Overslaan en naar de inhoud gaan

Prototypes: DE manier van websites bouwen?

In dit artikel leg ik uit hoe en waarom het ontwerpen en bouwen van een website in de loop der jaren is veranderd. En wat is nu de beste manier om een succesvolle website te maken?

In dit artikel leg ik uit hoe en waarom het ontwerpen en bouwen van een website in de loop der jaren is veranderd. En wat is nu de beste manier is om een succesvolle website te maken?

Vroeger: toen designs nog designs waren

Wij bouwen al meer dan tien jaar websites. Maar de manier waarop wij die websites bouwen is flink aan het veranderen. Vroeger was het een vrij simpel proces. We hadden een gesprek met de klant. Aan de hand van dat gesprek maakten wij een design. Dit design werd goedgekeurd (soms na meerdere feedback rondes). Na goedkeuring werd dit design omgezet naar een functionele website en was het project afgerond.

De afgelopen twee jaar kwamen wij erachter dat deze manier van werken steeds lastiger werd. Dit had twee redenen, namelijk:

  • De technieken waarmee we de websites bouwen worden steeds geavanceerder. Het wordt makkelijker om complexe websites te bouwen.
  • De klant wordt veeleisender. Waar vroeger een simpele website met een paar pagina’s voldoende was, is een website nu meestal een plek waar gebruikers interactie met elkaar hebben. Er is steeds meer vraag naar communities, intranetten, extranetten, etc.

Het werd steeds moeilijker om al deze verschillende factoren in een design te tonen. Vaak kwamen we er na het bouwen van de website pas achter dat sommige dingen niet werkten zoals dat wij (en de klant) voor ogen hadden. Tijd voor een nieuwe manier van werken.

Nu: prototypes

Om de klant een zo goed mogelijk inzicht te geven hoe de uiteindelijke website gaat werken, moet de website daadwerkelijk gebouwd worden. Het hele proces wordt op zijn kop gezet. Waar het bouwen van de website altijd de eindfase was, is dit nu een van de eerste onderdelen in het traject. Op deze manier kan de klant de website direct ‘gebruiken’, maar ook testen bij de uiteindelijke eindgebruikers. In deze fase wordt geen aandacht besteed aan het uiterlijk van de website.  De look en feel wordt express sober gehouden omdat deze nog niet van belang is. Dit heeft als voordeel dat de klant zich totaal kan focussen op de functionaliteit en de werking van de website.

Dat wil niet zeggen dat het ontwerp niet belangrijk is; het ontwerp is belangrijk om de sfeer neer te zetten. Een succesvolle website is een perfecte combinatie tussen functionaliteit en look en feel. Nadat de klant het prototype uitvoerig heeft getest en goedgekeurd, is het tijd voor het ontwerp. Doordat er niet meer nagedacht hoeft te worden over de werking van de website kan de volledige aandacht gaan naar de sfeer van de website. Als de klant het met ons eens is over de ideale look en feel, voeren wij dit door in het prototype. Zodra dit afgerond is kan de klant de website direct in gebruik nemen. En aangezien de website dan al uitvoerig getest is, is de tijd tussen oplevering en live gaan erg kort.

Maar...mijn functioneel ontwerp dan?

Veel bedrijven maken gebruik van zogenaamde functionele ontwerpen. Dit zijn meestal een tiental A4-tjes waarin met plaatjes of wireframes wordt uitgelegd hoe de website zou moeten werken. Theoretisch is dit een goede manier om een idee van een website over te brengen, maar in de praktijk blijkt dat de beschrijvingen toch tekort schieten.

Bijvoorbeeld: in het functionele ontwerp wordt de layout van een blog post getoond, met daarin een vermelding van de naam van de auteur. In het functioneel ontwerp is dat slechts een platte tekst, maar bij het bouwen van website komt men erachter dat het deze naam een link is naar een profiel van de auteur. Maar hoe ziet deze pagina er dan uit? Meestal wordt er dan snel nog iets in elkaar gezet, terwijl juist dit soort onderdelen belangrijk zijn voor de algehele ervaring van de website. Met een prototype heb je dit soort problemen niet, omdat het meteen duidelijk wordt dat de naam van de auteur een link is. Zo kun je daar direct op inspelen.

Een functioneel ontwerp is een goed startpunt, maar moet niet gezien worden als een precieze blauwdruk voor een website.

Is dit dan echt de beste manier?

De manier waarop wij websites bouwen verandert net zo snel als dat de technieken die wij gebruiken. Op dit moment lijkt het bouwen van prototypes het meeste rendement op te leveren, maar dat wil niet zeggen dat dit over een jaar niet totaal anders kan zijn. Als webbouwer moet je altijd bereid zijn je proces te evalueren en als het nodig is, de boel gewoon weer op zijn kop te zetten.

Heb jij een andere en/of betere manier om websites te bouwen? Of heb je vragen over ons proces? Laat het weten in het commentaar!

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,794 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.