Overslaan en naar de inhoud gaan

2011: Google vs Facebook, Drupal Wordpress

Net als vorig jaar zal ik ook dit jaar voorspellingen doen voor 2011. In 2011 gaat de strijd tussen Google en Facebook feller worden, maken Drupal en Wordpress grote sprongen en gaan we mooiere websites zien.

Net als vorig jaar zal ik ook dit jaar voorspellingen doen voor 2011. In 2011 gaat de strijd tussen Google en Facebook feller worden, maken Drupal en Wordpress grote sprongen en gaan we mooiere websites zien.

Evaluatie voorspellingen 2010

Mijn voorspellingen voor 2010 waren als volgt:

"Joomla 1.6 komt niet uit in 2010, begin 2011 is realistischer."
Deze voorspelling is uitgekomen. De eerste stable versie van Joomla 1.6 staat namelijk gepland voor 10 januari 2011.

"Steeds meer midden en klein bedrijven laten apps bouwen."
Hier had ik het niet helemaal bij het juiste eind. Hoewel de mobiele markt gigantisch blijft groeien, zien we nog maar weinig midden- en klein bedrijven die investeren in het bouwen van apps. 

"2010: Het jaar van de tablet"
Ja en nee. In 2010 heeft Apple de iPad gelanceerd, wat ook een groot succes is gebleken. Maar naast de Samsung Galaxy Tab is het aanbod mager. De verwachting is dat in 2011 de markt overspoelt gaat worden met tablets, omdat zo'n beetje elke ontwikkelaar ermee bezig is.

Al om al zat ik er niet ver naast, kijken of dat ook gaat lukken met mijn voorspellingen voor 2011.

Google vs. Facebook

Hoewel deze twee ogenschijnlijk niks met elkaar van doen hebben (de een is een zoekmachine en de ander een sociaal netwerk) gaan ze in 2011 flink botsen. De verwachting is dat Google een eigen sociaal platform gaat lanceren (codenaam: Google Me en Facebook is al bezig om met Bing een geavanceerde zoek mogelijkheid te maken binnen Facebook. Daarmee wordt Facebook ook belangrijker in het arsenaal van de online marketeer. Want naast dat je nu goed gevonden moet worden op Google moet je ook een aanwezigheid hebben op Facebook. 

De Opkomst van Drupal en Wordpress

De afgelopen jaren is Joomla verreweg het populairste CMS geweest bij het grote publiek. Dit komt voornamelijk omdat Joomla gebruiksvriendelijk is en niet moeilijk is om te leren. Drupal was daarentegen altijd meer toegespitst op techneuten en had een hoge leercurve. Echter, met de komst van Drupal 7 (begin 2011) is de interface rigoureus aangepakt. Nu kunnen ook de niet-nerds hun hart ophalen met Drupal. Daarnaast is ook Wordpress bezig om een volwaardig CMS te worden. Waar het voorheen gezien werd als een blogging platform, begint het nu geduchte concurrentie te worden voor Joomla en Drupal.

Ik denk daarom dat in 2011 Drupal en Wordpress steeds dichter bij Joomla zullen komen, al zullen ze Joomla nog niet inhalen. Veel hangt ook af van de nieuwe Joomla 1.6. Brengt deze de technische verbeteringen die het niveau van Drupal en Wordpress kunnen evenaren? Hoe dan ook, het wordt een leuke en spannende strijd!

HTML5 & CSS3

Voor ons HTML en CSS fanatici wordt 2011 een leuk jaar. We kunnen nu namelijk echt gebruik gaan maken van de kracht van het "nieuwe" HTML 5 en CSS3. Hoewel de technieken al redelijk lang bestaan zal dit het jaar worden waarop het echt volop gebruikt gaat worden op productie websites en wel om twee redenen: De verouderde browsers die geen HTML5 en CSS3 ondersteunen (Internet Explorer 6 en 7) verdwijnen langzaam uit het browser landschap.

Websites hoeven er niet meer hetzelfde uit te zien op elke browser. Bezoekers met moderne browsers krijgen de website gewoon in vol ornaat te zien en bezoekers met een verouderde browser krijgen een uitgeklede versie voorgeschoteld. Denk bijvoorbeeld aan subtiele schaduw elementen of afgeronde hoekjes van menu items. Dit wordt ook wel 'Graceful Degradation' genoemd.

Dit zijn mijn voorspellingen voor 2011: een ware oorlog tussen Google en Facebook, de opkomst van Drupal en Wordpress en mooiere websites met HTML5 en CSS3. Wat denk jij dat 2011 gaat brengen? Laat het weten in het commentaar! Wil je nog meer weten wat er gaat gebeuren in 2011? Lees dan de voorspellingen van mijn collega Thomas!

Heb je iets aan deze content gehad? Laat weten hoe je ons waardeert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt eens per maand een overzicht van onze beste artikelen. Met onderwerpen zoals; de laatste webdesign trends, SEO tips, conversie optimalisatie, Joomla, Drupal en Wordpress.

Reacties

Hey Danielle,

Ik ben het met je eens. Wordpress is uitermate geschikt voor een Blog maar zodra je er meer mee wil doen moet je je toch in wat bochten wringen. In dat opzicht zijn Joomla en Drupal flexibeler.

Standaard avatar Robert Roose 18.10.2011 - 10:38

Ik blijf Wordpress ondanks zijn uitgebreide functionaliteiten zien als een Blog system, de Blokken in wordpress blijven immers altijd hetzelfde.

Standaard avatar Danielle 15.10.2011 - 11:23

Beperkte HTML

  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.