Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Analytics - Conversiedoelen

De meest waardevolle functionaliteit binnen Google Analytics is ongetwijfeld "Conversiedoelen". Door hiermee te werken kun je achterhalen hoeveel, en welke, bezoekers klant worden.

Creer doelen voor je bezoekers en krijg zo inzicht in de werking van je website.

Google Analytics is een van de redenen waarom het Internet zo'n krachtig marketing medium is. Het legt bloot of een marketingactie of website werkt of niet. Ontzettend waardevol en goud waard voor degene die er mee om kunnen gaan. Want welke data is nu belangrijk en welke niet? In een reeks van artikelen ga ik laten zien waar je op moet letten als je gebruik wilt maken van Google Analytics. Deze keer de meest waardevolle functionaliteit binnen Google Analytics; "Conversiedoelen".

Wat is een conversiedoel?

Je spreekt over een conversie wanneer de bezoeker van een website overgaat tot een actie. Bijvoorbeeld het aanmelden voor een nieuwsbrief, het downloaden van een brochure, bestellen van een product of contact opnemen via een contactformulier. Een conversie doel is de pagina binnen de website waarop de actie gedaan is. Bijvoorbeeld na het bestellen van een product de overzichts pagina van hetgene dat de bezoeker besteld heeft. Of na het contact opnemen via een formulier de pagina waarop je bezoeker bedankt wordt voor zijn contactopname.

Wat heb je aan deze ogenschijnlijke nutteloze pagina's?

Door in Google Analytics alle conversiedoelen van de website aan te geven, kan er binnen Google Analytics op een andere manier naar de data worden gekeken. Het is bijvoorbeeld aardig om te zien dat er 100 bezoekers vanaf www.nu.nl komen, maar het wordt pas waardevol als je ziet dat 50% van de bezoekers van www.nu.nl een brochure bestellen. 

Als je het url bepaald hebt van de pagina waar bezoekers terecht komen na aanvraag van informatie of aankoop van een product dan dan ga je naar je Google Analytics account om deze URL in te voeren als conversie doel. Klik hiervoor, nadat je ingelogd bent, rechtsboven op "beheerder".  Kies op deze pagina voor het tabblad "doelen" en klik hier op +Doel, waarna je de desbtreffende URL invult.

Wil je op de hoogte blijven van Internet marketing trends? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief

De voordelen...

Zijn eindeloos, alle data binnen Google Analytics kan nu anders bekeken worden. Niet alleen verkeer vanaf andere websites kan als waardevol of zinloos worden bestempeld. Ook het bezoekers gedrag binnen de website krijgt een extra dimensie, zo kan het interessant zijn om te zien dat een groot deel van de mensen die contact opnemen, een bepaald blog artikel hebben gelezen. Ditzelfde geldt voor zoekopdrachten. Welke bezoekers worden nu daadwerkelijk leads? Wanneer ze zoeken op de naam van het bedrijf? Of als ze zoeken op de naam van een product of dienst? Deze informatie kan van grote waarde zijn voor toekomstige campagnes of het schrijven van content voor de website. De voordelen op een rijtje:

  • Dure banner campagnes kunnen gemeten worden op conversie en wanneer deze niet succesvol zijn direct geannuleerd worden.
  • Links met partner kunnen nu op waarde worden gemeten, komt er ooit een conversie uit een partner link?
  • Nieuwe marketing acties, denk aan twitteren, e-marketing, youtube, rss worden meetbaar. Zo kun je bijvoorbeeld stoppen met die e-marketing campagne die niet werkt en extra budget krijgen om filmpjes op youtube te gaan zetten, wanneer deze wel conversies opleveren.
  • Verkeer binnen de website kan gemeten worden op conversie. Welke pagina's binnen de website zorgen voor conversie of welke helemaal niet.
  • Zoekopdrachten kunnen een waarde toegekend krijgen. In feite kan er een onderscheid gemaakt worden in zoekopdrachten die bezoekers of klanten opleveren.

