Overslaan en naar de inhoud gaan

Pantheon, de beste Drupal hosting?

Geen eigen webserver meer maar Drupal als dienst afnemen. Het klinkt simpel maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

Pantheon in Rome

In tegenstelling tot conventionele hosting, huur je bij Pantheon geen server of hosting pakket. Maar huur je specifiek de hosting van je Drupal website.

Deze manier van een dienst aanbieden heet: Software as a Servce (SaaS) en biedt een hoop voordelen. Je kunt namelijk al je tijd en energie stoppen in het beheren van je website zonder je zorgen te maken over zaken als updates van je server, het aanpassen van php instellingen op de server of het overschrijven van dataverkeer.

Hoe werkt het?

De mensen achter Pantheon zijn Drupal specialisten van het eerste uur die meehelpen bij het ontwikkelen van de core van Drupal. Ze weten precies wat er nodig is voor een perfecte Drupal omgeving en hebben deze gecreëerd bovenop op de cloud dienst van Rackspace. Pantheon huurt dus de server resources, richt deze in voor een optimale Drupal performance en voegt hier een control panel aan toe waarmee je je Drupal website kunt beheren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van backups of het creëren van een testomgeving van je Drupal websiteAfbeelding van de oprichters van Pantheon

Onze ervaringen

Bij Van Eldijk is onze core business het ontwerpen en bouwen van Drupal websites. Hosting is bijzaak en net als onze klanten willen we de beste oplossing die zo min mogelijk afleidt van ons eigenlijke werk. Oplossingen als Pantheon maar ook die van concurrenten als Acquia en Omega8 hebben we dan ook in een vroeg stadium bekeken en getest. Pantheon was het meest toegankelijk en paste goed bij ons "minder sales / meer inhoud mentaliteit". Begin 2012 hebben we onze eigen website verplaatst naar Pantheon om hun dienst echt goed te kunnen testen. Onze ervaringen na bijna drie jaar zijn erg positief en inmiddels draaien de meeste onze klanten op Pantheon.

Uiteraard hebben we momenten van downtime gezien of enkele technische problemen gehad. Maar de mensen van Pantheon bieden professionele support en blijven hulp bieden totdat alles is opgelost. Hieronder een lijstje met enkele plus en minpunten die wij en onze klanten hebben ondervonden:

Plusplunten van Pantheon:

 • Mogelijkheid om te werken met staging. ( development/testing/live envoirements )
 • Redis caching. Redis is een geavanceerd caching systeem voor supersnelle websites,
 • Pantheon draait op Nginx. Dit is de snellere variant van Apache.
 • Solr, het geavanceerd zoeksysteem dat je kunt koppelen aan Drupal. Websites als Funda.nl maken gebruik van Solr. (pas beschikbaar vanaf 100,- dollar per maand) 
 • Automatisch en gemakkelijk backups maken.
 • GIThub, ontwikkelaars kunnen via het GIT systeem sneller en beter samenwerken.
 • Support team met verstand van Drupal. 

Nadelen van Pantheon:

 • Alles is Engelstalig.
 • Tijdverschil. Niet heel storend maar je merkt wel verschil in de snelheid waarmee support tickets worden beantwoord.
 • Pantheon maakt gebruik van Rackspace, een grote cloud provider in Amerika. Je data staat dus in Amerika. Voor sommige Europese organisatie is dit geen optie. Pantheon heeft aangekondigd dat ze bezig zijn met een Europese setup, waarbij het mogelijk wordt dat je als klant zelf kunt bepalen op welk stukje cloud je wil hosten. Vooralsnog is dit nog niet mogelijk.
 • Je huurt geen eigen server dus je kunt geen eigen software naast je website plaatsen op de server.
 • Je betaalt bij Pantheon per website, tientallen of honderden websites hosten kan dus een dure zaak worden. Zo duur dat het inhuren van een eigen 'managed' webserver goedkoper is. 

Conclusie

Spreek je engels, wil je geen software installeren op je webserver en heb je geen bezwaar tegen het feit dat je website in de cloud en dus wellicht in Amerika staat? Dan biedt het huren van Drupal als een dienst je veel voordelen en raden we het zeker aan.

