Overslaan en naar de inhoud gaan

Een snelle Joomla site wordt beter gevonden

Snelheid is een belangrijk punt aan het worden voor de vindbaarheid in Google. Google heeft in 2010 aangegeven dat hoe sneller een website laadt, de kans groter wordt dat deze website beter scoort in de zoekresultaten.

Snelheid is een belangrijk punt aan het worden voor de vindbaarheid in Google. Google heeft in 2010 aangegeven dat hoe sneller een website laadt, de kans groter wordt dat deze website beter scoort in de zoekresultaten. Je website sneller maken zou dus een van je SEO activiteiten moeten zijn. Maar hoe doe je dit in Joomla? 

Zet cache aan

Een van de eerste dingen die je moet doen om je website sneller te maken is de cache aan zetten. Dit zorgt voor een flinke perfomance winst. Bij het inladen van een website moet de server telkens kijken welke nieuwtjes nu de laatste waren, welk menu item in het main menu zit of welke artikelen het populairst zijn. Door caching aan te zetten wordt de website weggeschreven naar statische html pagina’s. Dit maakt het inladen van de website een stuk sneller. Een nadeel van cache aanzetten is wel dat een aanpassing die je in het CMS maakt, zoals een nieuwtje plaatsen, niet meteen terug te vinden is op de website. De cache time moet namelijk eerst verlopen zijn, wil de website kijken of er iets veranderd is. Moet je nieuwtje of aanpassing echt meteen online staan? Dan kun je bij "Tools" en vervolgens "clean cache", de cache legen waardoor de website je aanpassing direct laat zien.

Dump onnige Joomla extenions

Niet alleen maken extra extensions de website langzaam. Ze werken meestal niet in combinatie met de algemene Joomla cache, hierdoor kun je ze niet optimaliseren. Probeer het aantal extensions te verminderen. Een slider, twitter feed, social bookmarking buttons zijn allemaal leuk en aardig maar als ze zorgen voor een slome website doen ze meer kwaad dan goed.

Dump flash en comprimeer grote plaatjes!

Zet op pagina’s waarvan je wilt dat deze goed gevonden wordt geen flash en zorg ervoor dat de plaatjes zo klein mogelijk zijn.Niet in grootte als in het formaat maar in grootte als in kb's. Je kunt veel winst behalen door de JPG compressie een klein beetje hoger te zetten. Een goede website om te kijken welke plaatjes de bottleneck zijn bij het inladen van je website is: Webpagetest.org. Deze website geeft een overzicht van alle elementen die geladen moeten worden met daarbij de tijd per element. Zo zie je direct welke plaatjes voor vertraging zorgen.

Meer tips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Loos onnodige statistieken

Natuurlijk niet je Google Analytics maar je ziet nog veel websites die naast Google Analytics nog extra statistieken systemen blijven gebruiken. Verwijder die oude netstat code of statcounter, als je die toch niet meer gebruikt. Ook kun je bij veel hosting providers ( zo ook bij ons ) standaard statistieken systemen als webalizer of AWstats aan of uitzetten. Staan deze aan en gebruik je ze niet, dan maakt dit je website onnodig langzaam.

Zet Gzip compression aan

Als je dit aanzet, wordt je website eerst door de webserver gecompromieerd, waarna deze naar de bezoeker wordt verzonden. Aangezien het in en uitpakken sneller gaat dan de data heen en weer versturen, krijg je hierdoor een snellere website.

Conclusie

Je website sneller maken is niet zo moeilijk en de bovenstaande tips bieden veel resultaat. Zo zie ik gemiddeld een halvering van de laadtijd door het aanzetten van de cache en gzip compression alleen. Ben je in een verwoede SEO oorlog met je concurrenten? Dan loont het misschien wel om nog verder te gaan en een expert in te huren om de laatste millisecondes van je laadtijd af te snoepen.

Heb je vragen over dit artikel? Ik beantwoord ze graag hieronder in het commentaar gedeelte.

 

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2,567 andere website eigenaren, marketing en communicatie specialisten een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als: De laatste webdesign trends, SEO tips, usability optimalisatie en tips om je conversie te verhogen.

Reacties

In Joomla 1.0.x heb je nog statistieken van Joomla zelf. Veel mensen zetten deze aan met het idee dat dit altijd nog eens van pas komt. Maar als je het niet gebruikt, kun je deze qua snelheid beter uitzetten.

Andere statistieken zitten vaak via een javascript in je template. Deze verwijderen kan lastig zijn als je niet precies weet wat je moet doen. Je kan dit het beste overlaten aan iemand die ervaren is met html code, ergens een teken te veel of te weinig weghalen kan resulteren in een niet werkende website.

Wil je alleen kijken of je website geen oude statistieken scipts laadt? Klik dan op je website met de rechtermuisknop en selecteer "bron weergeven" of "view source". Meestal vind je onderin de javascripts voor de statistieken. Wanneer je woorden als statcounter, woopra of w3counter ziet staan, dan kun je er vanuit gaan dat er meerdere statistieken systemen tegelijk worden geladen.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 21.03.2011 - 17:02

Goed artikel Thomas! Ik had vrijwel alles al gedaan. Alleen het uitzetten van standaard statistieken was nooit bij me opgekomen. Kun je aangeven hoe dit werkt? (mailen mag natuurlijk ook)

Standaard avatar Ramon Moor 04.03.2011 - 16:21

Hi Ramon, veel hosting providers bieden nog statistiek systemen aan via hun webserver als webalizer en of AWstats. Je kunt het beste het control panel nalopen en deze uitzetten als je ze tegenkomt. Twijfel je? Neem dan even contact op met je hosting provider.

Standaard avatar Thomas van Eldijk 15.11.2012 - 16:07

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.