Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met de makers van Open Enterprise

"De dynamiek van ons kantoor is interessant. We zijn geeks, we houden van wat we doen. We houden van het bouwen van coole dingen. (...)"

Een team aan het werk.

"De dynamiek van ons kantoor is interessant. We zijn geeks, we houden van wat we doen. We houden van het bouwen van coole dingen. (...) Tegelijkertijd moeten de rekeningen betaald worden"

Zouden Drupal en Wordpress samen een discotheek bezoeken dan zou Drupal in sobere kleding stilletjes aan de zijkant staan te dansen, terwijl Wordpress, gekleed in een sexy jurk die niets tot de verbeelding over laat, in het midden van de dansvloer alle aandacht naar zich toe zou trekken.

Het team van LevenTen trok zich het lot van Drupal aan en gaf haar een grondige make-over. Met Open Enterprise zorgden ze als het ware voor een op maat gesneden jurk die de sterke punten van Drupal accentueert. Daarbovenop gaven ze het haar een cursus versieren waardoor ze leerde om de interesse vast te houden van diegenen die eerder het geduld niet hadden om haar echt te leren kennen.

Open Enterprise is een installatie profiel voor Drupal, net zoals OpenPublish, Open Public en Commons. Deze kant en klare installaties bevatten modules en aanpassingen gericht op een specifiek project. Dat kan zijn een online magazine, een non-profit organisatie of een portfolio site. Open Enterprise zelf is bedoelt voor de bouw van zakelijke websites. Het profiel komt tegemoet aan de meestvoorkomende behoeften van de MKB sector. De belangrijkste features zijn:

  • Een toegankelijke en professionele back-end
  • De meest voorkomende organisatie-gerelateerde modules
  • Een voorgeïnstalleerde en -geconfigureerde WYSIWYG editor en image uploader
  • Ingebouwde optimalisatie voor SEO (zoekmachineoptimlisatie)
  • Integratie van sociale media
  • Plug-and-play (de)installatie van Apps

Een interessant onderdeel van OE zijn de LevelTen Apps​, ontwikkelt met de hulp van Phase II. Op dit moment zijn er 12 Apps, waaronder een forum, een Wordpress-achtig blog en een agenda. In tegenstelling tot modules kunnen Apps met een enkele klik worden gedownload en geïnstalleerd waarna je ze gelijk in gebruik kunt nemen zonder complex configuratie werk. Wie dat wil kan natuurlijk altijd nog à la Drupal aanpassingen maken aan Fields of Views. Het profiel is zowel bedoelt voor beginners die meer toegankelijkheid zoeken als voor professionals die tijd willen besparen.

Wij waren nieuwsgierig naar het ontstaan van het OE, wat we er nog van kunnen verwachten en hoe LevelTen dit project incorporeert binnen haar bedrijfsstrategie. We namen daarom contact op met het bedrijf en interviewden Tom McCracken en Randall Knutson, maintainers van respectievelijk LevelTen Apps en Open Enterprise.

Welk percentage van jullie tijd besteden jullie momenteel aan Open Enterprise?

Momenteel besteden we er veel tijd aan. Het koste veel werk om OE en al zijn sub-systemen aan Drupal 7 te koppelen. We werken ook aan de opkomende applicatie technologie, wat veel extra tijd kost. Ik (Tom) heb er in essentie 3 maanden fulltime aan gewerkt. Randall heeft er veel tijd in gestoken, maar het meeste daarvan buiten werkuren. Anderen hebben kleinere aandelen bijgedragen.

Ondertussen is het bijna af en binnenkort kunnen we overgaan tot een modus waarin we minder uren per maand besteden. Tenminste, totdat Drupal 8 uit komt...

Kun je iets meer vertellen over hoe het idee voor dit project tot stand is gekomen in 2008, en of het in eerste instantie was geïnspireerd door opdrachtgevers of door ontwikkelaars?

Het concept begon als een standaard installatie die we doen voor typische websites. De meeste van onze sites bouwen we voor bedrijven die vaak gelijke behoeften hebben. We wilden de 'best practices' voor het bouwen van deze sites codificeren, zodoende maakten we een standaard basis installatie. Het was in principe een set van modules en een database dump.

De impuls om het te veranderen in een echt installatie profiel kwam van feedback die we kregen uit seminars die we gaven. We spraken vaak tegen groepen over hoe resultaatgerichte websites te bouwen. In 2008 werden veel van deze presentaties bijgewoond door kleine bedrijven en non-profit ogranisaties, die in het algemeen tamelijk ontoereikende websites hadden. De terugkerende vraag tijdens deze seminars was hoe een kleine organisatie met een gelimiteerd budget een goede website kon krijgen. 

