Overslaan en naar de inhoud gaan

Drupal 8 gaat zorgen voor een groter marktaandeel

2014 wordt het jaar van Drupal 8. De release staat voor dit jaar gepland en zal volgens mij met name in Nederland gaan zorgen voor een sterke groei in het marktaandeel van Drupal.

A piece of the pie. Drupal zijn stuk wordt groter in 2014.

2014 wordt het jaar van Drupal 8. De release staat voor dit jaar gepland en zal volgens mij met name in Nederland gaan zorgen voor een sterke groei in het marktaandeel van Drupal. De verwachting is dat Drupal 8 ergens tussen begin dit jaar en het derde kwartaal van 2014 uit gaat komen. 

Drupal is een open source CMS dat zich kenmerkt door de vele mogelijkheden en een degelijke open source techniek en community. Drupal heeft op dit moment een marktaandeel van 5,5 procent en ik denk dat dit aan het eind van het jaar flink toegenomen zal zijn.

Wanneer de release niet al te lang op zich laat wachten (bijvoorbeeld deze zomer) dan vermoed ik dat aan het eind van 2014 Drupal een marktaandeel zal hebben van 7,5 procent. Een stijging van 2,5 procent per jaar is nog niet vaak voorgekomen, maar toch zie ik voortekenen die me doen geloven dat dit jaar een sterk jaar voor Drupal gaat worden. Dit zijn er een paar:

Drupal 8 maakt de overstap makkelijker dan ooit

De verschillen tussen de Drupal releases zijn altijd groot. Zo groot dat migreren in sommige gevallen veel tijd en geld kost en daarom dus niet rendabel is. In Drupal 8 wordt standaard migratie functionaliteit ingebouwd, zodat je na de installatie kunt aangeven vanuit welke Drupal 6 of 7 website je de content en gebruikers wilt migreren.

Een hoop CMS-en zijn verouderd en aan vervanging toe

Een hoop bedrijven hebben de voorgaande jaren investeringen in hun website uitgesteld. Er zijn daardoor een hoop websites aan een upgrade of vervanging toe. Om geen onstabiele website te krijgen of nog erger, gehackt te worden, zullen een hoop bedrijven dit jaar genoodzaakt zijn om over te stappen. De lancering van Drupal 8 zorgt voor extra aandacht, waardoor Drupal op meer lijstjes voor potentiële CMS-en zal verschijnen dan voorheen.

Joomla laat steekjes vallen

Stel dat je als organisatie nu moet kiezen voor een nieuw CMS, ga je dan voor een systeem (Drupal) dat steeds vaker genoemd wordt bij grote spelers (Twitter, Nasa, Witte Huis) of kies je voor een systeem (Joomla) dat de laatste tijd geregeld in het nieuws komt vanwege hackaanvallen?

Op de hoogte blijven van Drupal ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

De DrupalCon wordt dit jaar in Nederland gehouden

Dat de grootste Drupal conferentie ter wereld dit jaar in Amsterdam wordt gehouden, zal zeker zijn effect hebben op het Nederlandse marktaandeel. Talloze media zullen over Drupal gaan schrijven, wat zorgt voor een grotere bekendheid.

CMS-en moeten steeds meer kunnen

Dit is iets dat ik merk vanuit de wensen van onze eigen opdrachtgevers. Klanten moeten kunnen inloggen, documenten moeten gedeeld kunnen worden en gebruikers moeten met elkaar in contact kunnen komen. Logisch, want nieuwe klanten en gebruikers voor je winnen is lastig. Het is dus slim om huidige klanten en gebruikers te binden, behouden en meer van je producten of diensten te laten afnemen.

Drupal is bij uitstek een CMS dat je in staat stelt complete websites te maken, met bijvoorbeeld een klanten portal of een gedeelte waar gebruikers kunnen inloggen. Deze trend zien we terug in onze aanvragen. In ons portfolio zie je steeds meer grote en complexe websites terug, die alle mogelijkheden van Drupal benutten.

Acquia heeft belang bij een succesvolle Drupal 8 release

Het bedrijf van Dries Buytaert, Acquia, is een van s'werelds snelst groeiende ondernemingen en gespecialiseerd in het trainen, hosten en ondersteunen van grote enterprise Drupal websites. Acquia is enorm gegroeid dankzij vele investeringen in 2013 en heeft belang bij een succesvolle lancering van Drupal 8. De combinatie van een grote onderneming met marketing budget en de nieuwe mogelijkheden van Drupal 8 moeten gaan zorgen voor groei. Dries zelf hoopt ooit op een aandeel van 10%.

Ben je het niet eens met mijn stelling of heb je vragen over Drupal 8? Dan kun je gebruik maken van het reactie gedeelte onderaan dit artikel.

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2321 andere leden een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress ontwikkelingen.

Reacties

Drupal 8 maakt de overstap makkelijker dan ooit
De verschillen tussen de Drupal releases zijn altijd groot, zo groot dat migreren in sommige gevallen veel tijd kost en dus uitgesteld wordt. Maar in Drupal 8 wordt standaard migratie functionaliteit ingebouwd zodat je na de installatie kunt aangeven uit welke drupal 6 of 7 website je de content en gebruikers wilt migreren.

Hoe zit dat met alle modules?

Standaard avatar Pieter 07.01.2014 - 22:09

Als antwoord op door Pieter

Hi Pieter, je kunt modules niet migreren of Drupal 7 modules gebruiken binnen Drupal 8. Drupal 8 gaat wel enkele veel gebruikte modules zoals "views" integreren in de core van Drupal 8. Dit zorgt ervoor dat deze functionaliteit direct beschikbaar is na de release.

Voor veel andere modules zul je moeten wachten totdat deze compatible gemaakt zijn om te gebruiken binnen Drupal 8. Sommige module developers zijn al druk bezig met het ombouwen van hun modules. Je kunt bekijken welke modules voor Drupal 8 beschikbaar zijn door op deze pagina https://drupal.org/project/project_module te filteren op "core compatibility" en "8.x."

Standaard avatar thomas 15.01.2014 - 10:53
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.