spam, dan raad ik je aan om Sendgrid te bekijken. Sendgrid is een externe maildienst die onder andere door Spotify, Booking.com en Airbnb gebruikt wordt.

Sendgrid kan helpen met de volgende problemen:

  • De mail die je website verstuurt komt in een spamfilter terecht.
  • Je website kan geen mail versturen.
  • De mail vanaf je website heeft een gek verzendadres.
  • Je hebt het idee dat de website soms wel iets verstuurt en de andere keer niet.

Waarom komt de mail niet goed aan?

De bron van dit probleem ligt voornamelijk in de toename van spam. Mailservers hebben hierdoor betere spamfilters ontwikkeld en laten mails die niet van andere ‘echte’ mailservers afkomen, niet zomaar door.

Daarnaast zien hostingproviders dat hun webservers steeds vaker misbruikt worden om grote hoeveelheden spam te versturen; daarom beperken ze de mogelijkheden om te mailen vanaf een website of zetten ze soms de gehele mailservice uit.

Sendgrid biedt een oplossing. Het is een externe maildienst die je kunt koppelen aan je website zodat deze niet meer mailt met de webserver zelf, maar met de mailserver van Sendgrid.

Uiteraard gaat voor niets de zon op en moet je voor Sendgrid betalen. Maar tot 12.000 mails per maand is de dienst gratis, en dat is voor veel websites meer dan voldoende om kosteloos te kunnen mailen.

We hebben het hier immers niet over het versturen een nieuwsbriefcampagne (dit kun je het beste via mailchimp.com of campaignmonitor.com doen), maar over mails die ontstaan als een gebruiker een nieuw account aanmaakt, een gebruiker zijn of haar wachtwoord is vergeten of wanneer een bezoeker een contactformulier invult en er een bevestigingsmail verstuurd wordt.

Heb je meer dan 400 van deze algemene mails per dag nodig? Dan verdien je, als het goed is, veel geld met je website en kun je de kosten van Sendgrid makkelijk betalen.

 

Blijf op de hoogte en meld je aan op onze nieuwsbrief

Alternatieven

Heb je helemaal geen zin in weer een externe dienst of kan jouw organisatie niet betalen via creditcard? Dan zijn er een paar oplossingen, maar deze zijn lang niet zo makkelijk als het aanmaken en aan je website koppelen van een Sendgridaccount. Veelvoorkomende alternatieven die gebruikt worden zijn:

Mailen via je eigen mailserver

De meeste organisaties mailen via een Exchange server. Deze is technisch gezien te gebruiken als mailserver van de website. Een organisatie betaalt meestal veel geld voor het opzetten, huren en beheren van een Exchange server, dus waarom zou je een externe dienst als Sendgrid inschakelen?

Echter, in de praktijk zitten de beheerders van een Exchange server niet te wachten op het ‘open’ zetten van de mailserver voor de website, en in bijna alle gevallen waarbij onze klanten deze route probeerden te bewandelen, werd het idee afgeschoten.

Een SPF-record aanmaken en richten op de webserver

Je kunt je webserver een betere ‘status’ geven, waardoor mailservers deze niet meer als een spammer ziet maar als een ‘echte’ mailserver. Je doet dit door een SPF-record toe te voegen aan jullie domein. Hiermee maak je als het ware kenbaar aan andere mailservers dat er naast jullie Exchange server nog een server ( namelijk de webserver ) is die legitieme mails verstuurt onder jullie naam.

Omdat deze route meestal te technisch is wordt deze oplossing meestal niet ingezet. Heb je een ICT-er binnen je team, dan zou hij of zij je kunnen helpen met aanmaken van het SPF-record. Meer info hierover: https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework

De voordelen van Sendgrid

De e-mails van je website komen aan. Dat is uiteraard het belangrijkst. Maar een ander bijkomend voordeel is dat je ook inzicht heb in de statistieken van de e-mails die je website verstuurt. Wanneer een gebruiker toch nog zou aangeven dat een mail niet aankomt, dan kun je precies zien wanneer deze mail gestuurd is, en waarnaartoe.

Screenshot van de statistieken die Sendgrid produceert

Hoe koppel je Sendgrid aan je website?


Eerst maak je een account aan bij Sendgrid. Dit spreekt voor zich en de Sendgridwebsite helpt je door dit proces.

Screnshot van de pagina waarop je een nieuwe Sendgrid account kunt aanmaken

Maak je gebruik van Wordpress of Drupal?

Dan kun je een speciale Sendgrid-module of plug-in installeren.

https://wordpress.org/plugins/sendgrid-email-delivery-simplified/

https://www.drupal.org/project/sendgrid_integration

Na de installatie van deze module of plug-in voer je een code in die je krijgt na het aanmaken van je Sendgrid account, en je website mailt met Sendgrid.

Heb je nog nooit een module of plug-in geïnstalleerd? Laat dit dan over aan een professional. Trek je toch de stoute schoenen aan? Maak dan altijd vooraf een goede back-up van je website!

Heb je een Joomla of ander CMS?

Dan kun je de SMTP-instellingen aanpassen die je in de Global Configuration van je website terugvindt.