Aangezien een succesvolle website een mix vraagt van een solide strategie, creatief design, inhoud, techniek en marketing, was er geen goed antwoord voor iemand die geen team met al deze skill sets kon veroorloven. Zodoende wilden we een systeem creëren dat dit probleem het beste kon aanpakken.

Het was ook een soort van technische ontdekkingsreis naar wat er benodigd zou zijn om een distributie tot stand te brengen. Gedeeltelijk was het onze geek-aard die ons overnam en simpelweg iets cools wilde maken.

Hoewel het project zich nog steeds in de beta fase bevindt, kan ik me voorstellen dat Levelten OE gebruikt in een aantal van haar cases. Zo ja, wat was de feedback tot dusverre (vergeleken met een standaard Drupal installatie)?

De beta status is niet een echte beta. Het is werkelijk meer compleet dan dat. Distributies zijn niet als modules. Distributies moeten continu geupdate worden en zijn waarlijk niet zo stabiel als de onderliggende module die gebruikt wordt.

Voor de meeste van onze opdrachtgevers is de distributie transparant. Ik weet niet hoeveel van hen zich herinneren dat de site gebouwd is in OE. Tevens zijn onze cliënten waarschijnlijk anders dan de meeste Drupal shops in het feit dat de meeste mensen die naar ons komen voor een website onwetend zijn over de technologie erachter. De meeste van hen zijn niet vertrouwd met standaard Drupal, dus weten ze het verschil niet. 

We hebben echter een wezenlijke affiniteit opgemerkt met de maatwerk administratie in OE. Het is meer intuïtief en heeft de tijd die nodig is om onze klanten te trainen en bij te scholen in hoe ze hun systeem moeten gebruiken significant verkort.

Welke nieuwe features hebben jullie gepland en/of werken jullie op momenteel aan (voor zowel LeveltenApps and OE)?

Open Enterprise is in feite voltooid op dit punt. Op het gebeid van Apps werken we aan de afronding van een vaste set van essentiële Apps. De meeste zijn af, sommige moeten nog wat gepolijst worden en een klein aantal moet nog gereleased worden.

De volgende fase betreft educatie. We werken aan de syllabus van een reeks tutorialvideo's onder het mom 'Getting Started with Open Enterprise'. We zijn ook bezig met het ontwikkelen van persoonlijke trainingen waar we in mei mee starten en we werken aan een premium video training serie.

Het spannende van onze educatie-methode is dat het niet de typische “zo bouw je een site in Drupal” is. We zullen een boel strategie, productmanagement en marketing erin mixen. Veel van de bestaande Drupal trainingen gaan over hoe een website te bouwen, terwijl wij met kracht de nadruk willen leggen op “wat je zou moeten bouwen”. Niet alleen een verzameling technische how-to's, maar strategieën om een website succesvol te maken.

Toen we verslag deden over OE op Drupalnieuws.nl, kondigden we het aan als een mogelijk antwoord op Wordpress. Hoe zien jullie dit zelf? Zien jullie OE als een poging martkaandeel van Wordpress te kapen?

Een ietwat beladen vraag. Ons doel is om de ultieme oplossing te bouwen voor content managers en marketeers. Dit is traditioneel gezien niet het interessegebied van Drupal, maar staat juist centraal bij de populariteit van WordPress. Onze hoop is een nieuw marktsegment aan te boren voor Drupal. Er zijn onvoorstelbaar veel sites die een oplossing nodig hebben zoals deze die met proprietary CMS of zonder CMS draaien. Hopelijk trekken we veel van deze mensen aan naar Drupal. 

Momenteel verschijnt Drupal niet op het radar van de meeste marketing managers. Het wordt gezien als te technisch. In de praktijk wordt WordPress daardoor vaak de standaard. In veel gevallen is WordPress is een geschikte match voor deze projecten. Maar in veel andere gevallen is WP slechts de eerste de beste keus en zou Drupal een betere match zijn geweest. 

Onze hoop is dat Open Enterprise Drupal tenminste op de tafel weet te krijgen als alternatieve optie, zodat klanten twee oplossingen hebben en een afgewogen, geïnformeerd besluit kunnen maken over welke het beste aansluit op hun wensen en behoeften. 

Wanneer men een website willen bouwen voor bijvoorbeeld Drupal hosting dienst (zoals Pantheon, Aegir, etc) hebben gebruikers vaak de keuze om een kant en klaar installatie profiel als Drupal Commons en OpenPublish te installeren. Kunnen we in de nabije toekomst een OE profiel verwachten voor dit soort diensten?

Ja. Het profiel wordt momenteel al aangeboden op Web Enabled en Standing Cloud. We werken met Pantheon aan het voldoen aan de technische requirements voor hun platform en het zou beschikbaar moeten zijn bij DrupalCon. Ook Acquia is zich van OE bewust.

