Overslaan en naar de inhoud gaan

HTML5: introductie

In dit eerste deel van een reeks artikelen over HTML5 wordt duidelijk waarom het allemaal zo lang moet duren met die browser ondersteuning.

Daredevil

De browser adoptie van de huidige HTML5 specificatie verloopt gestaag. Een aantal belangrijke nieuwe features worden inmiddels ondersteunt door alle moderne browsers, voor oudere browsers is er vaak de mogelijkheid van een fallback. Tijd om in een reeks artikel samen te vatten wat HTML5 nu ook al weer inhoud, hoe deze techniek ervoor staat en ons af te vragen van welke vernieuwingen we al probleemloos gebruik kunnen maken.

De term HTML5

HTML5 is een wat vage term met meerdere betekenissen. In de eerste plaats doelt het op een nieuwe versie van HTML, de opmaak taal voor webpagina’s die momenteel versie 4.01 draagt. Maar hoewel HTML5 nog in de maak is, en pas in 2014 officieel de nieuwe standaard zal worden, kunnen veel nieuwe features nu al gebruikt worden.

Daarnaast is HTML5 een verzamelnaam (en marketingterm) voor een aantal technieken die geavanceerde webapplicaties mogelijk maken zoals Google Docs. Het succes van dit soort applicaties ten opzichte van desktop of mobiele applicaties hangt af van goede browser support.

Dit eerste artikel bevat een korte geschiedenis om beter te kunnen begrijpen waar deze verschillende betekenissen vandaan komen en waarom het allemaal zo lang moet duren voordat alle browsers op schema liggen.

Geschiedenis van HTML5

Na de acceptatie van HTML 4.0.1 in 1999 werd HTML gezien als ‘af’ door de W3C, de overkoepelnde organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en implementatie van webstandaard zoals HTML en CSS. Vanaf dat moment werd de focus verlegd naar de vermeende opvolger: X(HT)ML 2, dat samen met CSS en Javascript voor verdere vooruitgang op het web moest zorgen.

Niet iedereen was het hiermee eens. Uit ontevredenheid met X(HT)ML en het bevriezen van HTML vormden medewerkers van Apple, Mozilla en Opera in 2004 de zogenaamde WHATWG community. In een open samenwerking met andere web-ontwikkelaars en browser fabrikanten word hier gewerkt aan een voorstel voor een verbeterde HTML versie met goede ondersteuning voor web applicaties. In 2005 publiceerden zij de Web Applications 1.0 specificatie.

In 2006 concludeerde W3C directeur Tim Berners-Lee dat XHTML 2.0 onder browser ontwikkelaars onvoldoende omarmd werd*, waarna de W3C een HTML werkgroep starte waarin samen met WHATWG verder werd voortgeborduurd op de Web Applications 1.0 specificatie, die vanaf dat moment HTML5 specificatie zal heten.**

*IE bood als browser met het grootste marktaandeel geen enkele ondersteuning, en nu nog niet.
** Daarnaast werken ook andere organisaties zoals de IETF mee aan specifieke technische aspecten van het document.

Stroeve samenwerking

De samenwerking tussen W3C en WHATWG community verliep behoorlijk moeizaam, met veel verwijten over en weer. Ian Hickson, initiatiefnemer van WHATWG en hoofd editor van de specificatie, beschuldigde W3C ervan teveel de oren te laten hangen naar leden die werkzaam zijn bij Microsoft en Adobe, ten koste van innovatie op het web. Hun online video players, Flash en Silverlight, zouden namelijk een significant marktaandeel verliezen wanneer het HTML5 video element zou worden gestandaardiseerd.

Inmiddels zijn de gemoederen wat bedaard en hebben Microsoft en Adobe (tegen wil en dank) HTML5 opgenomen in hun business model. Zo bouwt Apple aan de HTML5 editor Edge en versie 9 van Microsoft’s Internet Explorer gaat helemaal mee in de HTML5 specificatie, ten koste van Silverlight.

Net zo nietszeggend als Web 2.0

De WHATWG Web Applications specificatie bevatte niet alleen nieuwe HTML elementen, ook werden suggesties gedaan op het gebied van CSS en script handling, en werden nieuwe features geïntroduceerd zoals SVG, Canvas en Geolocation. Voor het gemak hanteerde de HTML werkgroep de projectnaam HTML5 die zodoende (onbedoeld) een verzamelnaam voor meerdere technieken werd. 

De W3C heeft in het standardiserings proces structuur aangebracht en zaken ondergebracht onder hun eigen kopje, maar bleef voor het gemak de verzamelterm hanteren aangezien deze inmiddels gemeengoed was geworden. Inmiddels bezigt de W3C, net als Ian Hicksons, officieel de term HTML en ook het logo is aangepast om de afzonderlijke technieken te representeren. HTML5 zal nog lange tijd zijn eigen leven gaan leiden maar is eigenlijk net zo nietszeggende als zijn broertje "Web 2.0".

Slot

Ontwikkelaars van de verschillende browsers hebben zo hun eigen voorkeuren en agenda’s waardoor er altijd een hoop gesteggel is over welke technieken toegevoegd moeten worden en op welke wijze dit dient te gebeuren. De W3C en WHATWG community proberen ervoor te zorgen dat browsers zoveel mogelijk dezelfde standaarden hanteren, maar hebben ondertussen zelf ook hun eigen voorkeuren en belangen.

Hoewel het geruzie zal blijven aanhouden zijn enkele belangrijke hobbels inmiddels overwonnen. Na alle onzekerheid kunnen web developers nu eindelijk met iets meer vertrouwen de features die vallen onder de verzamelnaam HTML5 gaan toepassen in hun projecten. Welke features dat zijn en hoe het momenteel zit met de browser ondersteuning zal aan bod komen in een volgende artikel in deze reeks.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt eens per maand een overzicht van onze beste artikelen. Met onderwerpen zoals; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress.

Reacties

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.