Conclusie

Door te werken met conversiedoelen wordt de data binnen Google Analytics een stuk waardevoller, daarnaast geeft het een handvat voor mensen werkzaam in marketing & communicatie mensen om hun leidinggevenden te overtuigen. Vaak wordt er vanuit principe of traditie geadverteerd op bepaalde media, (of gewoon omdat de concurrent het ook doet) met Google Analytics en de conversiedoelen is binnen een handomdraai aan te tonen of deze advertentiegelden wel hun investering waard zijn. Is die link met de partner wel zo interessant? Doet die bannercampagne het wel zo goed als we denken? Alles is aantoonbaar te maken.

Vorige keer heb ik het gehad over "bouncepercentage". Volgende keer ga ik dieper in op "Tracking code". Hiermee kun pagina's waar de code van jouw Google Analytics code niet meer op staat, toch meten. Denk bijvoorbeeld aan je links naar externe websites of downloads zoals een pdf. Heb je zelf andere ervaringen met conversies of conversiedoelen of vind je dat ik belangrijke informatie heb gemist? Ik lees het graag in je reactie onder dit artikel!

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,680 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

Hi Sandra,

Door met conversiedoelen te werken kun je zien of iemand die zoekt op Google met een bepaalde term iets bij je afneemt. Stel je hebt een webshop waarbij je tv's verkoopt. En iedereen koopt een tv wanneer hij of zij zoekt op "goedkope led tv" maar niemand koopt iets als ze zoeken op "hd tv". Je kan dan zeggen dat de keywords "goedkope led tv" een grotere waarde voor je website betekenen dan "hd tv". Vervolgens zou je met deze nieuwe informatie je website kunnen gaan optimaliseren.

Een goal funnel moet je zien als de trechter waardoor de bezoeker gaat richting je conversie doel. Bij websites die bestaan uit zeer veel verschillende mogelijke navigatiepaden, denk aan een webshop zoals bol.com, is het zeer interessant om te zien wanneer iemand beslist iets te kopen of afhaakt. Zo kun je dit proces verbeteren en zorgen voor een hogere conversie.

Standaard avatar thomas van eldijk 20.08.2010 - 14:59

interessante info

wat bedoel je precies met "waarden toekennen aan zoekopdrachten?

zou je uitleg kunnen geven over de combinatie conversion goal en Goal funnel?

Standaard avatar sandra 19.08.2010 - 15:40

Informatief artikel en ben het volkomen eens met het waardevolle nut van Google Analytics. Heb er net pas kennis mee gemaakt en het is keer op keer een eye opener van het scrollen in bezoekers aantallen tot de parameters in E-commerce.

Standaard avatar Arjuna Bosch 10.05.2010 - 23:37

Zeer nuttige informatie!!

Standaard avatar Roy 26.04.2010 - 13:30

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Gerelateerde projecten

Twee mannen in overleg.

Transhair is Europa's grootste haartransplantatie kliniek en is in grote mate afhankelijk van haar website. De gevoeligheid van het onderwerp en de grote van de investering zorgen…

"Wij zijn er van overtuigd dat, met dit sterke design, we er nog jaren tegen aan kunnen." Cor van Oyen Transhair
Twee mannen in overleg.

De Drupal website van Transhair  overtuigd bezoekers en is gekoppeld aan een CRM pakket.

"Wij zijn er van overtuigd dat, met dit sterke design, we er nog jaren tegen aan kunnen." Cor van Oyen Transhair
Een jungle.

Voor Ecosystem Alliance hebben we een meertalige Drupal community gemaakt.

"Door de klantgerichte aanpak van Van Eldijk ontstaat er een praktische oplossing." Heleen van den Hombergh Ecosystem Alliance
Experts aan het werk

Expertplace biedt organisaties en experts een plek om elkaar te vinden.

Jeroen Philippi "Binnen de scope, investering en planning. Van Eldijk heeft onze verwachtingen overtroffen." Jeroen Philippi Wholesale Expert Group B.V.