Overslaan en naar de inhoud gaan

Is Backdrop een serieus alternatief voor Drupal 8?

Drupal 8 komt er aan. Maar met de komst van Drupal 8 komt ook een splitsing. Sommige ontwikkelaars zijn namelijk helemaal niet blij met de richting die gekozen is voor Drupal 8.

Een nep 'backdrop' (Engels voor achtergrond) in de natuur. Net zo nep als de voordelen van het Backdrop CMS.

Het grootste probleem is de onderliggende infrastructuur. Drupal 8 gaat gebruik maken van het zogenaamde 'Symfony' framework. Dit betekent dat ontwikkelaars een nieuw framework onder de knie moet krijgen om te kunnen werken met Drupal 8. Dit is de voornaamste reden waarom 'Backdrop' is aangekondigd.

Wat is Backdrop?

Backdrop is een fork van Drupal 7. Dat wil zeggen dat de bestaande code van Drupal 7 gebruikt wordt en ontwikkelaars deze gebruiken om een eigen CMS te ontwikkelen. De term 'fork' komt dan ook van 'fork in the road'. Waar de ene weg je naar Drupal 8 leidt en de andere naar Backdrop. Backdrop is de technologische infrastructuur van Drupal 7 met de nieuwe features van Drupal 8. Thomas Krooshof noemde het al Drupal 7.5.

Niks missen op het gebied van Drupal 8? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Waarom Backdrop

De belangrijkste reden van deze fork is de manier waarop Drupal 8 een professionalisering slag maakt. Drupal 8 is niet voor amateurs maar alleen voor pro's, beweren de oprichters van Backdrop. Zij zien Drupal 7 namelijk als een goed instap punt voor beginnende programmeurs. Enkele andere doelen die op de Backdrop website genoemd worden zijn:

  • Ervoor zorgen dat de infrastructuur makkelijk te begrijpen is voor nieuwe ontwikkelaars.
  • De huidige infrastructuur (de core) 'stabiel' houden. Ervoor zorgen dat er geen lekken ontstaan waardoor het CMS gehackt kan worden.
  • Nieuwe features uitbrengen die de technische mogelijkheden van de core uitbreiden.
  • Proberen de achterban van ontwikkelaars die Backdrop gebruiken te vergroten.

Kritiek op Backdrop

Zoals het er nu naar uitziet is Backdrop een 'Long term support' (LTS) voor Drupal 7. Wanneer Drupal 9 uitkomt (wat waarschijnlijk pas rond 2016/2017 zal zijn) dan zal Drupal 7 geen ondersteuning meer krijgen. Wat wil zeggen dat veiligheidslekken niet meer gedicht worden. Backdrop zorgt ervoor dat dit wel gebeurt, zelfs nadat Drupal 9 is uitgekomen. Backdrop lijkt voornamelijk ontwikkelaars die nu wegwijs zijn in Drupal 7 te bekoren. De kritiek is dan ook dat de ontwikkelaars geen zin hebben om nieuwe programmeer technieken te leren, ongeacht of deze technieken uiteindelijk een verbetering zijn van de onderliggende infrastructuur. Backdrop is interessant voor ontwikkelaars maar wat heeft een eindgebruiker (zoals jij) er precies aan? De voordelen voor de eindgebruiker lijken te worden ondergesneeuwd door de belangen van de programmeurs. Ik kom daarom ook tot de volgende conclusie:

Nee, Backdrop is GEEN alternatief voor Drupal 8

Backdrop is een wanhopige poging van ontwikkelaars die bang zijn voor verandering of geen zin hebben om iets nieuws te leren. Dat is geen probleem, zij kunnen dan lekker met Backdrop blijven spelen. Dit is een van de redenen wat open source zo uniek maakt. De mogelijkheid om bepaalde code te pakken en zelf iets door te ontwikkelen. Maar voor jou, als eindgebruiker, is het totaal niet interessant. Omdat:

