Overslaan en naar de inhoud gaan

6 super SEO tips voor 2017

Deze 6 SEO tips zorgen in 2017 voor een betere positie in de zoekresultaten.

Zorg ervoor dat jouw website vindbaar is

Google voert regelmatig updates uit aan het zoek algoritme waardoor de zoekresultaten in Google er na verloop van tijd compleet anders uitzien. Soms zijn het kleine updates, soms grote. De updates krijgen schattige namen als Panda, Pinguïn of Cafeïne maar hebben serieuze effecten.

De SEO tips van nu zijn geen trucs meer, het zijn website verbeteringen die ervoor zorgen dat als je Google gebruikt, je goede resultaten krijgt. Maar welke verbeteringen worden nu gemeten door Google en zorgen voor een betere positionering in de zoekresultaten?

Op basis van praktijk ervaring en de vele inzichten van SEO experts zoals de specialisten bij SeoMoz.org, ben ik tot een shortlist van website verbeteringen gekomen die zorgen voor een betere positie in de zoekresultaten en automatisch een boost geven in de bezoekers aantallen.

1. Een snelle website

Al sinds 2010 adviseer ik website eigenaren hun website snel te maken, simpelweg omdat Google dit adviseert en dus misschien zou kunnen helpen op SEO vlak.

Inmiddels heeft Google bevestigd dat een snelle website daadwerkelijk helpt om een hogere ranking in Google te krijgen en is er geen ontkomen meer aan. Hoe snel is snel genoeg? Meer hierover kun je in het artikel van mijn collega Robert Roose: Hoe snel moet mijn website zijn?

2. Een responsive website

Letterlijk zegt Google over responsive webdesign: "This is Google's recommended configuration." Hoewel er op dit moment geen hard bewijs is dat een responsive website beter scoort bij zoekopdrachten op desktop computers, is er wel bewijs dat een responsive website hoger scoort bij zoekopdrachten op een tablet of mobiel.

3. Langere pagina's

De mensen bij SeoMoz.org onderzoeken al jaren wat voor soort pagina's goed scoren in de SERP ( search results pages ) en in toenemende mate zijn dit zogenaamde 'in-depth' artikelen. Oftewel lange pagina's met veel tekst. 

Maar hoe zit het dan de vluchtigheid van het Internet? Overal lees je dat mensen snel afhaken op websites. Dat klopt. De Nielssen Norman Group doet veel onderzoek naar het gedrag van internet gebruikers en het blijkt dat de meeste mensen binnen 10 a 20 seconden afhaken op een pagina. Dit is zo snel dat ze alleen een intro lezen en het artikel vluchtig scannen. De groep die over blijft, blijft om het hele artikel in detail te lezen.

Zorg dus voor en goede sterke introductie van de pagina en maak je pagina zo lang als je wilt.

4. Zorg voor een klik

Google is kritisch als het gaat om bezoekers die op jouw pagina komen en daarna weer terug gaan naar Google. Dit verschijnsel wordt ook wel pogosticking genoemd omdat de bezoeker van het ene zoekresultaat springt naar het ander. Hoe los je dit op?

Ten eerste moet de titel en de intro van je pagina slaan op de inhoud. Wanneer deze niet overeenkomt kan het zijn dat bezoekers daardoor afhaken. Ten tweede is het belangrijk duidelijkheid te scheppen met behulp van:

  • afbeeldingen
  • bullet lists
  • subkoppen
  • gemarkeerde tekst zoals bold of cursief

Zo kan een bezoeker snel door je pagina scannen en vallen er misschien dingen op waardoor de bezoeker verder wilt gaan lezen. En ten derde, en dit is een belangrijke; zorg ervoor dat de bezoeker door kan klikken naar andere pagina's binnen jouw website. Denk aan gerelateerde artikelen, diensten, voorbeelden of een profiel van de auteur. Door de 'klik' heeft Google een meetpunt en kan het zien dat de bezoeker jouw pagina / website interessant vindt.

Op de hoogte blijven van SEO trends? Schrijf je in op onze nieuwsbrief

5. Actuele content

In 2011 werd deze factor belangrijk. Google kwam met de 'freshness update' binnen het zoek algoritme, wat kijkt naar nieuwe artikelen en wijzigingen binnen de website. Sindsdien doen nieuwe artikelen het vaak de eerste weken goed in de Google zoekresultaten maar daarna zakken ze langzaam weg.

De seo tip is dan ook: Pas geregeld je bestaande pagina's aan. Uiteraard niet door een paar woorden te veranderen maar door teksten te verbeteren en uit te breiden. Op die manier scoort je pagina ook beter op lengte. Nog een manier om je pagina's up-to-date te houden is het aanzetten van reacties. Wanneer bezoekers opmerkingen of vragen plaatsen wordt je pagina elke keer weer ververst.

6. Super titels

Dit is een SEO wijsheid die al heel oud is maar ook nu nog in 2014 veel invloed heeft. Denk daarom goed na bij het bedenken van de titel van je pagina. Hierbij een checklist:

  • Zorg dat je titel niet te lang is. In de Google zoekresultaten wordt deze automatisch afgepakt. Je titel moet eigenlijk niet langer zijn dan 70 tekens.
  • Zorg dat je titel overeenkomt met je content. Wanneer dit niet het geval is loop je een groot risico dat veel bezoekers afhaken en terug gaan naar Google. Dit zorgt voor een hoge bounce rate en een lagere positienering.
  • Probeer je titel overeen te laten komen met de zoekwoorden van de bezoeker. Je kunt je hierbij proberen in te leven in je doelgroep. Welke problemen hebben ze? Welke oplossingen zoeken ze hiervoor? Of je kunt het baseren op statistieken. De Google keyword planner is een tool van Google die je precies kan vertellen hoeveel bezoekers er zoeken per maand op een bepaalde keyword combinatie.

Heb je vragen naar aanleiding van deze tips? Ik zie en beantwoord ze graag hieronder in het reactie gedeelte.
 

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 2321 andere leden een overzicht van onze nieuwste artikelen. Met onderwerpen als; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress ontwikkelingen.

Reacties

je schrijft lange artikelen zijn goed voor je vindbaarheid. Maar hoe lang is lang?

Standaard avatar Dennus 07.04.2014 - 12:42

Hi Dennus, Onderzoek laat zien dat 1600 woorden of 7 minuten de ideale lengte is voor een artikel. Gebruik je veel plaatjes dan mag het iets minder zijn. Of Google deze maatstaf hanteert is natuurlijk niet met 100% zekerheid te stellen. http://thenextweb.com/socialmedia/2014/04/06/ideal-length-everything-internet/

Standaard avatar thomas 08.04.2014 - 16:29

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.