Heb je vragen of opmerkingen over Drupal hosting? Ik lees ze graag hieronder in het commentaar gedeelte.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,680 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Vielen Dank für die schönen Worte! Es ist schön, Menschen wirklich zu verstehen, den Wert dessen, was wir im Pantheon bauten.

I haven't tried to write in German for over ten years, so hopefully Google Translate's suggestion makes sense. Let us know if you have any Drupal community projects (camps, user groups, initiatives) and we'd be happy to give you a free subscription:

https://www.getpantheon.com/contact/give-back

Standaard avatar Josh Koenig 03.07.2013 - 21:59

Hi Josh, kein dank! halten Sie die gute Arbeit!

Its been a while for me too ;-)

Since your here, can you tell us more about the European server options you are developing? Is this still your intention? And if so, in which of development fase is this feature?

Standaard avatar Thomas van Eldijk 09.07.2013 - 12:32

Rackspace heeft ook een UK versie? Kan Pantheon daar geen data plaatsen?

Standaard avatar herbiek 25.07.2013 - 21:02

Hi Herbiek,

Dat is ook de bedoeling, alleen willen ze het bij Pantheon zo maken, dat je zelf je omgeving kan verplaatsen van de EU naar de US omgeving en andersom. Ik vermoed dat dit heen en weer verplaatsen van de omgeving lastiger is dan ze dachten. Bij Pantheon zijn de servers allemaal opgedeeld ( zo heb je een server voor de code, de files en de database ) dit zorgt voor een extra snelle en stabiele website maar het maakt dit soort automatische migratie acties er niet makkelijker op.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 29.07.2013 - 14:36

Wij hebben nu al drie hosting partijen geprobeerd en alle drie kunnen niet goed drupal hosten. Ik overweeg nu ook de overstap naar Pantheon. Hebben jullie enig inzicht waarom het hosten van Drupal toch zo moeilijk is voor de doorsnee hosting partij?

Standaard avatar K. 06.05.2014 - 20:05

Als antwoord op door K.

Beste K, de doorsnee hosting partijen interesseren zich niet zo in wat jullie met de hosting locatie doen. Of je er Joomla, Wordpress, Drupal of helemaal niets neer zet, zal ze een zorg zijn. Er wordt immers betaald voor de verhuurde ruimte. En misschien is het ook wel te veel gevraagd van een hosting provider om alle servers zo aan te passen dat alle CMS-en optimaal werken. Of Drupal lastiger te hosten dan de andere CMS-en? Dat weet ik niet. Ik heb veel contact met verschillende hosting providers en je hoort wel dat het lastig is dat Drupal meestal ( het zijn vaak iets grotere / complexere websites ) meer geheugen vraagt. Maar ik hoor ook veel klachten over verouderde Joomla en Wordpress websites die dan gemakkelijk en massaal gehackt worden, daar heb je bij Drupal als hosting provider minder last van. Wil je zeker weten dat je Hosting provider jouw CMS kan hosten? Dan zou ik vragen om bewijs ( voorbeelden van websites die ze hosten met dat CMS ) en een schriftelijke toezegging dat hun hosting setup voldoet aan de minimale eisen van dit CMS. Een alternatief is natuurlijk om te kiezen voor een dienst als Pantheon waar je expliciete Drupal hosting afneemt. Succes.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 08.05.2014 - 11:49

Hi Thomas,

Ik zie "gewoon" hosting plans, dus met limiet van dataverkeer en schijfruimte
https://pantheon.io/pricing

Ik begreep uit je verhaal dat het een pay-per-view model was, maar dat haal ik er niet uit.

gr,
Paul

Standaard avatar Paul 07.03.2015 - 10:53

Als antwoord op door Paul

Hi Paul, Pantheon heeft onlangs hun plans aangepast en een limiet ingebouwd voor de storage, vermoedelijk liep dit toch uit de hand. Het zou ook kunnen dat mensen het moeilijk te bevatten vinden als er geen limiet gesteld wordt. Wel jammer want hierdoor lijkt het van de buitenkant toch meer op conventionele hosting. Pantheon heeft idd geen pay-per-view model.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 11.03.2015 - 11:00

Beperkte HTML

 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.