Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer grotere organisaties voor open source kiezen dan gaan ze het liefste voor Drupal. In Nederland gebruiken organisaties als het UWV en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Drupal voor hun websites. Internationaal gebruiken organisaties zoals de BBC, Nasa, het Witte Huin en Greenpeace Drupal.

Vooroordelen over Drupal

Drupal wordt soms gezien als een "te ingewikkeld" systeem. En dat is ook zo... Er kan meer dus het is voor degene die de website bouwt complexer. Met name het omgaan met het modulaire karakter van Drupal vereist dat je ervaring opbouwt met de tienduizenden modules die er voor Drupal zijn ontwikkeld.

De steile leercurve heeft echter geen invloed op het plaatsen of beheren van de content. Dit wordt in veel gevallen zelfs een stuk makkelijker omdat je met Drupal het CMS op meer kunt plekken kunt aanpassen en processen kunt stroomlijnen. In principe kun je met Drupal de backend van een popluair CMS zoals Wordpress tot in elk detail nabouwen, als je dat wilt.

Zo kun je afbeeldingsstijlen maken, dit zijn sets van voorgeprogrammeerde handelingen (zoals afsnijden, bijschalen, roteren) die automatisch gebeuren nadat een afbeelding wordt geupload door een redacteur. Of je kunt regels aanmaken waardoor een actie start zodra een gebruikers van het CMS een artikel plaatst. Het is niet voor niets dat veel redacties zoals www.telegraaf.nl of www.rtlnieuws.nl voor Drupal kiezen.

Screenshot van de website van RTL nieuws, misschien wel de grootste Drupal website van Nederland.
RTL nieuws, misschien wel de grootste Drupal website van Nederland.

De look&feel van een website wordt bepaald door de HTML- en CSS-code. Dit staat los van het CMS. In principe kun je dezelfde HTML- en CSS-code gebruiken voor een Wordpress-, Drupal- of Joomlawebsite. Je moet deze HTML- en CSS-code wel in een templatevorm gebruiken, maar dit heeft geen invloed op de vormgeving van de website.

Drupal is door zijn flexibiliteit en door de grote mate van controle die het biedt aan ontwikkelaars beter in te zetten voor websites die aan strenge toegankelijkheidseisen, zoals de WCAG 2.2, moeten voldoen.

Er zijn nog meer vooroordelen over Drupal. Lees ze allemaal in dit artikel: 4 leugens over Drupal.

Wat voor websites maak je met Drupal?

Drupal is in de basis al erg uitgebreid; direct na installatie biedt het functionaliteiten om contenttypes met taxonomyvelden aan te maken, overzichten met filters en de mogelijkheid om gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules en je hebt een CMS dat ingezet kan worden voor elke denkbare website.

Toch zijn er een aantal soorten websites die logischer zijn om met Drupal op te bouwen. Dit komt met name door het uitgebreide rechtensysteem. Eigenlijk krijgt Drupal altijd de voorkeur boven andere CMS-en wanneer je werkt met gebruikers. Bijvoorbeeld als je klanten toelaat op een klantenportal, redacteuren op een magazine website, studenten op een kennisnetwerk of leden een community website. Met Drupal kun je tot in detail bepalen welke rollen er zijn en welke rechten deze rollen krijgen.

Corporatewebsites

Drupal biedt je niet alleen een stabiele en veilige website, maar bespaart je ook tijd doordat het invoeren van content makkelijker gaat en je hier meer controle over hebt. Je kunt collega's laten inloggen met hun eigen rol en rechten, zodat ze zelf hun eigen informatie bijhouden. Dit scheelt tijd en creëert meer betrokkenheid.

Tips over hoe je de beste corporate websites opzet?

Communitywebsites

Met Drupal kun je een community website opzetten die gebruikers met elkaar verbindt en kennis met elkaar laat delen. Dit komt door het sterke gebruikersbeheer van Drupal. Het zorgt ervoor dat je zelf rollen kunt bedenken en rechten kunt toekennen. Op die manier behoud je altijd de controle, terwijl je de gebruikers toch genoeg vrijheid kunt geven.

Meer lezen over Drupal en community websites?

Intranetwebsites

Geef je medewerkers toegang tot handige functionaliteiten zoals een smoelenboek, agenda, fotoalbum, documentenbeheer, etc. terwijl je zelf de complete controle behoudt over de rechten. Je krijgt automatisch melding van nieuwe medewerkers die zich aanmelden en het revisiesysteem van Drupal zorgt ervoor dat content nooit verloren gaat.

Lees meer over waarom Drupal zo goed te gebruiken is als intranet website.

Magazinewebsites

Met Drupal wordt content publiceren nog makkelijker en efficiënter. Geef redacteuren de juiste rechten en tools om hun artikelen te schrijven. Met rules and actions kun je elke denkbare actie bedenken, zoals een e-mail naar de hoofdredacteur zodra een artikel van een schrijver klaar is om gecontroleerd te worden. De multisite-techniek van Drupal maakt het daarnaast mogelijk meerdere websites te publiceren binnen één CMS.

Bekijk deze case over hoe we het oudste magazine van Nederland (1832 ) doorzoekbaar maakte met Drupal.

Drupal boeken
Boeken voor Drupal developers zijn vaak dikke pillen. Gelukkig kunnen de developers met die kennis de interface van Drupal gebruiksvriendelijk houden voor redacteuren.

Conclusie

Drupal biedt als CMS ontzettend veel mogelijkheden voor organisaties die behoefte hebben aan digitale communicatie en tools waarmee ze informatie kunnen delen, vindbaar kunnen maken of gebruikers met elkaar kunnen verbinden.

Maar dat kan tegelijkertijd een valkuil zijn voor kleinere organisaties die wel graag gebruik van de mogelijkheden van Drupal gebruik willen maken maar hier niet de kennis of het budget voor hebben. 

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen Wordpress, Drupal en Joomla? Lees dan ook: Wordpress vs Drupal vs Joomla.

Heb je vragen over Drupal of opmerkingen? Onderaan kun je deze plaatsen in het reactie gedeelte. Ik lees en beantwoord je vraag graag. Wil je persoonlijk advies? Dan kun je contact met ons opnemen via 030-6590005 of info@emble.nl

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Bekijk alle artikelen