  • De community van Backdrop vele malen kleiner zal zijn dan de community van Drupal 8. Wat betekent dat er voor Drupal 8 allemaal nieuwe ontwikkelingen ontstaan (zoals extra mogelijkheden door middel van modules) en dat Backdrop dat constant probeert in te halen.
  • Doordat er minder ontwikkelaars beschikbaar zijn zal het ook moeilijker worden om iemand te vinden die aan jouw website kan werken.
  • In de meeste gevallen heb je geen programmeurs nodig. De manier waarop de infrastructuur van Drupal 8 werkt maakt het mogelijk om alle onderdelen van jouw websites met modules 'bij elkaar' te klikken.

Backdrop? Zeg maar gerust backwards. Wanneer je de keuze hebt moet je als eindgebruiker altijd Drupal 8 kiezen.

Ben je het niet met me eens of heb je nog vragen over mijn verhaal? Stel ze in het commentaar en ik zal zo snel mogelijk reageren.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,794 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Volgens mij verdient het initiatief meer respect dan het te herleiden tot een conflict tussen amateur en professionele programmeurs. Niks mis met hun ambities: http://backdropcms.org/about/philosophy
Op het eerste gezicht lijkt het mij meer een product dan framework, en de eindgebruiker zal er beter van worden. Ofwel omdat er een beter alternatief is, ofwel omdat Drupal door de concurrentie beter zal worden.

Standaard avatar Erwin 01.08.2014 - 12:35

Als antwoord op door Erwin

Ik zie dat ze een nieuwe website hebben met meer content. Het stuk over hun filosofie geeft wat meer informatie over wat het doel precies is van Backdrop. Het enigste wat mij tegen de borst stuit is de fragmentatie die er op gaat treden. In plaats van dat alle programmeurs zich vol gaan inzetten voor Drupal 8 ontstaat er een versplitering. Daarnaast is dit artikel voornamelijk bedoeld om toekomstige eindgebruikers van Drupal uit te leggen wat het verschil is tussen Backdrop en Drupal en voor welk project zij het beste kunnen kiezen. En in het geval van Backdrop zie ik geen voordelen (voor de eindgebruiker) ten opzichte van Drupal 8. Of zijn die er wel en zie ik dingen over het hoofd?

Standaard avatar Robert Roose 07.08.2014 - 08:14

- Lagere systeemvereisten = o.a. goedkopere (shared) hostingomgeving
- Minder PHP skills vereist = groter aanbod van ontwikkelaars, lagere tarieven
- Eenvoudigere code base = snellere doorlooptijd van projecten = goedkoper

In het algemeen gesteld lijkt het er op dat de huidige ontwikkeling van Drupal zich met name richt op de vereisten die de customer base van Acquia stelt aan een (enterprise) CMS. De bijbehorende projectbudgetten zullen voor de kleine/middelgrote ondernemers steeds meer een reden zijn om niet voor Drupal te kiezen.

Voor hen zal een "kleine broer" (maar wel één met alle kwaliteiten van Drupal 7/8) uiteindelijk welkom zijn.

Backdrop is dan ook in geen enkel opzicht een "wanhopige poging van ontwikkelaars die bang zijn voor verandering", maar een gezond initiatief van een groep mensen die tijdig inzien dat Drupal in zijn opmars naar de enterprise uiteindelijk ruimte zal laten voor een CMS dat tegemoet komt aan de vereisten en mogelijkheden van kleine/middelgrote ondernemers.

Standaard avatar Marcel 16.09.2015 - 21:55

Als antwoord op door Marcel

Bedankt voor je aanvullingen! Je draagt goede argumenten aan voor Backdrop. Ik hoop dan ook dat de projecten elkaar alleen maar gaan versterken en elkaar niet in de weg gaan zitten. Wel ben ik benieuwd naar je mening met betrekking tot Drupal 8. Jij denkt dat Drupal 8 minder geschikt is om in te zetten voor kleinschaligere projecten zoals een simpele corporate website?

Standaard avatar Robert Roose 21.09.2015 - 15:30

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.