Hier vul je het volgende in:

SMTP Auth - Yes
SMTP User - sendgrid_username
SMTP Pass - sendgrid_password
SMTP Host - smtp.sendgrid.net

Bij de poort instellingen voer je 25 in.

Screenshot van de backend van Joomla, specifiek het gedeelte waar je de mail instellingen aanpast

Meer details over de SMTP en poort instellingen kun je vinden op de Sendgrid website: https://sendgrid.com/docs/Classroom/Basics/smtp_ports.html

Heb je geen Drupal, Joomla of Wordpress, maar een ander CMS?

Dan kun je kijken of je ergens de SMTP-instellingen kunt aanpassen en de gegevens die je krijgt van Sendgrid na het aanmaken van je account, kunt invoeren.

Heb je vragen over Sendgrid, dan lees en beantwoord ik ze graag hieronder in het reactiegedeelte.

 

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,567 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Hallo,

Zojuist las ik u artikel over sendgrid, wij gebruiken voor onze kassamodule met online afspraken en mails die vanuit de agenda worden gestuurd Sendgrid. Echter komen mails vaak in de SPAM terecht en komen wij geregeld op de blacklist van SPAMcop. We krijgen lastig antwoord van Sendgrid, wij gebruiken nu nog een gratis account heeft u ervaring hiermee en wellicht een oplossing?

Standaard avatar Arjan 25.11.2016 - 11:19

Als antwoord op door Arjan

Beste Arjan, dat is vervelend. Het doel van Sendgrid is natuurlijk om mails te versturen die juist wel aankomen. Op de vraag waarom dit is, kan alleen Sendgrid een antwoord geven. Misschien ligt het aan de inhoud van de mails, de bijlages of wordt er toch gebruik gemaakt van de eigen mailservers. Mijn ervaring is dat ze vrij snel antwoord geven, ook met een gratis account. Probeer anders op een andere manier support te vragen. Wat ik wel vreemd vindt is het feit dat jullie op de blacklist verschijnen bij SPAMcop wanneer jullie mailen met Sendgrid. Sendgrid zou dan zelf op de blacklist moeten verschijnen omdat Sendgrid degene is die uiteindelijk de e-mails verstuurd. Hopelijk kunnen ze snel helpen. Succes en groeten, Thomas.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 29.11.2016 - 15:04

Sendgrid is pas een goede oplossing als je met een vast IP verzend... Zonder een vast IP adres ben je overgeleverd aan andere klanten van Sendgrid wat zij via die emailservers verzenden... het kan dan zijn dat alsnog jou email in de spambox van je klant ligt ??? Ik spreek uit ervaring....

Standaard avatar Marty Hermsen 14.10.2017 - 20:49

Als antwoord op door Marty Hermsen

Beste Marty, Sendgrid is er als e-mail service natuurlijk alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat hun shared e-mail servers niet als spam worden gezien. In de jaren dat wij Sendgrid gebruiken hebben we dit ook nog niet zien gebeuren. Wanneer e-mail verstuurd met Sendgrid alsnog in de spam filters terecht komt, dan zou ik de hulp vragen van de supportdesk van Sendgrid. Er is dan misschien iets in de e-mail die ervoor zorgt dat deze als spam wordt gemarkeerd of de koppeling met Sendgrid is niet optimaal ingesteld. Gr, Thomas.
Standaard avatar Thomas van Eldijk 19.10.2017 - 12:28

Beste Thomas,

Alweer enige tijd geleden maar hetgeen wat je nu schetst 'versturen via Sendgrid en dan toch in de spambak komen' daar gaat Sendgrid je niet bij helpen !!!! Alweer ervaring... Ik verstuur via Sendgrid naar een Outlook account en volgens de logs en gegevens van Sendgrid komt de email aan ! Ja dus aan bij Outlook maar wat er verder gebeurt is ook Sendgrid onduidelijk ????

Nou ik weet het wel... Het is bij Microsoft (Outlook, Hotmail of Live account) standaard dat elke ontvangen email SPAM is... Je moet een goede reputatie opbouwen, vasthouden en verhogen tot 99%. Althans dat waren de voorwaarden voorheen bij Microsoft maar die zijn uitgebreider geworden met hoe vaak, wat staat er in je mail (ze lezen dus mee) en zo zijn er nog meer voorwaarden.

Punt is dat elke bewoner op de planeet wel een hotmail of outlook account heeft... Is ook makkelijk want je bent niet te traceren !!!
Dus aan de ene kant houd Microsoft zijn eigen voorwaarden erop na over de ontvangst van email... en anderzijds zijn ze zeer slordig met het identificeren van hun vele (fake)klanten (emailadressen). Er worden zovele hotmail aliassen aangemaakt als dat ze verdwijnen !!! en laten die aliassen JOU nu als SPAM aangeven.... weg reputatie....weg alias, weg bedrijf !

Ik vind dit een groot minpunt van Microsoft, zo sterk zelfs dat ik overweeg om dit bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dan is er geen AVG/GPDR waar die jongens nog achter kunnen gaan staan ?

Standaard avatar Marty Hermsen 11.10.2018 - 22:23

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.