Over de toekomst gesproken, zien jullie enige problemen voor de continuïteit van dit project, aangezien het nu al gaat om een nogal groot project, en nog groter kan groeien? Op welke manier komen de investeren die in OE gestopt worden terug bij het bedrijf? 

We hebben onszelf diezelfde vraag ook gesteld. De running joke op kantoor is dat het duurzaamheidsplan voor OE is : 

  1. Open Enterprise
  2. ? ? ?
  3. Winst

(een referentie naar South Park)

De dynamiek van ons kantoor is interessant. We zijn geeks, we houden van wat we doen. We houden van het bouwen van coole dingen. En dit soort dingen zijn erg cool. Tegelijkertijd moeten de rekeningen betaald worden. Gelukkig hebben we ons proces en onze staf goed op orde en kunnen we in een normale werkweek het werk voor onze opdrachtgevers afkrijgen en hebben we tijd over voor onze creatieve uitlaatklep, Open Enterprise.

De uitdaging is de lange termijn. Om OE naar zijn volledige potentieel te blijven ontwikkelen, moeten we er op een zeker punt inkomsten mee gaan genereren. We hebben wat ideeën over hoe we het duurzaam kunnen maken; betaalde training, installatie- en supportdiensten, premium thema's, etc. En hopelijk willen sommige mensen bijdragen om het project te steunen. Geen van deze ideeën zijn zilveren kogels, maar hopelijk kunnen ze genoeg opbrengsten genereren om ervoor te zorgen dat OE blijvend verbeterd en goed onderhouden kan worden.

Apps bieden een geweldige plug and play oplossing voor gangbare behoeften. Op dit moment is er echter maar één blog app, één event app, etc, waar er volop modules zijn. Wat zou een gebruiker moeten doen als deze een “contributed” app wil toevoegen? Waar kunnen deze überhaupt gevonden worden? 

Dat is iets waar we nog steeds aan werken. We hebben een bespreking gehad met Phase II en een aantal anderen over dit onderwerp. Maar het is net als met alle andere nieuw opkomende concepten; het is een adaptief proces.

Eén ding om op te merken is dat ik niet weet of er wel zoveel apps nodig zijn. De 16 die we nu hebben bestrijken een groot terrein. Met wat training, kunnen ze makkelijk aangepast worden om het grootste gebied te bedekken van wat een typische site nodig heeft.

Hoewel het tof is dat Drupal duizenden modules heeft, is het ook een drempel voor mensen die nieuw zijn in Drupal. Eén van de subtiele manieren waarop Apps Drupal toegankelijker maken is door een limiet te stellen aan het aantal keuzemogelijkheden.

Voor nu is de aanpak van ons en Phase II dat we in principe onze apps server rondom onze distributies hebben opgesteld voor een specifieke stijl website. Als je een site in die stijl hebt, kun je verbinden met die server en de apps krijgen.

Tevens kan het zijn dat mensen zich niet realiseren dat je kunt verbinden met meerdere Apps-servers tegelijkertijd. Je hebt enkel de verbindingsmodules nodig, zoals drupal.org/project/levelten_apps. Het is echt erg cool om met meerdere servers te verbinden en stukjes en beetjes van ieder te pakken.

Kun je ons tenslotte iets vertellen over de strategie voor Drupal 8 en of je iets weet over de kans dat sommige features van OE het zullen maken tot de core?

Ik ben zo tot over mijn oren bezig geweest met Drupal 7, dat ik weinig tijd heb gestoken in nadenken over een Drupal 8 strategie. Voor nu zijn mijn gedachten gelijk aan onze Drupal 6 en 7 strategie. Wachten tot de essentiële contributed modules gestabiliseerd zijn en dan de Drupal 8 version bouwen. Voor zover dingen naar core bewegen, geweldig. Ons doel met OpenEnterprise is niet dat LevelTen enkel een geweldige distributie heeft. 

Uiteindelijk is het doel van ons bedrijf om onze online werkzaamheden voor opdrachtgevers te vergroten door middel van state-of-the-art strategiën. Daarvoor heb je gereedschappen nodig en een sterk progressief platform om dat op de juiste manier te doen. Momenteel brengt Drupal brengt ons daar gedeeltelijk en Open Enterprise doet de rest. Alles wat er core wordt, betekent minder dat we zelf moeten ondersteunen. Win!

Uiteraard, tegen die tijd zullen er een heleboel nieuwe sets aan features zijn die resultaatgerichte website nodig hebben om voorop te blijven lopen. Dus zullen we waarschijnlijk onze focus verleggen naar het bouwen van deze dingen. Als er iets is wat we niet tekort komen om Open Enterprise nog progressiever te maken, zijn het wel ideeën.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2321 andere leden een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress ontwikkelingen.

Reacties

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.